Ово су мрачне тајне Дубаија

Али, то је слика која се сервира туристима који испијају коктеле поред базена пре него што оду у златом поплочане тоалете.

Свијет 11.04.2017 | 19:41
Ово су мрачне тајне Дубаија
Дубаји има и своју знатно мрачнију страну, а неке од ових тајни потпуно су непознате јавности:

1. Радници раде 14 сати на дан на температури од 40 степениИако тамошњи моћници могу да имају сав новац овог света, још увек им треба радна снагу да би градили ствари тако брзо. Оно у чему је проблем је да богаташи мисле како ту радну снагу не би требало да третирају као грађане, па већина њих живи у ужасним условима и излажу се опасностима сваког дана.

На пример, влада саветује туристима да се никад не излажу директном сунцу дуже од пет минута ако температура прелази 40 степени, док истовремено физички радници раде и до 14 сати на тим условима.

Наравно да то узрокује здравствене проблеме, несреће, па и смртне случајеве, но то се успешно заташкава.

2. Затвор због љубљења у јавностиЉуди у Дубаију су већином муслимани, што значи да се правила, а посебно она о интимности, строго спроводе.

Све оне опуштене слике с Инстаграма лако могу да заварају, приказујући га либералним местом, но то је највећа грешка коју човек може да направи пре посете тамо. Не само да је забрањено љубљење, већ је и илегално држати се за руке у јавности — а туристи који прекрше та правила плаћају огромне казне. Одлуче ли да се побуне, прети им казна затвором, преноси "Спутњик".

3. Трговина људима

Иако су закони строги кад је реч о алкохолу, дроги и сексу, правила не важе увек. Девојка се може наћи у невољи само ако корача улицом непокривених руку, но, кад падне ноћ — све се мења.

Најстарија професија на свету цвета у Дубаију — постоји више од 30.000 проститутки које показују своју кожу и наплаћују 500 долара по сату. Но, то није главни проблем.

Највећи проблем је што моћници подржавају проституцију и на томе зарађују, а бело робље је јавна тајна Дубаија на коју полиција жмури.

4. Бацање огромних количина пијаће водеБудући да је лоциран у пустињи, Дубаји мора да увози воду.

Све док новац тамо расте на дрвећу, разбацивање с пијаћом водом не виде као проблем. На пример, тамо постоји велики број голф игралишта за чије се одржавање траћи око четири милиона галона воде на дан, само како би трава остала зелена. Док је остатак света окренут огромним несташицама пијаће воде и људи умиру од жеђи, за то не маре у Дубаију све док могу на миру да играју голф.

5. Кад нестане нафте, све ће пропасти

Није тешко изградити рај усред ничега све док имаш обиље "црног злата". Сви знају да регија Средњег истока значајно зависи од нафте и да им је то једина узданица економије.

Но, чини се како људи не схватају да ништа не траје вечно, а прогнозе откривају како ће нафта вероватно нестати за неких 20-ак година.

Тада, или је неће бити довољно, или ће цена бити тако висока да ће се људи пребацити на друге изворе енергије.

6. Луди расизам

У 21. веку већина света не прихвата више расизам као норму, али је он покретачка сила Дубаија. Град је брутално место с дивљим правилима, где човек вреди само онолико колико му вреди пасош. Тако за исти посао у истом предузећу Европљани и Американци добијају двоструко већу плату од колега из земаља Трећег света.

7. Претварају раднике у робове одузимајући им пасошеШто се дубље копа, то више излази мрачних прича. Тако је Дубаји место где је ропство још увек присутно. Наравно, формално је све легално, но у пракси се људи из земаља попут Индије, Пакистана и Кине присиљавају да раде прековремено за готово никакав новац.

Осим тога, многи од тих несрећника не могу да напусте Дубаји јер им влада или компаније након доласка одузму пасоше. То није сценарио филма, већ опака стварност људи који су емигрирали тамо с надом у бољи живот, али су брзо открили да су дошли у пакао.

8. Отворено уништавају животну средину

Уз помоћ робовске радне снаге Дубаји се убрзано развија, а сваког дана појављују се нови комплекси ни од куда. Са сваког градилишта долазе велике количине смећа, канализације и хемијског отпада.

Системи за збрињавање не могу да прате темпо развоја, па компаније свој отпад бацају негде другде.

То обично подразумева море.

9. Дивље животиње тамо нису дивље

Богаташи Дубаија имају толико новца да више не знају на шта би га трошили. Неки купују златне аутомобиле, други пливају у млеку, а најновији тренд набавка егзотичне и дивље животиње као кућног љубимца.

Шеици више нису задовољни псима и мачкама, већ радије купују тигрове, пантере, лавове и слично.

Притом плаћају тренере и дресере који злостављају животиње како би их цивилизовали, а они били сигурни.

10. Слобода говора је мит, а земља диктатураКо год јавно износи мишљење с којим се моћници не слажу, добија телефонски позив од тзв. тајне полиције Дубаија.

Врло директно, они дају два избора — да заћуте или изгубе све што имају.

Осим тога, чак 80 одсто становника су досељеници, а ако странац проговори нешто лоше — једноставно га депортују.

(мондо.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пато Накт

11.04.2017 20:40

Ако је и пола истина од овога мислим да бих НАТО требао интервенисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

11.04.2017 23:17

Супља, ја радио тамо пола године ко ради заради а људи и зене сетају ко и свугдје.

Name

За краља

14.04.2017 05:45

Не лажи и не лупетај,гдје се шетају,и како обучене се шетају,гдје си их видио у згради аеродрома?

Name

Дино

11.04.2017 23:57

Ех сто код нас нису овакве мрацне стране...да има посла...да заљевамо траву...

ОДГОВОРИТЕ