ФБиХ: Оштре казне за пушаче

Полицијски службеници имаће право, након ступања на снагу закона о контроли и ограниченој употреби дувана, дуванских и осталих производа за пушење на тржишту, да наплате казну у износу од 100 КМ свим особама које буду конзумирале цигарете у затвореним јавним просторима, на јавним скуповима, радним мјестима, у средствима јавног пријевоза и у приватним средствима пријевоза у којим се налази малољетна особа или више њих.

Босна и Херцеговина 05.04.2017 | 19:39
ФБиХ: Оштре казне за пушаче
Нацртом закона забрањује се производња и промет цигарета које садрже више од десет мг катрана по једној цигарети, више од једног мг никотина по цигарети и више од десет мг угљенмоноксида по цигарети.

Забрањена је продаја и стављање на тржиште дуванских производа, а посебно цигарета и дувана за самостално мотање, који садрже адитиве: витамине и друге адитиве који стварају дојам да дувански производ користи здрављу, или да је мање опасан за здравље, кофеин, таурин и друге адитиве и стимулансе који се повезују с енергијом и виталношћу, адитиве који имају бојива својства за емисије, код дуванских производа за пушење, адитиве који олакшавају удисање никотина на уста или нос и адитиве који имају ЦМР (канцерогена, мутагена и репротоксична) својства у незапаљеном стању.

Забрањено је стављање на тржиште дуванских производа који садрже ароме у било којем од својих саставних дијелова као што су филтери, папири, паковања, капсуле или друга техничка обиљежја која омогућавају измјену мириса или окуса дотичног дуванског производа или јачине њихова дима. Филтери, папири и капсуле не смију садржавати дуван ни никотин.

Тестирање свих производа

Сви дувански прозводи за пушење који се производе или увозе на тржиште Федерације БиХ обавезно се тестирају, а трошкове тестирања при увозу производа на тржиште ФБиХ, као и трошкове обавезног годишњег тестирања за провјеру количине катрана, никотина и угљенмоноксида у цигаретама сноси увозник робе, односно произвођач.

Сва паковања дуванских производа, појединачно и збирно, морају садржавати здравствена упозорења на језицима у службеној употреби у Босни и Херцеговини. Здравствена упозорења којим се указује на штетност употребе дуванских производа укључују општа упозорења, додатна упозорења, комбинована упозорења и информативне поруке.

Дувански производи не смију бити видљиви у трговинским објектима

За електронске цигарете и биљне производе за пушење, у свим својим појавним облицима, вриједе исте одредбе као и за дуван и дуванске производе за пушење.

Дувански производи и остали производи за пушење не смију бити постављени или бити видљиви у трговинским објектима, осим приликом саме продаје, и не смију бити изложени у комерцијалну сврху нити на једном другом мјесту. Новим законом биће забрањено инсталирати, постављати или користити аутомате за продају дуванских производа и осталих производа за пушење на јавним мјестима.

Оштре казне

Забрањена је такође продаја слаткиша, играчки и других производа намијењених дјеци, а који имају облик било које врсте дуванских и осталих производа за пушење или сликовно (цртежом) упућују на пушење.

Новчаном казном од 2.000 КМ до 5.000 КМ казниће се за прекршај правна особа која не забрани употребу дуванских производа у свим затвореним јавним просторима, на јавним скуповима, радним мјестима и у јавном превозу. Казном од 300 КМ до 1.000 КМ за прекршај ће се казнити и одговорна особа у правној особи.

Како стоји, новчаном казном у износу од 1.500 КМ до 5.000 КМ казниће се власник и корисник простора, односно мјеста у којем је пушење забрањено, који пропусти извршити радње у случају да особа не поштује забрану пушења.

Новчаном казном у износу од 10.000 КМ до 15.000 КМ казниће се за прекршај привредно друштво и друга правна особа која се бави производњом, увозом и прометом духанских производа, ако не истакне податке, односно продаје дуванске производе који садрже недозвољене састојке.

У нацрту пише и да ће новчаном казном од 100 КМ бити кажњена за прекршај физичка особа која употребљава дуван, дуванске производе и остале производе за пушење у затвореним јавним просторима, јавним скуповима, радним мјестима и у јавном пријевозу, супротно одредбама закона, затим употребљава духан, духанске производе и остале производе за пушење у приватним средствима пријевоза у којим се налази малољетна особа или више њих.

Новчану казну наплаћује полицијски службеник који обавља надзор, у форми прекршајног налога.

(клиx.ба)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Омерта

05.04.2017 17:42

Па ви нисте нормални

ОДГОВОРИТЕ
Name

суљо

05.04.2017 18:39

Па који це вам ку..ц кредити ето какоцете добити лову лако,а за дрогу нико неце бити казњен!!!!!!!

Name

Ако

05.04.2017 20:26

Ако ти се пуси иди на ливаду па пуси данима

Name

тома

05.04.2017 18:16

Кад је толико стетно, сто не затворите фабрике духана, јер осим цигарета и дим из фабрика загадјује околину , а тиме и здравље градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крдза

05.04.2017 18:28

Нисам пусац,немам ниста против пусаца,њихов избор.Дуван постаје дрога,забрањен а лако доступан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зер

05.04.2017 18:42

Овакав закон нема ни Аустрија. Босански коњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.масан

05.04.2017 19:46

Па по овом закону биће дувања супер

Name

Ојхаааа

05.04.2017 21:59

Свака част,направисте Шведску од БиХ.

ОДГОВОРИТЕ