Кога воле Срби, Хрвати и Бошњаци

Ангела Меркел, њемачка канцеларка, Владимир Путин, предсједник Русије, и Реџеп Тајиб Ердоан, предсједник Турске, најпопуларнији су страни политичари у БиХ, показује истраживање које је "Ипсос" урадио за Међународни републикански институт (ИРИ) из Вашингтона.

Босна и Херцеговина 11.04.2017 | 08:34
Кога воле Срби, Хрвати и Бошњаци
Према њиховим подацима, на Меркелову позитивно гледа 64 одсто бх. грађана, на Путина 55 одсто, а на Ердоана 44 одсто.

Према националној структури, Меркелову позитивно види по 81 одсто Бошњака и Хрвата, те трећина Срба, док половина Срба Меркелову види неповољно. С друге стране, чак 93 одсто Срба позитивно гледа на Путина, док тек три одсто Срба Путина гледа неповољно. Меркелова је за седам одсто Бошњака негативна личност, док исто сматра осам одсто испитаника који су се декларисали као Хрвати.

Што се тиче Бошњака, њих 29 одсто види Путина позитивно, док их 53 одсто на руског предсједника гледа негативно. За 57 одсто Хрвата Путин је позитивна личност, док их 27 одсто на Путина гледа неповољно.

Очекивано, највише Бошњака има позитивно мишљење према Ердоану, и то њих 71 одсто, док је међу Бошњацима 15 одсто оних који турског предсједника не виде у позитивном свјетлу.

Упитани да ли подржавају увођење турског језика као обавезног језика у школском програму средњих школа, 71 одсто од свих грађана БиХ је одговорило негативно. Њих 69 одсто негативно се односи према могућности да руски језик буде обавезан у школском програму у средњим школама.

Гледано према националној структури, 35 одсто Бошњака је за то да турски језик буде обавезан, док је њих 56 одсто против. Што се тиче руског, 12 одсто Бошњака би подржало увођење руског језика у образовни систем, док их је 80 одсто против тога.

Девет одсто Хрвата би подржало да турски и руски језик буду обавезни у средњим школама, док их се 73 одсто противи увођењу турског, а 76 одсто руског језика.

Четири одсто Срба би подржало увођење турског језика у средње школе, а 44 одсто да се то уради с руским језиком. Против турског језика у средњим школама је њих 92 одсто, а према увођењу руског језика у средње школе негативно се односи 46 одсто Срба.

Испитаници су питани и да ли сматрају да БиХ припада западној сфери утицаја или источној. Гледано према националностима, 29 одсто Бошњака сматра да БиХ припада Западу, док тако сматра 17 одсто Хрвата и 15 одсто Срба. Да БиХ припада Истоку сматра, четири одсто Бошњака, пет одсто Хрвата и 11 одсто Срба. Да БиХ не припада ни Истоку ни Западу сматра 59 одсто Бошњака, 72 одсто Хрвата и 62 одсто Срба.

Истраживање је спроведено у јануару и фебруару над 1.537 грађана са маргином грешке до 2,5 одсто, водећи рачуна о етничкој и географској структури у БиХ.

Грађани БиХ показују јединство по питању противљења Исламској држави и проблему незапослености, те подијељене ставове по етничкој линији када је ријеч о преферираним међународним партнерима, саопштено је из Међународног републиканског института (ИРИ), који је објавио резултате истраживања јавног мњења у БиХ.

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Драган

11.04.2017 06:47

Звезда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да додам

11.04.2017 10:43

Цицвара и Крки: Мој претходник вам је лијепо све рекао. Ја ћу само да додам: Сирију и Асада помаже не само Русија него и (Исламска Република) Иран. Вама изгледа не одговара што се православци и муслимани боре на истој страни против глобалистичког запада? Који тако воли муслимане да је у БиХ и на КосМет-у током бомбардовања користио муницију са осиромашеним уранијумом од кога данас умиру муслимани. Исто то су урадили и у Ираку, гдје такође живе муслимани, 1991 и 2003. Па је исти тај запад "усрећио демократијом" муслиманску Либију. Али, вјеруј ти и даље (западној) пропаганди да је Русија лоша а да запад шири "људска права, демократију и слободу"... заборави историју да је западна црква слала крсташе да поробљавају, пљачкају и убијају муслимане (али и православце).

Name

румунија

11.04.2017 10:53

Сто би их волили!?безвезе,волимо људе који нас окрузују,зене,мајке,родбину,праве пријатеље,комсије!!!

Name

Слобода избора

11.04.2017 11:03

Само да нас пусте да сами бирамо, без наметања! Они нама говоре како да мислимо...шта је то ако није терор?

Name

попара

11.04.2017 07:16

Око 90 милиона Руса који зиве од 25 долара мјесецно воли Путина.Ја гледам Трумпа као позитивну лицност.Нароцито послије тога сто је изневјерио Србе и сто бомбардује фаворите Срба,Асада,на примјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

11.04.2017 07:56

У посљедњем истразивању у Русији, кога Руси воле највисе Србија је на 10 мјесту. Први су Бугари. Бугари ду први на свијети признали БиХ као дрзаву.....интересантно поредјење.

Name

ре пура и wаиКики

11.04.2017 09:16

Американци су одговорни за страдање десетина милиона муслимана по свијету - само ти и даље узивај! А, ово сто wаикики лапрда то је подла лаз која се вец неко вријеме покусава подвалити, јер у руски народ обозава Србе!

Name

Геограпхy

11.04.2017 07:24

Ма какви Турци и Руси и турски и руски језик у школама. Шта ће коме та два језика , ок као изборни предмет или да иде на курс да учи ко жели. Ми не припадамо ни Русији ни Турској. И ко то иде од наших људи у Турску и Русији да живи и ради нико или врло мало док у Њемачку идемо масовно сви и Бошњаци, и Срби и Хрвати пустите причу шта је било прије 80 година за вријеме нациста. Немам ништа против симпатија према Ердогану и Путину али Меркел је за нас најважнија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

11.04.2017 07:35

Свака часто овон дами у средини, а ова двојица њених пратиоца су велики кретени??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муммб

11.04.2017 07:41

Као сад Бошњаци воле Ердогана , како сте гл. Невјероватно , убаците нешто о демонстрацијама и Анархији у РС и РС И ви радите на томе да останете без посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

11.04.2017 08:52

Руси највисе воле бугаре који су у ЕУ и НАТО, према томе, ста глумите веце русе од самих руса, цак и Руси воле висе да раде у Њемацкој него у својој земљи. Само ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко

11.04.2017 10:15

Ми да смо нормални вољели би сами себе ста нас трwба бити за другима кад казем себе мислим.на сав народ у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

11.04.2017 10:38

Ко год неподрзава меркелову велики је идиот и безобразан,јер сваки од народа без разлике на националност копа и руком и ногом да стигне у Њемацку гдје Меркел влада.Нико неце у Русију нити турску осим Додика односно бакира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

11.04.2017 10:54

Ја не могу да разумем било ког Србина на овој планети који може уопште да подржава Меркелову,а камоли Ердогана?Не би подржао Меркелову кад би ми дали целу Бундесбанку препуну са еврима до врха.Срби у Немачкој и овде на Балкану треба да подржавају у Немачкој само партију НПД,јер је само она будућност Немачке и само они могу помоћи Србима на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ