Економија важнија од демократије

На наредним изборима 52 одсто грађана изаћи ће на изборе, резултати су истраживања које је "Ипсос" спровео за Међународни републикански институт (ИРИ) из Вашингтона. Економски просперитет важнији од демократског система.

Босна и Херцеговина 12.04.2017 | 10:54
Економија важнија од демократије
Према том истраживању, 26 одсто одговорило је да је то донекле могуће да ће изаћи на изборе. Да је могуће да неће гласати одговорило је девет одсто, док их је седам одсто рекло да је веома извјесно да неће гласати.

Занимљиво је како су наши суграђани одговорили на питање шта им је важније - економски просперитет или демократија.

За 43 одсто Бошњака важнији је економски просперитет, док их 46 одсто преферира демократски систем. Код Срба, за њих чак 67 одсто важнији је економски просперитет, док би их 25 одсто радије изабрало демократију. За 36 одсто Хрвата економски просперитет је важнији од демократског система, док их 57 одсто мисли обрнуто.

Чак 92 одсто грађана БиХ сматра да политичаре не интересују потребе и идеје младих, док 78 одсто сматра да политичари не показују интерес за потребе жена.

Када је у питању примарни извор информација, 65 одсто грађана БиХ и даље телевизију види као примарни извор, док је интернет то за њих 32 одсто. По један одсто сматра да је примарни извор информација породица и принтани медији, док нико не сматра да је радио примарни извор информација. Такође, ниједан испитаник није означио вјерске лидере као примарни извор информисања.

Према овом истраживању, власти БиХ не чине довољно да подигну свијест јавности у вези са насилним екстремизмом.

Како је показало истраживање, 81 одсто грађана БиХ има овакво мишљење, док њих девет одсто сматра да је довољно учињено на овом пољу.

Гледано према националној структури, 76 одсто Бошњака, 89 одсто Хрвата и 84 одсто Срба незадовољни су напорима власти на подизању свијести о насилном екстремизму, док супротно сматра 12 одсто Бошњака, три одсто Хрвата и 10 одсто Срба.

Истраживање је спроведено у јануару и фебруару над 1.537 грађана са маргином грешке до 2,5 одсто, водећи рачуна о етничкој и географској структури у БиХ.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

маxи

12.04.2017 10:06

Проблем је то зато сто смо сви оптерецени национализмом и сви се боје сами себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

12.04.2017 10:59

Оде и Фабрика дувана БЛ.

ОДГОВОРИТЕ