Поглед на малу и успјешну државу

Невјероватна трансформација државе за 20 година. Готово цијела земља је покривена 4Г мрежом. Сви становници су на интернету, а држава штеди огроман новац јер нема папирологије. Овдје корупција не постоји.

Свијет 08.04.2017 | 17:34
Поглед на малу и успјешну државу
Са непуних 1,3 милиона становника и за нешто више од двије деценије, бивша совјетска држава Естонија претворила се у нешто што се са правом може назвати - балтички економски тигар.

Фасцинантан је прелаз Естоније из ригидне комунистичке земље у отворено, готово па савршено скандинавско друштво.

Од поновног стицања независности почетком деведесетих, Естонија настоји бити другачија од осталих. Њихов модел економије је апсолутно отворен. Земља је позната по примјени ИТ технологија и иновација у политичком и економском систему те земље, али и у свакодневном животу просјечног Естонца. А шта то конкретно значи?

Сваки држављанин Естоније посједује тзв. Идентификациони документ-електронску картицу, помоћу које се путем специјално изграђеног система може улоговати и тиме испуњавати своју пореску картицу, може провјеравати стање на рачунима у банци, може отворити фирму, може погледати оцјене свог дјетета у школи.

Када Естонац одлази код доктора, њему не треба здравствена књижица, он на преглед иде само са том јединственом картицом, гдје доктор има све доступне податке о претрпљеним болестима и слично...Након прегледа, уколико је пацијенту потребан лијек, рецепт је већ електронски послат апотеци. Нема чекања, нема папирологије.

Извршна и законодавна власт у Естонији не смије користити папир, све је онлине, а сваки документ потписан је дигиталним јединственим кодом. Влада Естоније засједа испред таблета и лаптопа, а сви материјали већ су унапријед дигитализовани.

Предсједник Парламента Естоније Еики Нестор рекао нам је како је њему у свакодневном послу чак и забрањено користити папир. И још нешто, захваљујући увођењу Е-потписа Естонија је уштедјела 2% буџета односно буџет који ова земља издваја за одбрану. У цифрама - око 400 милиона еура.

Једноставно речено, у Естонији све мора бити транспарентно и отворено. Када смо првог човјека тамошњег Парламента питали за могуће злоупотребе оваквог дигиталног система, рекао нам је да су досад имали само два таква случаја - када је неко провјеравао ко је нови муж бивше му жене и ко је комшија који се доселио у комшилук. У оба случају су људи који су на овакав начин ушли у систем били промптно кажњени. Другим ријечима, злоупотреба нема. Једина мана је, рекао је први човјек Парламента, што сервери нису тако брзи као што би грађани жељели.

Естонија је једна од најмањих европских земаља и међу најрјеђе насељеним.

"Само ако смо у нечему другачији од осталих, можемо успјети". Такав начин размишљања довео је Естонце на листу најпаметнијих нација у Европи. Према резултатима ПИСА тестирања, они су најпаметнији у Европи и трећи најпаметнији народ у свијету. По овим резултатима престигли су и своје омиљене комшије-Финце. Естонско основно образовање је најбоље образовање на свијету, показали су резултати ПИСА тестирања 2015.године.

У Министарству образовања Естоније признају да су и они понекад изненађени оваквим показатељима. Ипак, признају једно: "Образовање је наша религија"

"Разлози овако добрих резултата у образовању Естоније леже у једнакости и компактном школству, професионалном кадру, ефективном менаџменту у процесу учења, подршци слабијим ученицима, те у посвећивању пажње према специфичним образовним потребама. Оно најважније - образовање се цијени у друштву", речено нам је у Министарству образовања ове земље.

Дугорочна стратегија учења до 2020. године има 5 главних циљева:

- промијењен приступ учењу (учење је базирано на индивидуалности, интересима појединца, искуству и потенцијалу сваког ученика;
- компетентни и мотивисани учитељи и директори школа;
- боља повезаност образовања са потребама тржишта рада
- дигитална револуција која је процес учења за цијели живот
- једнака шанса и повећано учешће у учењу које мора трајати цијели живот.

Већина Естонаца ради у малим или средњим предузећима, или у јавном сектору. Мало је флексибилно: најбоља је могућа стратегија за преживљавање малих нација са лимитираним природним ресурсима.

Ту предност пред осталим економијама Естонци су видјели у примјени не само е-државе у свакодневном животу, већ и генерално у примјени ИТ технологије у економији.

Естонија је домовина Скајпа, има највећу покривеност 4Г сигналом у Европи (95% Естоније), њихова "мафија" су старт-упи, имају највећи број старт-упа по глави становника у свијету.

У Естонији се фирма отвори за 15 минута. Да бисте попунили годишњу пријаву пореза, требају вам 2 минута, само толико да провјерите основне податке, и да их евентуално допуните. И то је све.

Скоро 30% Естонаца је прошле године гласало на изборима преко интернета.

(Вијесте.ме)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Зоран

08.04.2017 15:39

То је када имају патриоте и савјесне политицаре,а овај јадо направи просјака и срамоту од Републике Српске која моли по бијелом свијету за презивљавање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

08.04.2017 16:14

Свака част за коментар...Ја сам један од тих јадаааа што је у туђем свијету и могу ти рећи да је горак овај хљеб.Нажалост код нас има пуууууууно мафије па сам зато и отишао из наше лијепе најљепше земље...

Name

истина

09.04.2017 08:04

Они немају рс

Name

Луне

08.04.2017 15:46

Број становника као у Републици Српској,а гдје су они а гдје ми!? Зато сто они немају рудоњу из Лактаса и не плацају порез за мафију и тајкуне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

08.04.2017 16:50

Али за рудоњу гласају и подрзавају га људи које незнам како би назвао, дали су то људи који зеле пропаст РС, или полу писмени, или неписмени скроз, морам тако назвати те људе од који половина је на дрзавним јаслама, и они само гледају, њи није брига сто банка СРПСКЕ пропада, па то је банка која носи има РС, ста мислите да пропадне Дојц банк дали би свабе подрзали ту власт??? Ја знам људе који су гласали за црвене и отисли преко границе, раде на црно , зарадјују хљеб са седам кора, ста је то ??? На цему су ти људи није ми јасно !!!

Name

Воја

08.04.2017 16:06

Па можемо и ми тако само,прво . Похапсити банду па шњом у прдекану..

ОДГОВОРИТЕ
Name

кика

08.04.2017 16:17

Зато што немају торове и измишљене богове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

08.04.2017 16:25

Наси на власти бога се не боје, образа не стиде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Балкан

08.04.2017 16:28

Па није то Балкан пун лијених градјана који гласају искљуциво за корумпиране лидере.Код нас постени никад успјевали нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

08.04.2017 17:55

Праве ли они којекакве вјерске симболе по чукама..??како штите вјеру'''имају ли они КОНСТУТИВНИХ народа'''''''''Чуј забрањена употреба папирологије у државним службама???????????код нас на материјале за сједнице на три "језика" потроше годишње једну вечу шуму. да не говорим о преводиоцима Мајко моја гдје ми живимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виола

09.04.2017 06:02

Овако ја видим Републику Српску. мало уређено и напрwдно друштво са великим интелектуалним потенцијалом. треба се само отрести брадоња са кратким ногавицама и њихове глибаве приче. ми смо европски народ и Европи припадамо.

ОДГОВОРИТЕ