Видео: Тхе Схоw Муст Го Он...!

Шта је потребно да милијарди долара вредан бизнис звани фудбал стане, бар док се не стишају одјеци бомби? Одговор ће вас оставити без речи.

Фудбал 13.04.2017 | 23:30
Видео: Тхе Схоw Муст Го Он...!
"Тешко је и причати о томе, тешко ми је да пронађем речи".

"Видели смо те ствари много пута на ТВ-у, али је све било далеко, далеко од нас, чак и када се догађало у Истанбулу, у мојој земљи, за Новогодишњу ноћ. Било је близу, али и веома далеко од нас а те вечери смо осетили како изгледа бити у таквим ситуацијама и не желим никоме никада више да доживи исто".

"Све док нисам истрчао на терен у другом полувремену, нисам ни мислио на фудбал, да будем искрен. Те вечери нисам бои свестан шта се заправо догодило, али када сам стигао кући и видео супругу и сина како ме чекају испред врата, осетио сам неизмерну срећу што сам био ту".

"Знам да је фудбал веома важан. Волимо фудбал, одричемо се због фудбала, али и волимо фудбал. Знам и да зарађујемо много новца, да имамо привилеговане животе, али смо ми и даље само људска бића. Постоји толико тога још поред фудбала на овом свету и те ноћи нам је тек то постало јасно".

"Најежим се сваки пут кад помислим на оно што се догодило. Никада нећу заборавити наша лица док смо били у аутобусу те ноћи. Никада у животу та лица нећу заборавити. Када сам видео Марка... И када сам погледао Шмелцера у лице, седео сам поред њега. И даље ми је тешко да поверујем".

Послушајте га, све и ако не разумете енглески. Дрхтав глас некад каже више од самих речи.



Ово су речи фудбалера Борусије Дортмунд, Нурија Шахина, који је рођен у Немачкој пре 28 година, али који се одлучио да наступа за репрезентацију Турске. У међувремену, играо је за клубове попут Ливерпула и Реал Мадрида.

Он је био у аутобусу којем се спремао масакр у уторак увече, али који се сплетом невероватних и пре свега срећних околности није догодио.

Попут осталих играча Борусије, наређено му је да већ наредног дана, у среду у 18:45, мора да игра утакмицу са Монаком, као да се клупски аутобус "чукнуо" на раскрсници са другим возилом или слетео с пута и порушио пар жардињера.

Јавност, све док тренер Борусије Томас Тухел није открио неке од детаља који су се одиграли те вечери у Дортмунду, али и на "вези" са седиштем УЕФА у Ниону, није знала ни колико је тај терористички напад био озбиљан, ни кроз шта су тачно фудбалери и стручни штаб Борусије прошли, ни шта им је сачувало животе (блиндирана стакла).

Тек када су један за другим, тренер и фудбалери Борусије почели да причају шта се заиста догодило, као и када је полиција признала да је напад био планиран, да је коришћено озбиљно оружје и да је на месту покушаја масакра остављено и писмо, у ком је стајало да "сви неверници морају помрети", праве размере овог догађаја почеле су да се назиру и после сваке нове "ситнице" бивало је све јасније и јасније да утакмице непун дан касније није смело да буде, као и да Тухелови момци нису за тако нешто могли да буду психички припремљени.

Утолико, пораз од 2:3 од Монака за њих није и не би смео да буде неуспех, јер је само по себи победа то што су ту и што и даље могу да се баве фудбалом.

Али, иако надлежни из УЕФА тврде да је Борусија пристала на нови термин (среда, 18.45 - а он је утврђен свега сат и по времена након што су бомбе експлодирале, када није био познат ни делић застрашујућих сазнања о овом терористичком акту), немогуће је не запитати се - шта је потребно да се догоди да би неко, бар на кратко, ставио људски живот изнад милијарди долара вредног бизниса званог фудбал?

Шеф ФИФА тела задуженог за безбедност, Хелмут Шпан, понудио је одговор у кратком интервјуу за "Франкфуртер алемајне цајтунг", дан након што је избегнута трагедија.

"Да је било жртава, наравно да меч ме би био одигран", рекао је хладнокрвно Шпан, који попут многих бирократа у организацијама које управљају врхунским спортом никада није био спортиста.

"Ако бисмо стали, то би било управо оно што су ти криминалци желели", понудио је образложење.

Ако после свега фудбалер Борусије, Сократис Папастатопулос, каже да их је УЕФА третирала као животиње, не можемо рећи да је у нечему претерао, осим у искрености.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар