О'Саливен: Кинези ће доминирати снукером!

Највећа звезда снукера, петоструки светски првак Рони О'Саливен оценио је да ће Кина у наредној деценији бити велесила у овом спорту.

Остали спортови 12.04.2017 | 18:45
О'Саливен: Кинези ће доминирати снукером!
Процењује се да је 210 милиона људи гледало телевизијски пренос Светског првенства 2016. године, на државној телевизији у Кини.

Ђунхуи Динг је стигао до финала, где је изгубио од Енглеза Марка Селбија са 14:18, али је постао први играч из Азије који је играо у финалу.

"До 2025. године највероватније ће највише трофеја освајати кинески играчи. Ту ће бити уобичајени освајачи трофеја, (Марк) Селби, (Шон) Марфи, (Џад) Трамп, Кајрен Вилсон, али осим њих, Кинези ће доминирати", рекао је О'Саливен.

Председник Светске снукер федерације Берни Херн изнео је исти став као О'Саливен.

"Мислим да ће у наредних пет година медју 32 најбоља играча света, половина бити Кинеза. Динг је један од главних разлога због којег је снукер постао велика ствар у Кини. Он је у последњих 10-12 година био носилац кинеског снукера. Инспирисао је стотине и хиљаде снукераша и довео тај спорт у домове читаве популације", рекао је Херн за ББЦ.

Пети снукераш света Шон Марфи рекао је да је Динг најпознатији спортиста у Кини.

"Он је тамо већи него што је Рони у Великој Британији, него што је био (Стив) Дејвис, или Стивен Хендри, Алекс Хигинс, он је тамо већи од свих њих. Навијачи у Кини су фанатични због Динга, кампују у хотелима због њега, он је најпознатија личност у Кини и мора тајно да излази на вечере са супругом", навео је Марфи.

Динг је као 18-годишњак освојио прву ренкинг титулу 2005. године, пошто је у финалу Отвореног првенства Кине победио седмоструког светског првака Стивена Хендрија.

Он је те године освојио и Отворено првенство Уједињеног Краљевства, пошто је победио шестоструког светског шампиона Стива Дејвиса. Динг је до сада освојио 12 титула које се бодују за светску ранг-листу.

"И пре је било много љубитеља снукера у Кини, али није било играча који могу да освоје турнире, па је из године у годину снукер губио популарност. После 2005. године, када сам освојио пар трофеја, на телевизији се приказивало више снукера, а онда су људи почели да се баве тим спортом", рекао је Динг.

Светско првенство у снукеру одржаће се од 15. априла до 1. маја у Шефилду, где се тај турнир организује од 1977. године. Тај град је постигао договор да остане домаћин најпрестижнијег турнира на свету до 2027. године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар