Борба за кору хљеба

Због немогућности проналаска било каквог посла за који би били плаћени, грађани Српске често су присиљени да раде само за храну.

Република Српска 10.04.2017 | 07:25
Борба за кору хљеба
Овде није реч само о незапосленима, него и о пензионерима који под старе дане морају да обављају тешке физичке послове, буквално да би се прехранили.

 
Марко В. (57) из околине Бањалуке каже да није имао избора, него да се прихвати посла помоћног радника на једном имању, само за храну.

– Дуго сам покушавао да нађем било какав посао, али безуспешно. Понекад ми се знало посрећити да зарадим коју дневницу, али је и тога било све мање, па понекад буквално нисам имао да једем.  Газда, којег знам одраније, бави се сточарством и земљорадњом. Понудио сам се да му помажем, али је рекао да ми не може платити, јер и он једва саставља крај с крајем. Рекао сам да ми је тренутно најважније да имам шта да једем, па је пристао. Добро се слажемо, а пошли месец ми је дао и нешто пара, како у шали каже – за џепарац.

Наравно да су паре битне, али кад већ не можеш да дођеш до неког плаћеног посла, најважније је обезбедити храну – каже наш саговорник.



Да је све више оних који су само на корак од глади потврђују и све чешћи огласи на интернет оглашивачима у којима људи, без обзира на образовање, грчевито траже било какав посао.

Дотерани до саме ивице сиромаштва, више им није важно којих ће се послова прихватити, него то да  зараде коју марку и преживе, макар од данас до сутра.

Незапосленима којима ни то не пође за руком, не остаје ништа друго него да уз оно „било какав посао“ додају да су спремни да раде само за храну, и даље не постављајући питање које би њихове дужности биле, колико би сати радили, да ли је посао везан за село или за град.

У удружењима незапослених истичу да је ово последица чињенице да долазе све тежа времена, односно да људи тешко долазе до било каквог посла.

– Многи су гладни, због чега су су спремни да раде и без плате, само да се прехране. У данашње време битно је да се преживи, па макар то подразумевало рад за комад хлеба. Људи се на све могуће начине довијавају да преживе, а плашим се да ће бити све теже – каже председник бањалучког Удружења незапослених Славко Чамбер.

Из удружења пензионера поручују да су и многи чланови ове популације гладни. Додају да ни они немају избора него да се, у седмој или осмој деценији, прихвате послова који ће им, ако ништа друго, обезбедити бар два оброка дневно.



– Пензионери који примају 170 или 200 КМ, а немају децу која би им помогла, нема другог излаза него да засучу рукаве. Најчешће раде у магацинима и складиштима, те као чувари. Међутим, нису ретки ни они који, упркос нарушеном здрављу, обављају тешке физичке послове, само да би обезбедили два оброка. У замену за храну, цепају дрва и копају туђе баште, срећни што им се и за то пружила прилика. Њима је најважније да утоле глад, за остало мање-више – каже члан Удружења пензионера Бањалука Ненад Ратковић.

У Покрету потрошача РС кажу да су за многе сиромахе спас јавне кухиње чији су капацитети, међутим, ограничени.

– Њихови корисници могу да рачунају на један загарантован оброк дневно, што је за многе спас. У РС у зони сиромаштва је половина становништва, међу којима су незапослени, око 70 одсто пензионера, вишечлане породице које мало зарађују. Зато не чуди што су људи спремни да раде само за храну, јер само тако могу да преживе - каже председник овог покрета Драгутин Бошковић.

(Блиц)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Раф

10.04.2017 05:28

Скидајте тог лопова у затвор га одма и свему узети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пољопривредник

10.04.2017 05:32

Сви хоце на будзет и цекају да их политицари запосле у Опстину у Ватрогасно у Болницу у Дом здравља итд.У мом месту немозес никога наци да ради на дневницу за 35 км од 8 до 17 х.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:пољопривредник

10.04.2017 07:18

35 x 22 дана (предпостављам да је Суб и Нед слободна) је 770КМ ... И то без пензионог и без здравственог... Па за те паре могу да једем и платим режије и да мотам духан... Нека хвала, посерем се на такав живот ... Имам разговор за посао идући Понедјељак... Ако Бог да идем тамо гдје је минималац 1300ЕУР.... Ово је све пропало скроз... Остављам Вам моје мјесто у Републици... Нек Вам је на здравље !!!

Name

Пољопривредник

10.04.2017 05:32

Сви хоце на будзет и цекају да их политицари запосле у Опстину у Ватрогасно у Болницу у Дом здравља итд.У мом месту немозес никога наци да ради на дневницу за 35 км од 8 до 17 х.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То нам је борба дала

10.04.2017 05:43

Супер па смо се рјешили оних невјерника комуниста, па сад уживамо благодати националиста и вјерника. Јелде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.04.2017 06:58

Има ту добре истине, ја памтим добро вријеме власти комуниста, чиста ЛАЖ је да је било спутавање вјерког и вјерника, то што их није било на телевизији и у јавном животу не значи да изван тога није рађено, тачно је да је комунистичка власт одклонила у потпуности вјеру од себе али добро знам, од најмлађих дана да су дјеца за вријеме љетног распуста, по жељи, могли ићи и на вјерску наставу. Ово данас превзилази сваки укус, вјерски службеници се масовно баве политиком.

Name

Пипо

10.04.2017 08:18

Не прицај глупости ово су комуњаре и сколовале да се не ради ниста а добро зиви. То је била парола родитеља дјеци нисам заборавио.А заборавио си када је прикрају твог резима нестало новца плате су исплациване СА боновима била криза па смо добили рат.Мислим да је било добро 90година не би ни рата било ко би из добра Исао у погибију јасно као дан посто народ не зна као и данас за то је био рат а и данас овако.Ово је Јос добро ста нас цека само полако.Када треба банду мијењат народ неце на изборе изац па онда добије Јос цетири године исти самар а онда Јос цудније кука како нема и не ваља а неце на демонстрације изац да ту багру мијења него Самар идаље носи и кукњари како је неко други крив сто он нема.Зна се како се политицари доводе уред колко толко али то код нас не вази. лаксе гризе саму кору хљеба него да размисља како другације зивјети а мозе се јер како други свијет мозе боље.

Name

недјо

10.04.2017 10:09

Са овом платом у иностранству си социални слуцај. Јесте ли рацунали стан са пропратним рацунима и храну? Сви ви мислите те новце добити код некога се увалити на стан и јело - па добро је. Ако вам то подје за руком онда свака цаст.

Name

СНСД

10.04.2017 05:45

Ставите иксић на нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треф

10.04.2017 05:48

Сљедеце године опет за Додика па цемо онда овде цитати како пасете траву,сто сте тражили то сте и добили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какав 'леб

10.04.2017 05:55

Кесицу 30милиона, представниству у Израелу неколико милиона, сину за воћњак мало милиона, хеликоптер, има се, може се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

10.04.2017 06:02

Па докле људи висе да се гласа за лопове..унистисе нам зивоте..

ОДГОВОРИТЕ
Name

алф

10.04.2017 06:09

Као да је битан хљеб,битна је наса Република Српска и наса власт која нас брани од Бакира.Само се око акциза на нафтне деривате слазу,али инаце око ницеег другог.Не треба нам хљеб,нецемо хљеба хоцемо референдум,нецемо Дјафировица нецемо суд и тузиластво,хоцемо акцизе то је зарад опстег добра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

10.04.2017 16:07

Е мој алф ни тебе ни рс нема за 5година ако вако настави се

Name

Ме

10.04.2017 07:36

Залостно је ово кад нас, питам се докле?? Нисам у Босни пратим ове васе вијести из даљине, зао ми је сто се народ муци, ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нула

10.04.2017 07:52

Драги моји, писати можемо и о добром и о лошем. Они своју пјесму не мијењају. Годинама иста дешавања а сада и најгоре стање у РС. Него народе појавимо се не да палимо институције него моткама најурити багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

10.04.2017 08:58

Ови сто зеле вани да иду,Сретан им пут.Плата 1300€.Стан 350€.Цигаре 250€ Телефон 50€.Авто осигурање 100€ .Храна минимално 350€.Ако саставис крај са крајем супер си.Мозес успарат сто радис суботом и недељом.Пензије нису лосе,просек примања пензија 3 године.КО воли нека изволи.

Name

Брзи

10.04.2017 09:04

То никад није било да за једну дневницу, 40км ,купис 50кг брасна.За нераднике је Проблем, не код нас него у целом свету.

Name

за оне који имају да плате

10.04.2017 08:10

Добро досли у АГАПЕ угодан амбијент у центру града,попијте и поједите несто и осјецајте се као људи. Миле Игор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добро досли

10.04.2017 08:16

..ако немате за леб једите суси --увијек са вама и уз вас, вас Агапе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад је закон

10.04.2017 14:38

А у Норвеској плата скоро три хиљада еура на баустели не глумите испред трговине са пивом и не кукајте него пут под ноге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

10.04.2017 16:09

Објасни колико коста храна стан итд итд у Норвеској