''Прошао'' Закон о акцизама

Нови Закон о акцизама, којим се повећавају цијене нафте и нафтних деривата за 15 фенинга по литру усвојен је данас у редовној процедури, на 27. сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Босна и Херцеговина 07.04.2017 | 12:53
''Прошао'' Закон о акцизама
Након дуге расправе, одлучено је да се усвоји овај закон, који је претходних дана изазвао велику пажњу јавности, а након што је одбијено усвајање готово идентичног закона по хитној процедури у Представничком дому ПС БиХ.

Од 15 посланика у Дому народа за Закон о акцизама је гласало десет посланика, а против четири.

Савјет министара БиХ на ванредној сједници утврдио је сет закона о акцизама и банкарству, чије усвајање омогућава наставак аранжмана са ММФ-ом и упутио их Дому народа парламента БиХ са приједлогом да буду разматрани у пакету по хитној процедури.  

Ријеч је о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, Приједлогу закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ, те Приједлогу закона о осигурању депозита у банкама БиХ, саопштено је данас из Савјета министара.

Приједлози закона у односу на раније утврђене текстове нормативно-технички су усклађени са мишљењем Законодавно-правног сектора Парламентарне скупштине БиХ.

Данашња сједница Дома народа парламента БиХ је заказана након што није одржана 20. марта због недостатка кворума јер нису дошла три од пет делегата из реда српског народа - Небојша Радмановић и Средоје Новић из СНСД-а, те Драгутин Родић из ДНС-а. 

Питање акциза - жртва уцјена

Огњен Тадић из СДС-а упозорио је да је питање акциза постало жртва уцјена.

"Зашто се у РС не би расправљало о плавом дизелу, да то питање системски ријешимо", истакао је он. 



Тадић је потцртао да се проблеми пољопривредника, али и других, не могу рјешавати на састанцима у Влади РС.

"То се мора системски, кроз законе, рјешавати, а не препуштати политичкој вољи", рекао је Тадић.

Он је такође упозорио да је Закон у Дом народа дошао измијењен у односу на онај који је одбијен у Представничком дому.

"То сад значи да овај закон, пошто није исти, може поново ићи у хитну процедуру у Представнички дом", рекао је Тадић.

На крају, Тадић је још рекао да је битно да постоји већина, но да је сада питање каква је та већина. 

Дом народа БиХ  усвојио је и Закон о осигурању депозита и банкама БиХ по хитном поступку. Из ФБиХ гласало је осам посланика, седам за , један против и два сусздржана, док је из РС гласало пет посланика од којих су три за и два против овог Закона.

Приједлог закона о измјени Закона о индиректном опорезивању усвојен је такође по хитном поступку.  Приједлог закона о измијенама Закона о уплатама на јединствени начин данас је усвојен по хитном поступку.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није данас подржао Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, који је разматран у првом читању.

Предложеним законом, који је сачинио Савјет министара, било је предвиђено увођење накнада за превоз, топли оброк, смјештај и одвојени живот за судије и тужиоце, те одређене категорије стручног особља у правосудним институцијама на нивоу БиХ, као и смањење накнаде за регрес, односно њено усклађивање са накнадом за регрес у осталим институцијама БиХ.

За спровођење ових рјешења годишње је потребно додатних 600.000 КМ из буџета БиХ.

Закон је био предложен ради спровођења одлуке Уставног суда БиХ којем су судије прије неколико година поднијеле апелацију, сматрајући да су дискриминисане јер немају као остали запослени у институцијама БиХ накнаде за превоз, топли оброк, смјештај и одвојени живот.

Предложени закон два пута је добио негативно мишљење Комисије за финансије и буџет Дома народа.

На дневном реду сједнице је у првом читању Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу, који се односи на рјешење које се тиче нелегалног превоза путника у међународном саобраћају.

Пред делегатима ће се у првом читању наћи Приједлог закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ којим се врши усклађивање овог закона са законом о царинској политици у БиХ у дијелу који се односи на ослобађање од плаћања увозних дажбина при увозу робе у царинско подручје БиХ.

Према Приједлогу закона који је утврдио Савјет министара БиХ на приједлог Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, плаћања ПДВ-а у износу од 17 одсто била би ослобођена роба која је ослобођена плаћања царина.

Осим медицинских инструмената и неких лијекова, плаћања ПДВ-а на основу овог законског приједлога били би ослобођени и поклони намијењени страним државницима, а које набављају протоколи Предсједништва БиХ и Министарства иностраних послова БиХ, те предсједника ентитета.

На дневном реду сједнице су и информација о годишњем плану обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за ову годину и информација Министарства одбране БиХ о документу Преглед одбране, те материјал са ознаком "повјерљиво".

(БН/Агенције)

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

И себе разрјешите превоза и аута

07.04.2017 10:58

Господо, укините и себи превоз за 50% кко сте нама. Укините и кориштење државних возила, идите својим колима на посао, као што ми идемо и плаћамо амортизацију из свог џепа. Када то укинете, схватићете да не треба поскупљивати гориво. Док вама не буде као нама, нећете ништа предузети да нам свима буде боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

07.04.2017 11:55

ХОЋЕ ЛИ ИКО САДА ПОСТАВИТИ ПИТАЊЕ ДОДИКУ КО ЈЕ САД ИЗДАЈНИК А КО ПАТРИОТА С ОБЗИРОМ ДА СУ ЦИЈЕНЕ ГОРИВА ПОВЕЋАНЕ ЗА СВЕ У БИХ И ДА ЈЕ ОСНИВАЊЕМ ОВИХ АГЕНЦИЈА ДИРЕКТНО ИЗВРШЕНО ПРЕНОШЕЊЕ НАДЛЕЖНОСТИ СА РС НА БИХ??????

Name

б

07.04.2017 12:17

Како те није срамота да тражиш да људи сами себи нешто укидају.Ђе си то до сада чуо и видио?

Name

румунија

07.04.2017 12:22

Ја вам рекох да су до сада биле погане странацке игре да као неусвоје!мој народе тако нам И треба!јад И бједа политицмара!

Name

БЛ

07.04.2017 13:10

Дали смо ми народе нормални??? Па ста цекамо... Овдје нема среце док неузмемо ми све у своје руке !!! Ову гамад под хитноооо треба отјерати док није касно. људи то поскупљење је ланцано, нису само пољопривредници угрозени, сви смо дјаци, студенти, радници...свиии пробудимо се и рецимо СТОП пљацки народа који нема за зивота а камо ли црни аутопутеви по којима се возе само они. Тузно !!!

Name

боки

07.04.2017 13:19

Треба им лова,без лове власт није слатка.И плави и црвени воле дебелу коверту за плату.Замислите плата 8000км а пензија 400 км(20:1).Има ли то игдје у свијету?

Name

кунба

07.04.2017 14:36

Шта чекамо...

Name

МУНГОС

07.04.2017 10:58

РУКЕ ИМ СЕ ОСУШИЛЕ , ДЕЦИ ИМ НОГЕ ИЗ КОНТЕЈНЕРА ВИСИЛЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дабогда

07.04.2017 11:22

Толике накнаде за мафију која ниста неради фуј гамад.прдрузујем се зељама.

Name

ре мунгос

07.04.2017 11:46

И ја упућујем исту клетву!

Name

румунија

07.04.2017 12:43

Хајде да им ниста неплацамо стока дебилна,морамо људи хитно све мјењати!!!

Name

Катанацо

07.04.2017 14:06

Хајде диземо устанак.

Name

Нбнбх

07.04.2017 10:59

Казу у интересу српске срамих било какав је то интерес кад цене горива скацу то су лопови српског рода срамота сад им нема ратних комаданата и бакира а сутра опет глум нецес снсд днс сп влафат дуго срам вас било лопови сте светски зивио сдс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.04.2017 11:20

Е сад уз гориво има све остало да поскупи, браво за СНСД

Name

Без контроле

07.04.2017 12:14

Цијене сваки дан расту, без обзира на гориво. То нико не контролише, раде шта хоће. Понижења су на све стране, у свим областима живота и рада. Ово се зове харач. Дугови се морају враћати, неће од себе одузимати. За ово служи раја, тј. Народ.

Name

Тешко сиротињи

07.04.2017 11:07

Лоповима мало киша, па само дижу акцизе тј. цијене а Народ нек шути.Ово људи Не ваља никако ни по БиХ ни њене ентитете. Не могу они пишати без ММФ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанцерос

07.04.2017 11:12

Сви се слазу кад треба народ нагузит...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоа

07.04.2017 11:13

Све иста г...а дај дери по сиротињи,ускоро кад висе небуду имали ста бице дај уводи акцизе на зрак немозе се дзабе дисати,а ти стоко гласај и даље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шути, Трпи

07.04.2017 11:19

Код нас у ФБиХ 1 литар уља од 2,20 до 2,30 КМ како који град и скупље. 1 кг шећера од 1,60 до 1,80 КМ, сад повећање за 0,15 КМ по литри уби Боже биће. Сад тренутно 1л горива од 1,90 до 2,10 и више. Срам их било а пензије и плате исте. У ФБиХ пензију нису повећали 6 ил 7 год најнижа 326КМ,а у РС 180 КМ ако се не варам. Дабогда им требало за лијека ти 15 фенинга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

07.04.2017 11:20

Хвала овој назови држави што ће ми узети 30-40 км из џепа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар

07.04.2017 11:23

То СНСД . увијек за вас прасетину и пиво. живио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

О Милици Марковић

07.04.2017 11:27

Милица Марковић није присуствовала сједници Парламентарне скупштине због здравствених разлога а не зато што није послушала Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

07.04.2017 11:33

Ето великих патриота,скидам капу онима који су покусали ово да спријеце, али изгледа да су Бакир и Миле спремни на све кад су паре у питању.Ал' бар се у свему овоме видјело ко је ко и колико вриједе њихови спинови о издајницима и патриотама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

07.04.2017 11:37

Како сте се сад успјели договорити кад су у питању паре?Лопови како вас није срамота народа се појавити на улицама или у јавности? Вас треба све на голи оток народ нема ста да једе ви усвајате акцизе стока политицка.Питате се засто су неки од вас каменовани бит це те ви и вјесани јос мало.КАД СИ ГЛАДАН НИСИ СВОЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

07.04.2017 11:47

Многи су продали гузу за пар метара асвалта,покоју бандеру,20км и пиво под сатором а сада кукају.Само дери Лактасенко зив и здрав био

ОДГОВОРИТЕ
Name

нека и треба вам овако

07.04.2017 11:52

Драга господо,да мање паметујете па да узмемо судбину насе дјеце и нас у своје руке и палијама растјерамо ову банду боље би било.Само ви сједите код својих куца и цекајте да вам неко други помогне.Е доцекацете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

07.04.2017 12:34

Подрзавам предлог

Name

Ма доста је...

07.04.2017 12:22

А ОНИ ДА КОРИСТЕ СЛУЗБЕНА ВОЗИЛА, НАКНАДЕ ЗА ОДВОЈЕН ЗИВОТ, ТОПЛИ ОБРОК, РЕГРЕС, СВЕ ОСТАЛЕ БЕНЕФИЦИЈЕ, ДОКЛЕ ЋЕ ОВО ОВАКОООООООО.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркаљ

07.04.2017 12:32

Тезак је зивот у рудара.

Name

Драгица

07.04.2017 12:24

Кад мало боље размислим ниста друго нисмо ни заслузили. Засто су исте фаце 25 година тамо, зар незнамо то промијенити, знамо, али се продајемо за супља обећења и по 20 марака, ето нам га сада, а они лијепо слузбеним аутима и појма немају колико коста литар бензина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

07.04.2017 12:44

Много сте слозни када треба дотуци сопствени народ.Па ви врсите геноцид.Народе ко има могуцност бјези почеце да наплацују и ваздух који дисемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

07.04.2017 12:50

Тако и треба. Видите како се усвајају закони када посланици ПДП-а у парламенту БиХ гласају за.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропали борац ВРС

07.04.2017 12:51

Мало је то повецање,треба јос бар да буде 5КМ литра,па кад је народ мазохиста и воли да му то раде,сто да не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУПЕР

07.04.2017 12:53

Само да рата не буде,нек' не пуца,и нек' је редовна плата(450).То је филозофија наших људи(поданика) фуј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

07.04.2017 12:58

НАСА ОПОЗИЦИЈА ЈЕ МРТВА ТО БИ У СРБИЈИ БИЛА РЕВЛУЦИЈА А НАСИ ОД ДОДИКА НЕСМИЈУ НИ ПОМИСЛИТ О БИЛО КАКВОМ ПРОТЕСТУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купус

07.04.2017 19:28

Моц Народа је Огромна само многи нису никад били на протесту па да то осјете.Народ је Дрзава а не неки плацени Паразити. Исто код Срба и Муслимана постоји неко мисљење да је бити Сиромах несто добро и побозно.Имамо неке погресне поставке у систему,другације се то немозе описат.

Name

орган управе

07.04.2017 12:59

Посланици морају усвојити закон инаце остају без плате (јер неби било ММФ кредита). Веома једноставно. БиХ је успјесна банана дрзавица. Цеститамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЛОСАРАЦ

07.04.2017 13:07

ЕТО ВАМ МИЛЕТА ГЛАСТАЈТЕ ЗА ЊЕГА ТО СТО ВАМ ДЈЕЦЕ НЕЦЕ МОЦИ ХЉЕБА ЈЕСТИ ДАБОГДА ПОЦРКАЛИ СВИ..ПРОДАТЕ СЕ ЗА 50-100 КМ ОНДА УСВОЈЕ ОВАЈ ЗАКОН И ВИ ЊИМА ВРАТИТЕ 500-1000 КМ ДОК ЈЕ ОВАЦА БИЦЕ И СИСАЊА.ОВДЕ ЈЕ БИТНО ДА СЕ КАЗЕ ЈА БРАНИМ СРБА ОВАЈ ЈА БРАНИМ МУСЛИМАНЕ ОВАЈ ХРВАТЕ И МИ СВИ У ПРОВАЛИЈИ А ОНИ НА ЛИТИЦИ ГЛЕДАЈУ КАКО МИ ГИНЕМО..ПОЗДРАВ ЗА НОРМАЛНЕ ЉУДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

дела

07.04.2017 14:48

Бакир, наводно српски непријатељ, а СзП издајници. Сада се све потврдило ко је издајник и да СНСД, СДА и ХДЗ цијело вријеме раде заједно и малтретирају јадни народ. Јесу ли ово српске патриоте! Ударају по јадном народу. Ето Вам сада Мила па му продајте свој глас за 50,100КМ, као и до сада, а онда ће онида се Вама народе натовари на грбачу следеће четири године. Како исправно радили , тако Вам........

Name

СрамВасБило

07.04.2017 13:20

Море марс!!!! И за струју и за воду и за лијекове и за сва поскупљења а море марс за смањење плата и укидање радних мјеста и фирми и незапосленост а море марс и за исељавање-одлазак хиљада људи са комплет породицама у потрази за кором хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

07.04.2017 13:38

Сдс издајници нису хтјели да подрзе закон о акцизама не схватајуци колико би се запослени у администрацији насло на удару,Хвала Додику Српска је уз тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

07.04.2017 14:46

Сипу рацку.

Name

киза

10.04.2017 05:16

Овај раде оцигледно има неки проблем са мозданим вијугама, ако их уопсте име.

Name

Патриота

07.04.2017 14:04

ЛОПОВИ ЈЕДНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозо

07.04.2017 14:24

Е мој народе како те левати левате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милекраде додик

07.04.2017 14:47

Ето мени пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

07.04.2017 20:06

Дај само коментарисете у празно.Нико нема петље да било сто предузме,ово је тек поцетак игранке,а вецерас се предсједник Додимил свима смије у лице,а треба да буде и горе,тразилисте гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајдеми

07.04.2017 21:13

Хајмо бојковати пумпе.Аутобусима и бициклима ици на посао.Моземо издржати мјесец дана,па нек се стручњаци замисле !