Анализа - видео: Новакова 2011. иза Мартинине 1997. године!

Није ни половина тениске сезоне, али су се већ издвојила два имена у мушкој и женској конкуренцији као појединци који су највише напредовали у 2017.

Тенис 14.04.2017 | 21:20
Анализа - видео: Новакова 2011. иза Мартинине 1997. године!
Код мушкараца то је без сумње контроверзни Аустралијанац Ник Кирјос, док је код девојака то Британка Џоана Конта.

У прошлости смо често били сведоци сјајних "експлозија" појединаца током једне године, а британски Телеграф је направио листу седам највећих "пробоја".

7. Јевгениј Кафељников (1994)

За свега 12 месеци тада 20-годишњи Рус је напредовао скоро 100 позиција на АТП листи. Годину је почео као 102 без иједног финала у каријери, а завршио ју је као 11 са чак четири титуле! Фантастичну сезону најавио је већ на Аустралијан опену када је натерао великог Пита Сампраса да играју пет сетова, и био на два поена од сензационалне победе.

Није разочарао Сампрасова очекивања да у будућности буде још бољи, ласерски прецизан бекхенд га је довео до титуле на Ролан Гаросу 1996, те Аустралијан опена и првог места на АТП три године касније.



6. Џон Мекинро (1978)

У години у којој је из аматерске прешао у професионалну конкуренцију, ексцентрични Американац је као квалификант стигао до полуфинала Вимблдона, где је поражен у четири сета од Џимија Конорса, финалисте годину дана раније.

Са свега 19 година, Мекинро је освојио пет титула, укључујући и Завршни турнир, тада познат као Мастерс Гран при, те стигао до полуфинала и на УС Опену. Тих 12 месеци представљали су темељ његове касније вишегодишње доминације, где је 1979-1984. освојио седам Грен слемова. АТП тур је после Бјорна Берга, Артура Еша и Конорса добио нову звезду.



5. Аранча Санчес-Викарио (1989)

Крајем 1980-их изгледало је да ништа не може да заустави доминацију Штефи Граф. Немица је освојила сва четири ГС 1988, као и Олимпијске игре, а на старту наредне године у Мелбурну је стигла до петог Слема у низу. Међутим, на Ролан Гаросу ју је зауставила анонимна тинејџерка.

Са свега 17 година, Аранча Санчес-Викарио, "Бамбл Би из Барселоне" је у три сета скинула доминантну Немицу са трона. Са четири титуле стигла је до петог места на WТА листи и најавила блиставу каријеру.



4. Анђелик Кербер (2016)

На старту прошле године Анђелик Кербер је била десета на WТА листи и тенисерка која је увек ту негде, али никако да стигне до самог врха, иако има 28 година. Немица је имала статус "солидне" тенисерке која у претходне три године није успевала да прође четвртфинале неког ГС. Због тога није било изненађење што је замало поражена већ на старту Аустралијан опена од Мисаки Дои.

Међутим, нешто као да се тада догодило у њеној глави, добија дуел, а онда стиже до самог финала где шокира Серену Вилијамс у три сета. Уследило је неколико турбулентних месеци да би пласманом у финале Вимблдона сврхнула са првог места WТА листе Вилијамсову после њене доминације кроз 186 недеље. Годину је заокружила тријумфом на УС опену за други ГС у каријери. Тако је кроз свега 12 месеци Кербер постала најбоља тенисерка света.



3. Патрик Рафтер (1997)

Аустралијанац је годину почео као 62, а завршио на другом месту на АТП листи. Пре 1997. Рафтер није успео да прође четвро коло неког Грен слема, а најбоље резултате остваривао је у дублу. Међутим, то је покренуло и његов узлет у појединачној конкуренцији, а у центар пажње дошао је на Ролан Гаросу где је моћним волејом стигао до полуфинала. Врхунац је доживео на УС опену где је победио Андреа Агасија, Мајкла Ченга и Грега Руседског, за прву титулу на неком Слему. Потом је стигао до финала касније угашеног Грен слем купа, где је поражен од Пита Сампраса, иза кога је завршио годину.

Свом успону умногоме мора да захвали паузи коју је узео Агаси, те неконзистентности осталих најбоље рангираних играча света јер су углавном били једнодимензионални, специјалисти за брзе (Руседски, Горан Иванишевић), или споре подлоге (Карлос Моја, Густаво Куертен). Следеће године је одговорио на критике Мекинроа да је "једнократно чудо" одбранивши УС Опен, док су га Сампрас и Иванишевић побеђивали у финалима Вимблдона у две узастпне године (2000, 2001). Повукао се 2002.



2. Новак Ђоковић (2011)

Пред текућу деценију 21. века светским тенисом су доминирали Роџер Федерер и Рафаел Надал, док се повремено у тај дупол мешао Новак Ђоковић. Међутим, 2011. година представља почетак једне од највећих доминација у историји тениса. Србин је три године после првог ГС освојио опет Аустралијан опан, а онда постао непобедив.

"Хипохондар" како га је назвао Енди Родик постао је моћни гладијатор који је добио 41 узастопан меч, све до полуфинала РГ. Годину је завршио са скором 70-5, три Грен слема, укупно десет титула, и наравно на првом месту АТП листе. Србин је освојио бар један ГС између 2012-2016, а тренутно их има 12.



1. Мартина Хингис (1997)

До те године за Мартину Хингис се знало да је огроман таленат. Као 15-годишњакиња је стигла до титуле у дублу на Вимблдону годину дана раније, те финала УС Опена. Али 1997, са свега 16, постала је најбоља тенисерка на свету. Најмлађа која је у 20. веку стигла до првог места на WТА листи. Комбинацијом сјајних слајсева, спинова и феноменалног осећаја, Хингос је освојила три од четири ГС и играча финале РГ.

Све то у само 12 месеци. Била је толико доминантна да је изгубила само један сет на три ГС која је освојила. Није имала конкуренцију те године јер је Граф била константно повређена, Моника Селеше се опорављала од напада у Хамбургу, а тек је требало да на терен ступе сестре Вилијамс и Линдзи Давенпорт. Иако већ годинама Серена доминира светом тениса, тешко да ће се скоро појавити играчица попут Хингис која и даље осваја ГС, у четвртој деценији у дубл конкуренцији.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар