Г7 послао јасну поруку Русији

Министри спољних послова састали су се данас на самиту групе Г7 у италијанском граду Лука како би послали "јасну и координисану поруку" Русији о свом ставу о Сирији.

Свијет 10.04.2017 | 22:28
Г7 послао јасну поруку Русији
Министар спољних послова Британије Борис Џонсон рекао је да је предсједник Сирије Башар Ал-Асад "отрован", додајући да је вријеме да се председник Русије Владимир Путин суочи са истином о тиранину којег подржава.

"Морамо дати до знања Путину да је прошло вријеме када је могао да подржава Асада", рекао је Џонсон, нагласивши да Путин "оштећује" Русију тиме што подржава Асада.

Такође је замолио Русију да уради све што је у њеној моћи како би се постигао политички договор и да сарађује са међународном заједницом да се прошлонедјељни догађаји никада не понове.

На дневном реду ће вјероватно бити теме у вези са Сиријом и прошлонедјељним наводним нападом хемијским оружјем, Либијом, Ираном и Украјином, али и у вези с одговором Вашингтона на напад у Сирији, наводи АФП.

Иран и Сјеверна Кореја критиковали су напад САД на Сирију крстарећим ракетама, а премијер Русије Дмитриј Медведев рекао је да су САД биле на корак од рата са Русијом.

САД су у недјељу поручиле Русији да "обузда" режим у Сирији, оцијенивши да би даљи напади хемијским наоружањем били "веома штетни" за њихов однос, подсјетивши, између осталог, да мировни преговори нису могући док је Асад на мјесту предсједника.

Државни секретар САД Рекс Тилерсон наљутио је Москву питањем да ли је могуће да Русија није знала са хемијско оружје које посједује Сирија, те је позвао Москву да испуни обавезу коју је дала међународној заједници о елиминацији таквог оружја.

Тилерсон се на кратко састао са министром спољних послова Јапана, Фумиом Кишидом, уочи састанка Г7. Кишида је рекао да Јапан стоји иза САД у напорима да се спријечи ширење и корисћење хемијског оружја.

Италијански медији преносе да је циљ састанка да се избјегне опасна војна ескалација.

Џонсон: Г7 разматра увођење санкција појединим Русима

Министар спољних послова Британије Борис Џонсон изјавио је данас да министри држава чланица Групе 7(Г7) разматрају увођење санкција појединим Русима због подршке коју прижају сиријском предсједнику Башару ал Асаду.

Џонсон је навео да је тема разговора који се одржавају у граду Лука на сјеверу Италије "разматрање могућности даљих санкција, сигурно неким сиријским војним лицима и свакако неким руским војним лицима", преноси АП.

У исто вријеме док су министри разматрали ситуацију у Сирији на улицама Луке демонстранти су се сукобили са полицијом.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

м

11.04.2017 06:09

Ова говна од сефова умјесто да се боре против терориста они њија јос стите.од бивсе босне,косова.ирака сирије свуда нападају оне који се боре против њија.и казе треба залит кад направе несто код тих који их стите.и нек праве они су их И створили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боа

11.04.2017 07:47

Ено Путин плаце и тресе се од њихове јасне поруке. Говнари обицни.

ОДГОВОРИТЕ