Најава: Цедевита - Црвена Звезда... Логика наговјештава 3:0, да ли се традиција слаже са тим?!

Црвено-бели ће покушати да искористе прву од укупно три меч лопте, а Загрепчани да први пут у овој сезони надиграју актуелног шампиона и продуже финалну серију.

Кошарка 13.04.2017 | 16:45
Најава: Цедевита - Црвена Звезда... Логика наговјештава 3:0, да ли се традиција слаже са тим?!
"Меч лопта" за Звезду у Загребу! Црвена звезда МТС од 19 часова гостује екипи Цедевите у трећој утакмици финала регионалног кошаркашког такмичења.

Изабраници Дејана Радоњића победили су обе утакмице пред домаћом публиком (81:66, 84:73) и имају шансу да већ после вечерашње утакмице стигну до треће узастопне АБА лига титуле.

У првом сусрету црвено-бели су у меч ушли доста стегнуто, што је Цедевита знала да искористи и да поведе са двоцифреном разликом. Међутим предвођени Бјелицом који је у тим тренуцима вукао екипу, Црвена звезда је успела да до полувремена стигне до вођства. У наставку Звезда је заиграла на високом нивоу и утакмицу мирно привела крају.

Други дуел био је тотално другачији, црвено-бели су од старта направили велику предност, па се питање победника није доводило ни у једном тренутку. На несрећу Загрепчана њихов најбољи играч, Рајан Боутрајт, обновио је повреду задње ложе па ће пропустити остатак финалне серије.

Питање је колико Цедевита без Боутрајта може, јер се у прва два меча видело да не могу свих 40 минута да играју на нивоу Звезде. Охрабрујућа чињеница за Загрепчане је повратак на клупу Вељка Мршића који није могао да води екипу у хали "Александар Николић" због суспензије.

Мршић се изузетно показао против Партизана и екипу спремио на фантастичан начин. Цедевита прижељукује да ће неко искочити, као што је то у првом мечу против Партизана био талентовани Џанан Муса. Међутим, његова минутажа доста варира и није потпуно јасно шта Мршић жели од њега.

Када је реч о домаћем терену, Цедевита ту и нема велику предност, с обзиром да нема ватрене навијаче, међутим, постоји могућност да се навијачи Цибоне појаве како би бодрили хрватског представника. Игра Загрепчана доста зависи од пик ен рол игре Бабић-Билан и уколико њих двојца не буду повукли највише Цедевита тешко да може да се нада четвртој утакмици. Такође, Рашад Џејмс је у прва два дуела играо испод просека, ван линије 6.75 није могао ништа да погоди и једном речју екипи Вељка Мршића треба перфектно вече како би смањили на 2:1.

Са друге стране, црвено-бели од повреде Јовића немају класичног плеја, па игра Џенкинс-Кузмић не даје велики допринос. Самим тим, Кузмић има доста мање поена у рукама, али ту су искочили неки други играчи, попут Волтерса који веома добро користи минуте на терену. Највећа Звездина предност је дуга ротација, па у сваком тренутку може неки други играч да искочи, Дангубић, Гудурић или Бјелица, док се од Симоновића, Кузмића и Џенкинса очекује да стандардно буду добри.

„Дешавало се више пута у серијама на три добијене да поведемо са 2:0 и онда у трећи уђемо као да ће сам од себе да се добије. Противник наравно мотивисан не желећи да заврши серију без победе и онда се деси пораз, лоша игра и све што иде уз то. Поучени тим искуством желимо да отворимо меч од почетка као што је то било у другој утакмици. Ако тако уђемо у меч и будемо имали контролу противник ће падати, а наше шансе расти“, рекао је капитен Црвене звезде Лука Митровић након друге утакмице финалне серије АБА са Цедевитом, наговештавајући неизвесност у трећем мечу и тежак посао за његову екипу.

Црвена звезда има све у својим рукама - сигурно вођство, три меч лопте пред собом, растерећење и самопоуздање, док је Цедевити преостало само да крене на све или ништа, како би покушала да ову серију учини макар нешто дужом. Загрепчани су се у истој ситуацији нашли и пре две сезоне, када су из Београда стигли са два пораза, али су успели да се изборе за четврти меч, где је ипак преовладао квалитет црвено-белих.

Да ли ће тако бити и овога пута остаје да се види, али се чини да су сви фактори, а пре свега квалитет тима на страни актуелног шампиона, који већ вечерас (19.00, ТВ Арена спорт) жели назад за Београд.

„Цедевита ће на свом паркету дати све од себе да нас савлада, показали су велику жељу, мотивацију и карактер и у другом полувремену другог меча у Београду, али ми желимо да одговоримо. Ова финална серија се игра у таквом ритму, да морамо да користимо сваки тренутак, да осим за регенерацију екипе, извршимо и неке корекције, што није нимало лако, како бисмо још једном дали максимум и дошли до доброг резултата“, рекао је тренер црвено-белих Дејан Радоњић.

Звезди је ово шеста серија на три добијене утакмице у последње три године, а три од претходних пет црвено-бели су решили у своју корист резултатом 3:1, док је два пута било 3:0. У поменутој сезони 2014/2015. Радоњићев састав је прво тим резултатом у полуфиналу савладао Партизан, али је ишао тежим путем, јер су црно-бели славили у другом мечу, па су црвено-бели пред противничким навијачима морали да ваде визу за финале. Последњи пут Звезда је са 3:1 такође добила вечитог ривала и то у прошлосезонском финалу Суперлиге. Српски шампион је у серији (1-1-1-1-1) добио први, други и четврти меч, док је Партизану припао трећи.

Рачунајући на поменуте околности и блиску традицију Цедевита ће покушати да први пут ове сезоне надигра најбољи тим на Јадрану, који је добио сва четири овосезонска меча, од чега три двоцифреном разликом. Екипа коју ће овога пута предводити Вељко Мршић у другој утакмици је покушала да изненади противника превременим враћањем Рајана Боутрајта на терен, али је амерички плејмејкер нажалост са штакама напустио дворануАлександар Николић.

Првак Хрватске је од почетка сезоне доста лутао са проналажењем правих решења у тиму, што га је спутало да дође до правог такмичарског ритма и препознатљиве игре.

„Уморни смо јако, али како је нама тако је и њима. Нажалост, вратили смо се с два пораза, али не бих рекао да је ишта готово. Морамо да дамо све од себе. Мислим да нам је путоказ друго полувреме друге утакмице кад смо уморни показали да можемо да играмо добру и агресивну обрану и да из тога можемо створити добре и лакше нападе, пре свега лаке поене из контранапада. То ће нам сигурно много значити и то је путоказ за вечерашњу утакмицу. Волео бих да публика дође да нас подржи у што већем броју. Сигурно да ће нам много значити њихова подршка, да нам буду ветар у леђа, да нам дају додатну снагу и енергију и да сви заједно покушамо да победимо“, рекао је бек Цедевите Лука Бабић.

Радоњић је за разлику од својих колега из противничког табора у прве две финалне утакмице успео нападачки да активира озбиљан број играча из својих редова, што је само додатно појачало самопоуздање у редовима београдског тима, док је Загрепчанима недостајао неко ко би повукао екипу напред и направио превагу на терену. То би могло да одигра значајну улогу у вечерашњем мечу.

„Док се игра, има шансе. Сигурно да оно што смо у прве две утакмице показали ми и Звезда даје много већу шансу њима, а и сам резултат од 2:0 у серији до три победе. Међутим, морамо у вечерашњи меч да уђемо са другим менталитетом. Са жељом да се серија не заврши, него да играмо даље. Морамо да покажемо много више безобразлука, много бољу обрану него што је била у прве две утакмице и онда ћемо видети. Углавном, морамо наставити на другом полувремену друге утакмице, тако започети утакмицу у Загребу и помоћу наше публике одиграти један добар меч", рекао је стратег домаћег тима Вељко Мршић.

За трећи финални меч спремна је потпуно нова судијска тројка, коју ће предводити хрватски арбитар Сретен Радовић. Асистираће му српски судија Миливоје Јовчић и Црногорац Игор Драгојевић. У случају да Цедевита дође до победе четврти меч се игра већ сутра у Загребу од 19 часова.

ЗВЕЗДИНЕ СЕРИЈЕ НА ТРИ ДОБИЈЕНЕ УТАКМИЦЕ:

АБА ЛИГА 2014/2015:

Полуфинале: Црвена звезда – Партизан 3:1
Финале: Црвена звезда – Цедевита 3:1

АБА ЛИГА 2015/2016:

Финале: Црвена звезда – Мега Лекс 3:0

АБА ЛИГА 2016/2017:

Црвена звезда – Цедевита 2:0*

СУПЕРЛИГА 2014/2015:

Финале: Црвена звезда – Партизан 3:0

СУПЕРЛИГА 2015/2016:

Финале: Црвена звезда – Партизан 3:1

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар