Козје млијеко - непроцјењиви лијек из природе

Козје млеко се због бројних лековитих својстава сврстава у најздравије намирнице на свету. Годинама се осим у исхрани користи као лек за болести попут бронхитиса, сузбијање алергија, јачање имунитета, лечење и јачање плућа. . .

Здравље 10.04.2017 | 11:25
Козје млијеко - непроцјењиви лијек из природе
Истраживања су показала да се ово млеко лакше вари од крављег и да има низак ниво алергена.

Истраживање објављено у часопису "Интернатионал Јоурнал оф Фоод Сциенце Нутритион" показало је да је на молекуларном нивоу козје млеко слично људском.

У традиционалној медицини користи се за лечење хиперлипопротеинемије, срчаних болести, фиброзних циста, болести жучи и жучних каменаца.

Козје млеко је препуно калцијума и фосфора, који су важни за чврстоћу костију, као и цинка и селена, снажним антиоксидансима који одржавају имуни систем. Бројни научници препоручују козје млеко људима који пате од анемије изазване недостатком гвожђа.

Ово млеко је богат извор биоразградивог калцијума, гвожђа, фосфора и магнезијума и садржи их у већим концентрацијама у односу на кравље млеко. Такође, садржи око 40 одсто мање цитрата у односу на кравље млеко.

С обзиром на то да козе једу кору биљака, њихово млеко је богато силицијумом, минералом који позитивно утиче на кожу, косу, нокте и нервни систем.

У себи садржи мноштво протеина богатих важним аминокиселинама, широку лепезу витамина и нема тешко сварљивих масти. Пошто садржи мање лактозе, лакше се вари од крављег млека.

Сурутка, козји сир и јогурт најмоћнија су природна средства која јачају имунитет.

Значајни су за обнову и изградњу костију, поспешују рад дигестивног тракта, препоручују се у превенцији и терапији обољења јетре, остеопорозе, повишеног холестерола и крвног притиска, упалних процеса као и за побољшање рада бубрега.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар