Вељко Пауновић открива: Нисам користио Ану, да доведем Швајнштајгера!

“То није спортски и никада не бих користио такве ствари. Уосталом, његову супругу сам упознао тек када је трансфер био завршен”, каже тренер Фајера.

Фудбал 08.04.2017 | 14:30
Вељко Пауновић открива: Нисам користио Ану, да доведем Швајнштајгера!
Селидба бившег немачког репрезентативца Бастијана Швајнштајгера са европског на амерички континент привукла је велику пажњу светске спортске јавности највише због његовог неискоришћеног потенцијала у Манчестер јунајтеду и коначне одлуке да промени клуб, а додатно и српске због његове супруге Ане Ивановић. На том трансферу радило се годину дана, а највећу заслугу за долазак Швајнија у Чикаго Фајер има наш тренер Вељко Пауновић.

Бивши селектор омладинске репрезентације и садашњи тренер фудбалера из најбројнијег српског града у Америци испричао је за “Блиц” зашто је толико инсистирао на доласку немачког интернационалца и како је изгледао први сусрет.

- Он је велико појачање за нас на терену и ван њега. Од првог дана, првог тренинга и прве утакмице на којој је постигао гол, показао је да смо направили прави корак. Модел је професионализма од тога како се припрема за тренинг до понашања ван стадиона. Утицаће на популарност нашег клуба, а и сам је одушевљен што поново има прилику да игра, што му враћа самопоуздање и шампионски осећај - рекао је Пауновић за Блицспорт.

Тренер Пауновић имао је и уско стручне разлоге због којих је инсистирао на доласку Бастијана.

- Швајнштајгер је фудбалер средине терена који нам је потребан, лидер је, довољно искусан, уникатан, јединствен, јер сматрам да нико није као Швајнстајгер. Имао је уговор са Манчестером и то је једини разлог зашто раније није дошао, али нам се исплатило да чекамо нашу фудбалску икону, пошто ћемо од сада имати посебну пажњу јавности, а то нам одговара из два разлога: јер хоћемо да нас људи гледају, волимо то, и очекујемо да баш та популарност утиче и на наш напредак - објашњава Вељко Пауновић.

- Све смо радили уз зање и сагласност његовог бившег клуба, ја не бих ни поступао другачије, а уз подршку председника Чикаго Фајера и нашег генералног менаџера. Швајнштејгер је показао интересовање од првог састанка, а све ово време колико је било потребно да се дође до коначног договора, само нам је користило да га боље упознамо, као и он нас - прича Пауновић.

Да ли сте користили то што сте са истих простора као његова супруга Ана, па вам је можда било лакше да га убедите и преко ње?

- Не, то није спортски, никада не бих тако радио, а и Ану сам упознао тек када се све завршило, када је трансфер већ био реализован. Имам само речи хвале за њих двоје као пар, и начин на који функционишу заједно. Дивна је девојка и после сам сазнао да је и она хтела да Бастијан потпише за Чикаго.

Колико је тренер Вељко Пауновић имао похвалних речи за немачког фудбалера, на сличан начин му је узвратио Бастијан на представљању медијима када је стигао у Америку, пошто га је упоредио са Пепом Гвардиолом.

- Захвалан сам на томе, али се не осврћем много на то. Он је искрен и лепо васпитан момак, професионалац и од првог тренинга са нама схватио сам да смо већ постали бољи тим.

Циљ Чикаго Фајера за ову сезону је улазак у плеј-оф МЛС лиге, а после, како је у спорту све могуће, а Вељко сада у тиму има и Бастијана Швајнштајгера, освајање титуле. Иако се у Европи сматра да се Американци не разумеју претерано у фудбал, Пауновић каже да су то предрасуде:

- Код нас у граду стадион је увек пун, мечеви су посећени где год да играмо, овај спорт је у експанзији. Сви знају и ко је Бастијан и колика је звезда и већ се осећа боља атмосфера и усхићеност његовим доласком.

Да ли је на то утицало и ваше знање и стручност? И шта највише подстиче напредак фудбала у Америци?

- Долазак квалитетних страних играча, али то је процес. Ни Шпанци нису одмах постали прваци света, већ су играли фудбал последњих педесет, шездесет, седамдесет година. За све треба времена. Америка је у том процесу, боља је него раније, иде се ка томе, али је још потребно да се ради како би се достигао врхунски ниво - закључио је Вељко Пауновић.

Чикаго је уз репрезентацију Србије

Пауновић је, пре него што је почео да гради каријеру преко океана, водећи омладинску репрезентацију Србије остварио велики успех на Светском првенству на Новом Зеланду, чиме је утицао на развој Живковића, Рајковића, браће Милнковић Савић...

- Редовно сам у контакту са њима, чујемо се, дописујемо још од 2012. године. Пратим њихов развој и ти момци знају да сам ја ту да их подржим у тешким моментима, али и прославим сваки њихов успех. Атмосфера је одлична, уз таленат, искуство и рад може овај ниво да се одржи и коначно направи добар сениорски резултат. Такође, велика српска заједница у Чикагу, са многим нашим људима у свету фудбала овде, укључујући и мене наравно, здушно навија за нашу репрезентацију и прати се свака утакмица у квалификацијама за СП. Надам се да ћемо ићи у Русију - сумирао је Пауновић.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар