ЕУ пооштрава контролу путника

Од петка, 7. априла, на границама ЕУ примењују се нова шенгенска правила контроле путника, због заштите ЕУ од тероризма. Сем грађана трећих земаља, и грађани ЕУ биће детаљно проверавани на граници, што ће изазвати додатна чекања и гужве.

Свијет 05.04.2017 | 22:02
ЕУ пооштрава контролу путника
У досадашњој пракси, наиме, било је довољно да службеници граничне полиције обаве основну контролу путника једноставном провером путних докумената грађана ЕУ.

Ипак, сада ће се документа проверавати у Шенгенском систему информација (СИС), Интерполовој бази података украдених и изгубљених путних докумената, те државној бази података за украдене, злоупотребљене, изгубљене и оштећене путне документе.

Службеници граничне полиције Словеније ће, на пример, детаљно проверавати путне документе свих особа помоћу специјалних читача, документ по документ, на сваком граничном прелазу.

Та уредба о системским проверама не предвиђа било какве изузетке.

Да би се избегле евентуалне непријатности, свим путницима се саветују да провере статус својих докумената, посебно уколико су у последње две године они били отуђени, изгубљени или оштећени, преносе медији.

Ово је потребно да би се уверили да су подаци о документима тачно унесени у државним и осталим базама података.

Треба да провере и да ли су њихова путна документа (личне карте, пасоши) важећа, као и да провере информације о стању на граничним прелазима пре поласка на путовање, затим да изаберу граничне прелазе са мањом фреквенцијом саобраћаја или да крећу на путовање у деловима дана и седмице када су гужве уобичајено мање.

Путницима се саветује да избегавају путовања током викенда, осим уколико је резервисан такав аранжман који почиње и завршава се у данима викенда, те да буду стрпљиви и следе упутства полицијских службеника на граничним прелазима и унутар земље.

Те систематске провере су уведене ради спречавања било каквих претњи по унутрашњу сигурност и јавни ред држава чланица Европске уније.

Подсећа се и да је у ЕУ забрањено уносити месо, па ни у сендвичима, и млечне производе, док су вође, поврће, слаткиши, храна за бебе и кућне љубимце допуштени, али у ограниченим количинама.

(РТС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Е па...

08.04.2017 12:12

... на здравље!

ОДГОВОРИТЕ