"Каленић" купи регионални отпад

На Убу је потписан Меморандум о разумевању, који ће омогућити припрему техничке документације за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом са депонијом „Каленић“, као и успостављање система за интегрално управљање комуналним отпадом за Колубарски регион.

Србија 13.04.2017 | 16:10
"Каленић" купи регионални отпад
Меморандум су потписали представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства рударства и енергетике, Канцеларије за Европске интеграције, Регионалног предузећа „Еко-Тамнава“ и 11 градова/општина учесника у заједничком пројекту.

Потписивањем Меморандума биће припремљена неопходна документација, којом се обезбеђује завршетак активности на тренутно највећем регионалном пројекту у Србији из области заштите животне средине.

"Регионални центар `Каленић` обухвата 11 градова и општина: Ваљево, Обреновац, Лазаревац, Уб, Барајево, Владимирце, Лајковац, Мионицу, Коцељеву, Осечину и Љиг, са око 363.000 становника.

Јавна комунална предузећа на том простору у просеку дневно сакупе око 330 тона чврстог комуналног отпада, због чега је изградња Регионалног центра за управљање отпадом са депонијом `Каленић` од велике важности за успостављање одрживог система управљања отпадом на овом подручју", рекао је Зоран Петровић, директор Регионалног центра за управљање отпадом „Еко-Тамнава“.

Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине, навела је да ће изградња Регионалног центра „Каленић“ допринети унапређењу управљања отпадом и повећању стопе рециклаже и још један је у низу корака предузетих за уређивање комуналне инфраструктуре и интегрални приступ за управљање отпадом у Србији.

"Република Србија има девет регионалних санитарних депонија. Према важећој националној Стратегији, планира се успостављање 27 регионалних система за управљање отпадом. Тренутно произведемо 2,5 милиона тона отпада, од чега тек 400 хиљада тона заврши на санитарним депонијама, а остатак на сметлиштима. Тек пет одсто отпада буде рециклирано и поново искоришћено.У наредних 15 година, Србија ће морати у потпуности да преокрене ситуацију. То је за цело друштво велики изазов и захтева укљученост и посвећеност свих заинтересованих страна, почевши од сваког од нас понаособ, па до институција на локалном, националном, али и међународном нивоу“, нагласила је Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Пројекат изградње Регионалног система за управљање отпадом „Каленић“ налази се на листи приоритетних инфраструктурних пројеката, у оквиру документа Национални приоритети за међународну помоћ за период 2014-2017. са пројекцијама до 2020. године, коју је усвојила Влада Републике Србије.

(БН телевизија/В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар