Представљен нови роман Несторовића

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини представљен је роман „Илинчићи“ књижевника Тихомира Несторовића. Ово је петнаеста књига Несторовићеве прозе, а пети роман овога аутора у издању новосадског „Прометеја“.

Република Српска 05.04.2017 | 21:36
Представљен нови роман Несторовића
„Илинчићи су само још једна свеска мојих казивања о завичају, а завичај ми је од бирчанских брда, па кроз зворничко Подриње, с обје стране ријеке Дрине, кроз Мачву, Јадар, Поцерину, Семберију, Подмајевицу и Срем преко ријеке Саве. У тим равницама, на двијема ријекама и околним побрђима, провео сам свој живот. Памтио људе и догађаје, а сада све то претачем у прозу", каже Несторовић.

"Роман је свједочење о херцеговачким фамилијама које су се пред крај осамнаестог вијека досељавале у благородну равницу из кршевитог завичаја, али и њиховим потомцима који су постали равничари. Необични Чедомир Илинчић, у роману је у улози главног јунака, уједно је и метафора за све Семберце поријеклом са кршевитог југа, који својом богатом и увјерљивом исповијести прибавља неоходан материјал за романескну надградњу", написала је у рецензији Несторовићеве књиге рецензент, књижевни критичар из Београда Радмила Поповић.

Аутор је рекао и да су у роману истините приче и казивања о старом, горштачком, и новом, равничарском завичају садашњих Сембераца. О њиховом животу у минула два и по вијека поред ријека Саве и Дрине: о њиховим страдањима, опстанку, очувању идентитета и моралних вриједности.

Прије „Илинчића“ Несторовић је објавио романе: „Миона Брочанска“, „Двије додоле“, „Јана“ и „Теодор“, а припремљен је за штампу и његов шести роман „Јабланови Снене Звијезде“.

Објавио је и још девет збирки приповједака, али и четири монографије о Семберији и Семберцима.

Представљању „Илинчића“ присуствовао је велики број Сембераца, потомака некадашњих досељеника из Херцеговине и ауторових пријатеља.

Одломке из романа читале су његове колеге, новинари БН телевизије - Ивана Ерић и Далибор Мрдић, а млади виолиниста из Београда, такође потомак старих горштака Филип Ђорђевић, извео је одломке из Концерта “Четири годишња доба“ Антонија Вивалдија.

(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Семберац

06.04.2017 08:00

Дајте више овквих вијести о нормалним и честитим људима. Доста више о лопову Додику и његовој банди. Честитке нашем Тихомиру и хвала му за прелијепе чланке о нашим крајевима.

ОДГОВОРИТЕ