Данас најтужнији дан код хришћана

Данас се сјећамо Христовог распећа, његове смрти, као жртве за спасење свих људи, али и дана када је дрвени крст, који је до тада био симбол срама јер су на њему у тадашњој Јудеји разапињани злочинци и разбојници, постао симбол цијелог хришћанства!

Република Српска 14.04.2017 | 10:35
Данас најтужнији дан код хришћана
На њему је, на брду Голгота, на данашњи дан распет и Христ, заједно са двојицом разбојника.

Данас фарбамо јаја, симболе новог живота за предстојећи Васкрс у недељу, идемо у цркву по подне да целивамо плаштаницу, најстроже постимо. Данас звона на црквама не звоне. Још важнија димензија овог великог и тужног празника је духовна порука коју не смемо никада сметнути с ума - побеђена је смрт на радост живота!

Отац Љуба Ранковић, каже за „Ало!” да је Христова смрт, а посебно његово васкрсење које је уследило, створило од “срамног дрвета - крста” симбол најузвишеније религије, која већ 2.000 године поштује читава цивилазација.

- Уједно, на данашњи дан догодио се највећи злочин у историји људског рода, када је осуђен и распет Христ! Велики петак, такође, има и додатну трагичну ноту јер су Господа Христа издали и оставили и разбежали се сви његови ученици, осим Светог Јована Богослова. С друге стране, велики подвиг Великог петка и достојанство људскога лика и човека сачувале су жене! Пре свега, његова мајка Пресвета Богородица и жене мироноснице, које су без узмака биле уз Христа и са њим у свим тренуцима његовог страдања - од суђења до распећа. Управо њих је Господ Христ и почаствовао тако што се, по свом васкрсењу у недељу, прво јавио женама, односно Марији Магдалени - објашњава отац Ранковић.

Према његовим речима, све се то десило у време Понтија Пилата, римског намесника у Јудеји, који је тамо столовао од 26. до 36. године нове ере.

Он ће остати упамћен и по томе што га је његова жена безуспешно молила да ослободи Господа Христа „јер на њему нема никакве кривице”. Христ је ипак разапет у девети час тог дана, односно у три сата по подне. У свим нашим храмовима и оним широм света, у четири сата почиње поподневно богослужење и износи се плаштаница, која симболизује Христа. Народ је целива до Васкрса. Звона не звоне на црквама, употребљавају се такозвана клепала. То је најтужнији дан у целој години, црвено је слово, нерадни дан. Побожни људи не једу ништа све док не целивају плаштаницу - наводи наш саговорник и додаје да је обичај да на тај дан домаћице фарбају јаја, а дечица им помажу.

- То се ради у знак сећања на Марију Магдалену, која је по Христовом распећу успела да дође до римског цара Тиберија и оптужи Пилата за страшни злочин над Христом. Пилат је потом смењен и протеран, а она је цара Тиберија поздравила држећи у руци црвено јаје и први пут изговорила највећи хришћански поздрав: “Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!”. Црвена је боја је од тада симбол хиришћанства, представља невино прливену Христову крв и победу живота над смрћу - напомиње отац Ранковић, упозоравајући нас да никад не заборавимо духовну димензију Великог петка и Васкрса уопште - да је Христ пострадао за нас, као и да славимо победу живота над смрћу!

(Ало)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

тиф

14.04.2017 08:46

Људи маните се религије 21 је вијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

14.04.2017 09:25

Ниста љепсе од Христовог васкрсења!!!

Name

тиф

14.04.2017 10:02

Само ти буди наиван и зиви у страху

Name

1389

14.04.2017 10:36

Гарант пишеш из џамије!ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Name

Кнежево

14.04.2017 10:42

И рече безумник у срцу своме нема Бога! Да ти Бог да слепи човече, ко некад Апостолу Павлу да прогледаш и не коментариши оно што не знаш не ради вјерних него ради себе!

Name

Петар

14.04.2017 10:50

Ниста љепсе нема од Васкрса,Бозица и Крсне славе. Смисао Васкрса није колицина офарбаних јаја или изростиљаног меса, него побједа зивота над смрцу,добра над злом. Васкрс не мозе свако разумјети, лаксе је схватити Бозиц.

Name

тиф

14.04.2017 11:28

И Хорус,Митра,Кришна...богови који су васкрсли прије Христа.Шта ћемо сад?

Name

www

14.04.2017 13:33

Бог је свемогуц , мозе направити ста позели има свега само нема пара једино му то фали, па је послао своје слуге у виду попова И осталих да исти набирају за њега

Name

Бозе помози !

14.04.2017 09:37

Трази духовну помоц од Бога . Па нецес бит слијеп у 21 Веку. Твоје није да Народ одврацас. Бог све види и цује. Правда стизе полако . Бозе помози !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тиф

14.04.2017 11:19

Који бог царе Јупитер,Перун,Вишна...Све види и све цује а не реагује.Дај одрасти и размисли мало главом.

Name

СПАСЕЊЕ

14.04.2017 10:23

ТРЕБА ПОСТИТИ:од мрзње,рузних ријеци, лагања, превара,итд.... Храна није сама посеби гријех, то нам је потреба.Религија би била кориснија ако се не би наметала.Несмијес ово или оно,дрзи се обицаја да испаднес вјерник. Гдје је морал и достојанство. Треба цитати јевандеље, ста је то Христ говорио , и не само цитати вец примјењивати у зивоту .

ОДГОВОРИТЕ
Name

тиф

14.04.2017 11:21

Религија је највеца лаз која ти је наметнута индокринацијом.Укљуци мало здрав разум и логику и ослободи се ланаца.

Name

Ме

14.04.2017 10:40

Само замајавање народа, нема горе ниста осим не колико звијезда, мјесец,И ту И тамо нека комета,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реТиф

14.04.2017 11:01

Онда си слуга дјавола.У зивоти или си на страни Бога или дјавола а ако мислис да треба бити атеиста И правити се као да ниста не постоји,онда си исто под утицајем дјавола који ти не даје да вјерујес у Господа Исуса Христа И Оца И Светога Духа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тиф

14.04.2017 11:34

Па зар тај твој бог није јаци од дјавола?И да ли несто сто је саврсено (бог) мозе да створи несто несаврсено (дјаво,грех,цовјек...)

Name

Ре тиф

14.04.2017 13:23

Кад си тако попабирчио знање по свим религијама, прочитај мало и Христову науку јер он је сам рекао "болесни требају љекара а не здрави и не мој да се стидиш свог тренутног стања, јер сви ови Вјерни што пишу били су ко и ти у заблуди. ХРИСТОС и јесте разлика од осталих што ти даје на слободну вољу да тражиш, питаш и сам одлучиш док те сви остали везују глупостима и тако лако те не пуштају

Name

реТиф

14.04.2017 13:52

Наравно да је јаци Бог од дјавола. Исус Христос Господ својим Васкрсењем је сатрао дјавола И пакао И побједио смрт.Дјаво је отпао од Бога због не послусности И истјеран из Бозијег Царства а Христос је својим Васкрсењем показао да це И нас људе смртнике да Васкрсне И сваком по дијелима це судити.Немој миити сто си атеиста да Бог не постоји И ти цес на суд пред Богом кад тад.Православље је истина И пут а овај зивот је пролазан И тест за вјецни зивот.

Name

атеист

14.04.2017 11:24

Џаба тиф се расправљас то су људи затровани и склапају оци и уси пред истином.Губис вријеме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежево

14.04.2017 11:59

Како то да обична вода када ју Православни Свештеник дотакне Крстом не може да се поквари? То ови дарвинови синови не могу да објасне. ХРИСТОС је позвао сваког, дођи и види... И дао нам је разум да се разликујемо од животиња ал џабе неки оће да буду стока а не Дјеца Божија!

Name

Ме

14.04.2017 12:27

У праву си, овај народ је заслијепљен религијом, не виде реалност...

Name

Не знам, али

14.04.2017 17:29

Имам воду од пет и висе година донесену из Цркве, или приликом посјете пароха послије Крстовдана. Вода , иако у пластичним посудама годинама иста. Вјерујем да има Нешто. Свећенике не поштујем. Одвратна сорта, као и љекари, без морала.

Name

Бозе Спаси Иправеднике Иопрости Неправедницима Јер Незнају Ста Цине...

15.04.2017 07:16

Нај Срецнији Ирадосни Празник Васкрсење Христово Јер Без Страдања Нема Васксења.

ОДГОВОРИТЕ