Иванић очекује рад у институцијама

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић има намјеру да на данашњој сједници Предсједништва БиХ се обавежу да у периоду који долази неће радити ванинституционално. Сједница Предсједништва БиХ, након дуже паузе и кризе која је била у врху државе, треба да се одржи данас у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 11.04.2017 | 08:00
Иванић очекује рад у институцијама
Иванић је у разговору за ТВ1 рекао синоћ да се нада да ће сједнице Предсједништва бити данас и да је мишљења да би било добро да се врате нормално раду.

"Ја ћу колегама предложити, наравно нећу на том инсистирати, али ћу предложити закључак да дамо неку оцјену онога што се догађало и да се Председништво обавеже да ће у периоду који долази избегавати сваку врсту паралелизма и ванинституционалног дјеловања, чега је, према мом увјерењу, било", рекао је Иванић.

Он сматра да је њихова обавеза, као најодговорнијих људи, да се врате и да више вјерују једни другима, те да једни друге више уважавају и да дјелују кроз институције, а никако ван њих.

Коментаришући ванпарламентарну већину на нивоу БиХ, он каже да она постоји од случаја до случаја, од теме до теме.

"Када је у питању Изборни закон, увјерен сам да ћемо врло брзо увидјети да постоје двије концепције Изборног закона - једна ХДЗ-ова, друга СДА-ова. Када су у питању акцизе, видимо да СДС има један поглед, а ХДЗ и СДА други поглед", рекао је Иванић.

Наводећи да то функционише од случаја до случаја, Иванић је рекао да већина постоји од случаја до случаја. "Мислим да је након криза које смо имали, степен повјерења, посебно унутар Предсједништва БиХ, мањи него што је био, а то се одмах одрази на постојање већина. Но, не мислим да то може претјерано угрозити функционисање. Ипак мислим да ће бити довољно гласова за кључне ствари у времену које долази", рекао је Иванић.

Он не вјерује да може доћи до прекомпозиције власти на нивоу БиХ.

Када је у питању кандидатски статус БиХ, он је мишљења да ће Бих доћи до тога циља.

"Мислим да ће доћи. Било је проблема око припреме одговора, јер су у Републици Српској тражили да учествују у свим тијелима механизма координације, а један дио људи у Сарајеву био је против тога. На крају су нашли рјешења", казао је Иванић.

Према његовим ријечима, Европа ће идуће године одлучивати - да или не. "Вјерујем да ће то ипак бити "да", јер би "не" само додатно погоршало ситуацију и произвело даље подјеле, даље проблеме, даље нас гурало да се бавимо сами собом, властитим разликама, умјесто будућношћу и оним што је позитивно, без обзира на све проблеме, и што ЕУ доноси са собом", рекао је Иванић.

Сматра да не би било добро да БиХ остане ван. "Не би било добро ни за Европу да се ови трендови, који су се десили, наставе. Не би било добро да, уз одређене нестабилности у региону, још БиХ изађе из фазе релативно контролисаних криза, које смо ипак контролисали у овим мјесецима, те да уђе у неку неконтролисану фазу. Зато мислим и да је Европи стало да ми уђемо у ЕУ", рекао је Иванић.

Потврдио је да је БиХ потенцијални извор нестабилности у што смо се , како каже, увјерили протеклих годину дана.

"Једни би оспоравали 9. јануар, ми га наравно бранимо, онда би оспоравали да се војска може појавити на обиљежавању, ја наравно браним то право. Затим, тужба, ревизија, пресуде... Свако мало, па настаје тензија", казао је Иванић.

Када су Бошњаци и Срби у питању, мишљења је да је период највеће кризе прошао.

"Не видим шта би се сада тако велико могло поново десити, да би могло изазивати кризе. Но, сада очекујем озбиљне политичке тензије на релацији ХДЗ - СДА, односно Хрвати и Бошњаци, око Изборног закона", рекао је Иванић.

На констатацију новинара да је Додик рекао ништа од референдума и да је он, Додик, у посљедње вријеме ублажио реторику, Иванић каже да је давно говорио да за ово вријеме, за 20 година не знам шта ће бити, није реална ни БиХ без ентитета, са једним предсједником, једним парламентом и једном владом, као што није реално ни разбијање БиХ, настанак самосталне РС.

"Мислим да је то постало јасно и Додику - да ли властитим размишљањем или сугестијама које је добио. То је питање на које он мора одговорити. Након разговора у Москви, рекао је да референдума о независности неће бити. Сигурно се ту јасно обавезао и према неким озбиљнијим факторима, који су изван БиХ", казао је Иванић.

(БН)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

борац ВСС

11.04.2017 06:06

Иваницу, то се рјесава или је ријесено правном регулативом (законом или подзаконским актима), а не обецањима и заклетвама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.04.2017 11:05

Као дјеца: Нећу више, обећавам.

Name

Xxл

11.04.2017 07:30

Овај је прави демагог,кумровацка скола, па први си ти запоцео ванинституционално дјеловање, цовјеце а сад паметујес

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.04.2017 08:45

Ајд се договори са неким ко подрзава тероризам И ко хоце да се њега пита за све.ко се мозе договорит са какиром ниста није бољи од оца му.

Name

Илија

11.04.2017 07:39

Криминогена братија краду,уживају,као свађају се а у ствари се подржавају,продавају народу маглу.......глуперде за такве гласају гладна стомака......еба им пас м.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гавран

11.04.2017 07:51

Известај дајте о социјално економском , здравственом стању у земљи И васим постигнутом за време мандата!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

11.04.2017 11:06

Нема тога кад владају Ротарy цлуб, Еаст Wест Бридге и Трилатерала.

Name

Зоол

11.04.2017 09:21

О каквом обавезивању овај прича.Закон је јасан и то је кривично дјело а не да се они као сад несто обавезивају.Осудите Бакира за ово задње па ћемо вам вјеровати да је држава у правом смислу ријеци држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епистахије

11.04.2017 10:00

Зоол глупане даби осудили Бакира прво морају ухапсити и осудити Иваница па Додига па Цвијановицку па,,,,,Они нон стоп раде против закона и устава.