За 10 г. погинуло 25.000 моториста

У протеклих 10 година, на српским путевима страдало је чак 25. 000 мотоциклиста, више од 60 одсто незгода деси се између возача аутомобила и возача мотоцикала, најчешћи пропусти аутомобилиста су недавање показивача правца и не обраћање пажње на мотоциклисте, док, поред недовољне обучености, врло чест пропуст мотоциклиста је неприлагођена брзина, изјавио је данас предсједник Асоцијације за безбједност мотоциклиста Владимир Јевтић

Србија 12.04.2017 | 13:20
За 10 г. погинуло 25.000 моториста
Нама је у последњих 10 година страдало 25.000 мотоциклиста. Дакле, причамо о цијелом једном граду кога више нема. У посљедњем викенду који је за нама, погинуло је пет мотоциклиста, пет младих живота... То су све момци 18-25 година, када се говори о саобраћајним незгодама у којим учествују мотоциклисти - прецизирао је Јевтић за Тањуг.

Кључни фактори ризика, прије свега, објашњава, најчешће су конфликтне групације- возачи путничких аутомобила и возачи мотоцикала, те каже да се више од 60 одсто незгода деси између те двије групације и напомиње да најчешћи пропусти који се дешавају код возача путничких возила су - недавање показивача правца, затим, коришћење мобилног телефона, а посебно истиче да возачи не обраћају пажњу на ретровизоре.

Не обрате довољно пажње на мотоциклисту. Рецимо, при брзини од 50 километара на сат, у секунди прелазите око 14 метара. Тако, мотоциклиста ће, врло често, прије него што очекујете, доћи ближе вама и зато је врло важно, посебно у зони раскрснице, добро погледати да ли се у зони налази неки мотоциклиста. Обратите пажњу на ретровизоре, немојте да вам је тешко. Такође, мотоцикл се и чује, када га чујете, возачи аутомобила, немојте имати нагле промјене брзине и правца прије него што сте се увјерили где је мотоциклиста - саветује Јевтић. 

С друге стране, што се самих возача мотоцикала тиче, Јевтић, поред недовољне обучености, као врло чест њихов пропуст истиче- брзину, посебно код возача спортских мотоцикала и сматра да је врло тешко очекивати да ће неко ко има 24 године и вози мотоцикл од 1.000 кубика- возити 50 на сат. 

- Знате како, људи су млади, адреналин ради, сви остали хормони и покушавају да се докажу преко тог мотоцикла. Дакле, лакше са гасом, а посебну пажњу обратите у зони раскрснице, када прилазите мотоциклом, гас доле и то је јако важно. Такође, користите одговарајућу заштитну опрему, трудите се да она буде високо уочљива (хигх висибилитy геар), као што је ова кацига - рекао је Јетић, показујући своју кацигу јако упадљиве и рефлектујуће зелене боје.

Јевтић истиче да сада постоје мотоцикли који су веома брзи у градским условима вожње и да је прошле године постигнут рекорд од 400 км/х, те сматра да се и због перформанси модерних мотоцикала мора радити на додатној едукацији у обуци.

- У Србији је то прва ствар. Не може се вршити обука за мотоцикле у ауто школама. Дакле, морамо имати мото школе и то је оно ка чему треба тежити. Ево 2017. је, а и даље причамо о самообуци. Скоро 99 одсто наших возача је самообучено и ту лежи највећи проблем. Не може после пар неких једноставних елемената у извођењу маневара мотоциклом да се каже да је неко оспособљен за вожњу мотоцикла - напомиње Јевтић.



Каже и да његова Асоцијација за безбједност мотоциклиста ради и тренинге безбједне вожње, који су се, као допунска обука, показали као врло корисни.

Јевтић је посебно напоменуо веома учестало и небезбједно понашање мотоциклиста у градским гужвама- провлачење мотоциклом између колона и истакао да је то забрањено законом.

- Провлачење мотоциклом забрањено је законом. Ту стављамо тачку. Мотоциклисти, немојте се провлачити и немојте се провлачити када се колона креће. То је забрањено, немојте то радити, ризик да страдате веома је велики - наглашава Јевтић.

Каже да, на пример, у Француској постоје обуке гдје се учи на који начин да се "провуче између колона", да то буде безбједно и да се то искључиво ради када колона стоји, и при брзинама до 15 км/х. 

Такође, Јевтић сматра да родитељи не треба да попусте упорности дјетета, ако жели скутер, мопед, без адекватне обуке и заштитне опреме.

- Купи, купи, ви купите, па не посветите довољну пажњу одговарајућој заштитној опреми, не узмете је и кључна ствар, нисте дијете довољно обучили и едуковали за тај вид вожње. Исто је, као да сте дјетету дали напуњено оружје и очекујете да ће све бити у реду. Неће све бити у реду - напомиње Јевтић. 

Навео је и да је ризик да се страда у вожњи спортског мотоцикла 10 до 15 пута већи у односу на неки комерцијални мотоцикл или скутер, а да је највећи ризик да се страда на мотоциклу у првих 12 мјесеци вожње и да за сваку наредну сезону, како каже статистика, опада за неких седам одсто.

(Информер)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цевап

12.04.2017 11:45

како цес их видјети када возе моторе 150 км на сат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јааа

12.04.2017 12:23

За мојих 20 година на цести као возача аутомобила, 3 пута су ми током вожње откидали ретровизор, више пута чешали од возило, небројено пута улијетали у шкаре и претицали АБНОРМАЛНОМ брзином. Мотор за цесте до маx 100км/х, веће, јаче, брже, на стазе предвиђене за то. Нисте написали колико људи су убили мотоциклисти, већ само колико је њих погинуло. Ја данас када је лијепо вријеме, често са двоје мале дјеце у ауту, највише стрепим управо од тих сулудих самоубојица и камиказа на моторима од 1000ццм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сто

12.04.2017 12:45

Плус, угл возе преправљане 20+ старе крсеве и немају пара за гуме. Забранити их. Нека себи праве стазе и гину сами.

Name

Ферсо

12.04.2017 13:58

Цуј да гледам у ретровизор,у раскрсницама колико ја знам нема претицања, био то мотоцикл или неко друго возило.

ОДГОВОРИТЕ