Ефикасне методе против стреса

Како доскочити свакодневној тензији која на дуже стазе може да доведе до најтежих болести

Здравље 07.04.2017 | 13:34
Ефикасне методе против стреса
ПОЈАМ који се најчешће користи у савременој комуникцији је - стрес. Изнедрило га је време у коме живимо јер захтева јаке личности, здраве и способне, да издрже технолошки напредак и брзу свакодневицу, а притом не изгубе душу. Стрес је, заправо, акутна реакција организма на трауму коју тог момента доживљавамо, а може да се јави и као одложена реакција на ону која се раније догодила. Личне, готово свакодневне драме у свим сегментима живота доводе често и до озбиљних стресогених стања.

Намеће се питање шта појединац може да учини да макар мало смањи тензију и живи опуштеније. Стручњаци нуде мноштво компликованих метода, али има и оних које на једноставан начин свако може да примени.

ДИСАЊЕ
Ово је сигурно најприступачнија метода јер се спонтано одвија као физиолошка потреба организма. У борби против акутног и хроничног стреса, показала се изузетно делотворном уколико се примењује на правилан начин. Уобичајено, несвесно дисање је углавном плитко и као такво не дозвољава довољан унос кисеоника у плућа. Али, лаганим, свесним, продуженим и дубоким дисањем, поготово у стресним ситуацијама, долази до брзог и ефектног опуштања организма. Када се тако дише неколико минута, уз повремене паузе, нервни систем се опушта и мозак постаје бистрији, што омогућава лакше суочавање са проблемом и његово решавање.

ТИШИНА
Бука је неизоставни део живота у граду, а звучно загађење има лоше последице по здравље као и ваздушно, али тога често нисмо ни свесни. Стручњаци тврде да је довољно само десет минута дневно провести у миру и тишини, да би се ресетовао стресом исцрпљени организам. То можда делује лако изводљиво, али чак и током сна житељи метрополе несвесно реагују на звук и хук са улице и из окружења, па се буде уморни не слутећи да су их разни звуци трзали током ноћи. Истовремено, превише информација које пристижу са свих страна, организам избацују из равнотеже, чине га немоћним да се одупре и разлучи важно од неважног, што у крајњем случају угрожава здравље. Свакодневно десетоминутно повлачење у изолацију и тишину, у којој не мора баш ништа да се ради, чак ни да се размишља, изузетно је делотворно за ум и тело, ослобађа од напетости.

МОЛИТВА/МЕДИТАЦИЈА
Доказано је као најефикасније средство у борби против стреса. Почетници могу да примене најједноставније технике. На пример, док удобно седе и дубоко дишу, могу да изговарају једну реч по свом избору. То је реч која их асоцира на љубав, срећу, смирење. Ако се догоди да током молитве или медитације мисли "беже", не брините, већ спонтано пустити да прођу и наставите са дисањем и изговарањем изабране речи. Када се редовно примењује ова техника, брзо долази до смирења и подизања отпорности на стрес. Тако се јачају вољу и дух, успоставља боља самоконтрола на стресогене ситуације у животу.

 ДОБРА ОРГАНИЗАЦИЈА
Ова ставка је изузетно важна у одбрани од стреса, јер смо сви затрпани обавезама. Ако их поређамо по важности и хитности, решавамо једну по једну, а не све истовремено, тензија ће бити мања. Понекад је неопходно да тражимо помоћ од колеге, разговарамо са пријатељима, члановима породице или стручњацима за одређену област.

МЕНТАЛНА ДЕТОКСИКАЦИЈА
Из минута у минут нас сви "бомбардују" бројним, углавном лошим информацијама. Иако тога нисмо у потпуности свесни, лоше вести, негативне приче и уму непријатни садржаји, уносе додатну нервозу и постајемо раздражљиви чак и ако смо устали лепо расположени. Несвесно упијање свих информација у континуитету, посебно негативних, неминовно узрокује стрес.

Да би "очистили" мозак, потребно је најмање седам дана да се искључите од свега што вас оптерећује. Пре свега, одложите мобилни телефон и не гледајте вести из минута у минут, ни новости са друштвених мрежа јер свакодневно "четовање" умара чак и када су пријатне теме.

КОНЦЕНТРАЦИЈА И ВИЗУАЛИЗАЦИЈА
Ово је врло битно, с обзиром на то да већину стресних ситуација узрокујемо сами, личним доживљајем ствари и интерпретацијом догађаја. Ако увек каснимо и често грешимо, бићемо под стресом, као и када претерујемо у томе да све буде савршено и сваки детаљ на свом месту. Када хоћете да "искочите из коже", осамите се три минута и замислите умирујућу слику у глави. Неки призор који вас опушта, асоцира на љубав и мир.

За то време не размишљајте о проблему који вас тишти, већ сачекајте да се мозак и тело примире. А затим се "хладне главе" ухватите у коштац са проблемима.

СМЕХ
Шале, забавне друштвене игре, комични филмови и добро расположење људи у вашем окружењу могу да буду најпријатнији предах у стресном дану. Након смејања ћете опуштеније посматрати сва дешавања око вас. Позитивно утичу и пријатна музика, добра књига или хоби који вас опушта. То може бити сликање, писање, кување, вожња бицикла, баштованство... Када радимо нешто што волимо, пунимо батерије и подижемо добру енергију, а лоша одлази и зато се осећамо смирено.

СЕКС
Ово је још један од пријатних начина за ослобађање од стреса. У вођењу љубави треба уживати, јер само тада доводи до потпуног опуштања тела по завршетку чина. Стручњаци кажу да позитиван ефекат траје неколико часова након секса и делује као лековити тоник на организам. Са партнером би требало бити отворен и без снебивања рећи шта волите и шта вас узбуђује. Потпуно уживање доноси тренутно олакшање, побољшава секс и блискост у партнерским односима, даје снагу да се у будућности дотична особа лакше носи са стресом.

ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ
Неопходна је за очување здравља, али и за ослобађања од негативних емоција и енергије. Можете да пробате све од спортова, борилачке вештине, пливање, трчање, дуге шетње и друге врсте рекреације. Важно је да откријете шта вам највише прија. Ангажовањем тела, али и мозга, током тренинга, заборављају се проблеми и каналише незадовољство. На крају напора, остаје слатки, исцрпљујући умор и испуњеност која доприноси да се увече лакше и брже заспи.

ПРИЈАТЕЉСТВО И ЉУБАВ
Пријатељство и љубав су најбољи природни лекови против нервозе и лоших ствари, јер уз подршку ближњих сваки терет постане мањи. Квалитетни односи међу људима јачају и физички и психолошки имунитет. Акценат је на разумевању међу људима, никако на насиљу, а љубав је једина емоција која је у стању да припитоми агресију, тврде психолози.

ВЕЖБА ПРЕД СПАВАЊЕ
Опуштање не поништава последице стреса, али их у значајној мери ублажава. Прво долази до релаксације мишића, а онда организма и психе. Сврха и јесте да се опусте напети мишићи и уклони грч који блокира проток енергије.

Када увече легнете у кревет, затворите очи, дланове положите на трбух, али не притискајте и полако удишите и издишите. Вежбу поновите неколико пута, јер опушта дијафрагму и поспешује доток кисеоника, а тиме доноси смирење, уклања токсичне супстанце из ткива и олакшава да утонете у сан.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

румунија

07.04.2017 18:14

Одлицни савјети!

ОДГОВОРИТЕ