Незапосленост главни проблем

Међународни републикански институт (ИРИ), у оквиру свог Центра за анкетна истраживања, објавио је данас ново истраживање јавног мнијења, које показује јединство грађана БиХ по питању противљења Исламској држави (ИС) и проблему незапослености, те подијељене ставове по етничкој линији када је ријеч о преферираним међународним партнерима.

Босна и Херцеговина 07.04.2017 | 22:41
Незапосленост главни проблем
- Након дуге историје етно-религијских подјела, охрабрујуће је видјети да су сви грађани БиХ уједињени у противљењу религијском екстремизму - рекао је директор уреда ИРИ-а за Европу Јан Суротцхак.

Он сматра да државне институције морају учинити све у својој моћи да одговоре на ове проблеме те да разумију и раде на превазилажењу подјела које су и даље присутне.

Већина грађана БиХ има "углавном негативно" мишљење о Исламској држави (Бошњаци: 85 одсто, Хрвати: 96 одсто, Срби: 92 одсто). Такође, грађани БиХ су сложни у својој преференцији да живе у секуларној држави (Бошњаци: 58 одсто, Хрвати: 56 одсто, Срби: 49 одсто). Више од половине грађана БиХ (55 одсто) сматра да је незапосленост "највећи проблем у држави", проценат који је углавном конзистентан када се уради пресјек резултата по етничкој, старосној и социо-економској линији.

Ставови грађана БиХ по питању улога Сједињених Америчких Држава (САД), Русије и Турске у БиХ увелико се разликују, и њихове преференције су јасно повезане са њиховом етничком припадношћу.

Док већина Бошњака (64 одсто) и Хрвата (56 одсто) има углавном или донекле позитивно мишљење о улози САД, само 26 одсто Срба дијели то мишљење.

Ставови о приступању БиХ Европској унији су у корелацији са овим преференцијама: док већина Бошњака (65 одсто) и Хрвата (59 одсто) апсолутно подржава чланство у ЕУ, само 18 одсто Срба даје тако снажну подршку приступању. С друге стране, већина Срба има позитивно мишљење у улози Русије у БиХ (89 одсто), у поређењу са 43 одсто међу Хрватима и 29 одсто међу Бошњацима.

Истраживање је урадила Агенција Ипсос уиме Међународног републиканског института, Центра за анкетна истраживања, са финансијском подршком Националне задружбине за демократију.

Подаци су прикупљени између 4. јануара и 3. фебруара ове године, кроз интервјуе у кућама испитаника. Укупно је обрађено 1.537 интервјуа, са укупном маргином грешке од плус или минус 2,5 посто. Овај репрезентативни узорак чине грађани БиХ старији од 18 година, саопштено је из ИРИ-а.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

всс

07.04.2017 22:22

Корупција и организовани криминал су главни проблем.

ОДГОВОРИТЕ