Иванов поручио: Не дам мандат Заеву

Македонски предсједник Ђорђе Иванов још једном је рекао "не" Бриселу када је ријеч о захтјеву да преда мандат за састав нове владе лидеру СДСМ-а Зорану Заеву.

Регион 04.04.2017 | 07:25
Иванов поручио: Не дам мандат Заеву
Иванов је, наиме, јуче казао да је предсједнику Савјета Европе Доналду Туску пренио да је његов став у вези с тим питањем непромијењен.

Заев је заједно са албанским партијама ДУИ и Беса окупио парламентарну већину са 67 од укупно 120 посланика, али Иванов одбија да му повјери мандат за састав нове владе док се не отклоне законске и политичке препреке.

Иванов сматра да политички лидери треба да се баве спровођењем реформи, а не албанске платформе.

- Разговарао сам са Туском о актуелној политичкој ситуацији у Македонији. Знам шта су ми уставне обавезе као предсједника и знам шта је пракса у Македонији од 1992. када је ријеч о начину давања мандата. Мој став је врло јасан и остаје непромијењен - казао је Иванов послије разговора са Туском.

Такође, казао је да би влада, коју би формирао Заев, била уцијењена и супротна Охридском споразуму, што би омогућило манипулацију грађанима и охрабрило међуетничке сукобе.

Туск је рекао да је Македонији потребно јединство и нагласио да политичка криза кочи земљу на њеном путу ка ЕУ.

- Ова продужена криза наставља да кочи евроатлантски пут Македоније. Ви још увијек можете наћи рјешење које се заснива на демократским принципима пристојности и здравог разума - рекао је Туск.

Посјета Туска био је нови притисак на Иванова да мандат за састав нове македонске владе повјери лидеру СДСМ-а Зорану Заеву. Ово је трећи пут у двије године да Туск званично борави у Македонији.

Македонско Собрање наставило је јуче конститутивну сједницу на којој је требало да буду изабрани предсједник и чланови Комисије за избор и именовања. Сједница са овом тачком дневног реда почела је прије седам дана, али су посланици кршили пословник и дискутовали о такозваној албанској платформи. Најутицајнија странка ВМРО-ДПМНЕ покушавала је на овај начин да блокира именовање Комисије, а уз то и прелазак на сљедећу тачку дневног реда - избор предсједника Собрања. Грађанска иницијатива "За заједничку Македонију" одражала је масовни протест поводом посјете Туска.

Пријевремени парламентарни избори у Македонији одржани су 11. децембра прошле године, али та земља до данас није добила премијера, јер ВМРО-ДПМНЕ није са албанском странком ДУИ успио да постигне договор о сарадњи. СДСМ је прихватио захтјеве ДУИ и договорио већину, али предсједник одбија да му повјери мандат за састав владе јер сматра да њихов договор руши суверенитет Македоније.

Инвеститори повлаче новац
Због све веће политичке кризе страни инвеститори почели су да повлаче новац из те државе. Подаци Народне банке показују да је у Македонији у јануару забиљежен одлив страних инвестиција од 33,5 милиона евра више у односу на исти мјесец прошле године. У прошлој години стране инвестиције у Македонији достигле су 358 милиона евра.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лија

04.04.2017 08:09

Опет ће проблем ријешити ''милосрдни анђео'', у име свјетске демократије и људских права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

04.04.2017 08:13

Најјачи човек Балкана! Тако се чува интегритет земље Вучићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Студент

04.04.2017 09:25

А демократија?

Name

искрено

04.04.2017 08:27

Па требало би по демократским принципима дати власт вецини .Ако је народ изабрао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.04.2017 08:54

Апсолутно подрзавам господина Иванова предсједника Македоније који не зели дати мандат Заеву само да остане упоран до краја и да издрзи притиске који долазе из ЕУ јер се ради о албанској платформи која треба да буде уградјена у устав Македоније гдје албанци тразе да се промијени структура дрзаве обиљезја дрзаве и да имају свој слузбени језик иако имају сва права исто као сто су имали албанци на Косову али њима то није довољно и тим албанцима које подрзава америка треба неко да стане на пут и да спријеци настајање велике Албаније...

ОДГОВОРИТЕ