Чеферинова оштра порука најјачим европским лигама!

Председник Европске фудбалске уније поручио је да нема уцене УЕФА и рекао да никада неће дозволити формирање Европске Суперлиге.

Фудбал 06.04.2017 | 17:00
Чеферинова оштра порука најјачим европским лигама!
Удружење европских професионалних фудбалских лига (ЕПФЛ), које представља лиге из 25 земаља, критиковало је планове УЕФА да понуди више места у Лиги шампиона клубовима из четири најбоље европске лиге на рачун клубова из мањих лига.

УЕФА је такву одлуку донела пошто су најбољи европски клубови запретили да ће основати своју Суперлигу, затвореног типа.

Говорећи о "неким лигама", председник УЕФА Александар Чеферин је на конгресу у Хелсинкију, рекао да "никада неће подлећи уценама оних који мисле да могу да манипулишу мањим лигама, или да наметну своју вољу, пошто мисле да су моћни због својих астрономских зарада".

Договор између ЕПФЛ и УЕФА да се избегну подударања у терминима утакмица истекао је прошлог месеца, а ЕПФЛ је саопштило да ће њене лиге сада моћи слободно да организују утакмице у исто време када су на програму и утакмице у Лиги шампиона и Лиги Европа.

Словенац је рекао да "новац не влада" и обећао "редизајнирање" фудбала у наредних пет година. Он је навео да ће УЕФА свакој од својих 55 чланица дати милион долара, као "уплату солидарности" од прихода европске куће фудбала.

"Ову солидарну исплату можемо да захвалимо успеху наших такмичења националних састава. УЕФА није ту да би гомилала богатство. И убудуће ће, ако финансијски резултати надмаше наша очекивања, сав вишак бити расподељен", рекао је Словенац.

УЕФА је укупно у финансијској 2015/2016 години (од 1. јула до 30. јуна) имала промет од 4,58 милијарди евра и профит од 102,1 милиона, а у ф2014/2015 имала је губитак од 27,9 милиона. Резерве су порасле са 531 на 633 милиона евра.

Удружење Европских клубова (ЕЦА) чији је председник Карл-Хајнц Румениге, тражило је већи гарантовани приход за највеће европске клубове и гаранције да најбоља четири клуба из четири најбоље европске лиге са најбољим коефицијентом прођу директно у групну фазу Лиге шампиона.

Нови формат такмичења почиње у квалификацијама за најелитније европско такмичење 2018. године.

Чеферин је рекао да ће разговарати са клубовима и лигама, како би осигурао да неслагање међу лигама не настави да расте.

"Неким клубовима морам да кажем да неће бити затворене лиге. Таква лига није у складу са нашим вредностима и идејама. Радићемо заједно да исправимо неравнотежу колико год је могуће", навео је Чеферин.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар