"Ратарске свијеће" за Васкрс

Две велике "ратарске свеће" почеће да горе од Васкрса, јер су прошлогодишње догореле, а њени остаци, уз прилог верника Јадра, послужиће за изливање нових, висине око 1,5 метара и тежине више од 50 килограма.

Србија 11.04.2017 | 22:33
"Ратарске свијеће" за Васкрс
По древном обичају изливају се од чистог воска у домовима домаћина у непосредној близини манастира Троноша, богомоље које су подигли славни Немањићи и која ове године слави јубилеј - седам векова од освештања.

"Ово је обичај стар неколико векова, који су у Троношу донели монаси који су стизали са Свете горе", прича протојереј-ставрофор Сранко Васић из Драгинца код Лознице, истичући да је реч о обичају који све више постаје "заштитни знак" не само овог дела Србије.



Према предању људи су почели да изливају и дарују ове свеће како би им њиве родиле. Пале се на сваки празник и обавезно недељом.

Ливење свећа је при крају. Верници су скупили прилог у новцу и воску и једва чекају, као и сваке године, да их из два различита правца, кроз густе шуме, донесу до чесме `Девет Југовића`, а да их онда, из литију, унесу у манастир.

"И у време највећег сиромаштва људи овог крају су лили и доносили ове велике свеће, које су и дар и украс испред олтара, па тако чине и њихови потомци. Део свеће који не изгори дајемо мештанима, па и то користе за ливење нових", каже духовник Троноше, архимандрит Николај.



У манастирској цркви с поносом показују још једну свећу на самом улазу, којом су манастир даровали запослени на Нефролошкој клиници Војно-медицинске академије из Београда и њихови пријатељи.

"Кад смо сазнали за овај дивни обичај, одушевили смо се, па смо пре енеколико година одлучили да и ми дарујемо Троношу једном таквом свећом и сада их је три у манастирској цркви", каже угледни београдски лекар, професор др Зоран Ковачевић, који подиже православну богомољу на Космају, "али је свим срцем везан за Троношу".

(БН телевизија/В. М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Подрска

12.04.2017 11:46

Подрска

ОДГОВОРИТЕ