Пријете нам јаки земљотреси?

На подручју Босне и Херцеговине годишње буде забележено стотињак потреса слабијег и јачег интензитета, потврдио је Русмир Горушанин, стручни сурадник у Центру за сеизмологију Федералног хидрометеоролошког завода у Сарајеву, те упозорио како се на том подручју могу очекивати и потреси снажнијег интензитета.

Босна и Херцеговина 08.04.2017 | 09:13
Пријете нам јаки земљотреси?
Најкритичније подручје је источне и западне Херцеговине. Подсетио је да су недавно на подручју БиХ у само једном дану, 30. марта, забележена чак три потреса.

"У последњих десетак година имали смо пар значајних потреса. Међутим, источна и западна Херцеговина су јако сеизмички активне. Тамо се малтене сваки дан, ако не сваки онда сваких десетак дана јављају нешто слабији потреси, које људи не могу осетити, али инструменти запишу тако и јачи, који људи осете", испричао је Горушанин за Анадолију.

Према његовим речима, Бањалука је врло ризично подручје где се поново може догодити неки катастрофалан потрес као што се догодио у прошлости. Наиме, потрес јачине 8 степени по Меркалијевој или 6 степени по Рихтеровој скали догодио се у октобру 1969. у Бањалуци.

Подручје БиХ је сеизмички прилично активно са око 100 потреса на годишњем нивоу.

"Некада се догоди да прође и месец - два да немамо приметних потреса, дакле, оних које људи осећају. Мада готово свакодневно инструменти бележе неке мале помаке које људи не осете. Иначе, тло БиХ је прилично сеизмички активно. Око стотињак потреса догоди се на годишњем нивоу", истакао је Горушанин.

Према његовим речима, постоји могућност и неког јачег потреса на подручју БиХ, посебно у источној и западној Херцеговини, Томиславграду, Грудама, Ливну, у делу према Црној Гори и све до Јадрана.

"То су локалитети где се заиста могу догодити катастрофални потреси", нагласио је Горушанин.

Тешко је прогнозирати, али у Одељењу за сеизмологију направљена је и одређена прогноза за наредних 100 година.

"Према ономе што се догађало пре 500 година, можемо проценити да би у наредних 100 година могло бити и врло јаких потреса чак магнитуде до 9 степени Меркалија односно до 7 степени Рихтера. Могле би се догодити велике штете на старијим кућама или се могу чак срушити. Када говорим о Сарајеву, могле би се срушити неке од кућа које су старе градње. Сарајево је у зони где би максимални интензитет потреса могао бити око 8 степени Меркалијеве скале. То је поприлично јак интензитет", појаснио је Горушанин.

Како је казао, Сарајево није у зони као што је Бањалука где могу бити катастрофалне последице.

"Више волимо када се догађа више тих мањих потреса, јер кад их нема никако онда то указује да се нагомилава та подземна енергија и да би могло доћи до снажнијих и јаких потреса", поручио је сеизмолог Русмир Горушанин.

Извор: Агенције/Анадолија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

родјо

08.04.2017 07:41

Ово ми лици на ону пословицу,ако не мозе Народ постоји Бозија сила....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.04.2017 15:06

Мозда ни то лосе неби било барем би се тад народ ујединио и гледали би како коме да помогну а не би гледали ко је које вјере.

Name

Цезар

08.04.2017 08:34

Тресне ли Бањалуку, скоро све нове зграфе, изградјене послије рста, од стране похлепних приватника, бице сравњене са земљом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУНГОС

08.04.2017 18:26

О ЦЕЗАРЕ, СВАКА ТИ ЈЕ ЊЕГОШЕВА...

Name

рс

08.04.2017 20:24

Поред сваке муке и земљотрес нам јос треба.