Војном авиону отказао мотор?

Изненадни прекид рада мотора током лета на релативно малој висини главна је околност која је у фокусу чланова комисија које истражују околности пада авиона "Супергалеб" Г4 Војске Србије и погибије пилота потпуковника Ненада Ћулибрка и капетана Дејана Пандуровића, пишу "Вечерње новости".

Србија 09.04.2017 | 10:21
Војном авиону отказао мотор?
Први задатак истражних органа биће испитивање узрока губитка погонске силе ролс-ројсовог мотора, али и реакције пилота, пише лист позивајући се на своја сазнања.

Расвјетљавањем тешке ваздухопловне несреће баве се специјалне комисије Генералштаба и Ратног ваздухопловства, Инспекторат одбране као и Више јавно тужилаштво у Шапцу.

Чланови ових тимова у суботу су изашли на мјесто пада авиона и наставили прикупљање расутих дијелова летјелице, узимање изјава од мјештана и фотографисање њиве на коју се срушио авион. Војним комисијама није одређен рок за састављање извештаја, већ су добиле одрешене руке у погледу трајања истраге.

Лист наводи и да ће чланови војних комисија свој рад базирати на отркивању узрока нагле промјене правца лета, али и на потрази за одговором зашто се посада није катапултирала из летјелице која се стрмоглаво кретала ка тлу.

За овај дио истраге кључну улогу има видео снимак, који су са земље направили очевици удеса. Прве процјене говоре да је супергалеб имао за сада непозанти проблем са мотором и то у деликатном тренутку заокрета летјелице.

Под лупом комисија биће и околности на основу којих су пилоти доњели одлуку да не напусте летјелицу упркос обрушавању. Није искључена ни могућност да су Ћулибрк и Пандуровић до последњег тренутка покушавали да "изваде" авион, али и да избјегну насељене дијелове села, пишу Новости.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

всс

09.04.2017 08:38

Увијек им је крив пилот. А ради се о крсини и лосем одрзавању. Пилот је крив сам себи јер вјерује будалама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

румунија

09.04.2017 08:53

Катастрофа,два врсна пилота погинусе!Вјецна им слава!

Name

милош

09.04.2017 11:35

Мора да је гориво из Босанског Брода.

ОДГОВОРИТЕ