Анализа: Тандем који је Партизан чекао десет година!

Прешишали Дијару и Клеа, бољи од Данка и Шкулетића, остале су још само Звездине хаубице! Урош Ђурђевић и Леонардо у импресивној форми, боре се за „Златну копачку“ српског фудбала коју црно-бели нису имали од 2011. године.

Фудбал 04.04.2017 | 23:10
Анализа: Тандем који је Партизан чекао десет година!
За десет година седам шампионских пехара, а само две „титуле“ најбољег стрелца. Освајали су их Ламин Дијара давне 2009. и Ивица Илиев, садашњи спортски директор, два лета касније. Отад до данас било је екипних трофеја у Хумској 1 - титула и купова - али никако да у музеју на првом спрату стадиона заврши и „Златна копачка“.

Ове сезоне то ће се, сва је прилика, променити, Урош Ђурђевић и Леонардо да Силва „шију“ конкуренцију и озбиљно прете да у фото-финишу сами одлуче ко ће постати најбољи стрелац Суперлиге. Обојица су дали по 16 голова и нездрживо грабе ка статусу голгетера такмичења, а и те како је похвално што у тој јурњави један другог не саплићу, на основу свега што показују на терену делује да нису себични, већ је у питању здраво ривалство.  Тако је било и у Нишу, где су обојица матирали Бојана Зоговића и оверили победу над Радничким, оставили су Парни ваљак у трци за титулом, а себе позиционирали као главне кандидате за звање најбољег нападача лиге.

„Поново смо били стрелци, али за мене је то заиста мање битно, јер голови ништа не вреде ако Партизан не побеђује. Екипа је на првом месту“, констатовао је после меча Урош Ђурђевић, овог пролећа егзекутор на сваком мечу на коме је стрчао на терен.

Од стрела новог А репрезентативац Србије страдали су голмани Рада, Црвене звезде, Металца, Младости, Вождовца и Радничког. Повољна околност за црно-беле је чињеница да се после нешто лошијег уласка у сезону распуцао и Леонардо. И то тек кад је враћен на своју природну позицију левог крила, одакле је опаснији него кад игра у шпицу, а давао је голове у Лучанима, против Змајева у минулом колу и јуче на Чаиру.

„Чекају нас тешке утакмице, борба на оба фронта и зато нам је потребна још снажнија подршка са трибина. Партизан има низ од 24 утакмице без пораза и сада треба да се стадион подигне на ноге“, као да не мари Лео за лични успех, већ у први план ставља екипни и тражи помоћ Гробара у финишу сезоне.

Колико су доминантни Урош Ђурђевић и Леонардо најбоље се види по податку да је трећи на клупској листи стрелаца Валери Божинов са пет голова (отишао зимус у Кину), али и да су на прагу да надмаше остварење бугарског нападача из прошле сезоне. Тад је популарниБожа 18 пута матирао голмане, што значи да су по три поготка у наредних девет кола потребна ударним иглама Партизана да престигну лањски учинак доскорашњег саиграча.

Њихова надмоћ уочљива је и по томе што су већ сад, знатно пре краја сезоне, бољи од најбољих тандема које је Партизан имао откако се игра Суперлига Србије (од 2006, после разлаза са Црном Гором).

Сезону 2007/2008, кад је клуб из Хумске 1 освојио прву од шест узастопних титула,Стеван Јоветић и Ламин Дијара играли су заједно у нападу и спаковали по 12 комада, да би две сезоне касније - овенчане још једним шампионским пехаром - граница померена на 14, с тим што је Сенегалац Дијара за партнера имао Бразилца Габријела Клеверсона Кордову Клеа.

Штавише, ово што сад ради тандем Ђу-Ле далеко је и од последњег значајног тандема центарфорова које је Партизан имао. И он је везан за тренера Марка Николића, који је у претходном мандату упарио Петра Шкулетића и Данка Лазовића, а они му се одужили са 14, односно десет прецизних хитаца. Уз битну напомену: после провг дела сезоне напустили су клуб и сигурно је да би им учинак био подебљан да су играли и пролеће.

Садашњи Партизанов реализаторски тандем је тек четврти у деценији који са двоцифреним бројем погодака у првенству. А пред њим је још један изазов. Осим што желе да довезу Парни ваљак до титуле и(ли) купа указује им се прилика да остану упамћени као најбољи двојац који је сарађивао у Суперлиги. За тако нешто потребно је да упишу најмање још по пет погодака до краја плеј-офа, јер само на тај начин могу да сврну са првог местаАлександра Катаија и Уга Вијеиру, прошле сезоне збирно су бројали до 41. Садашњи везиста Алавеса историјску сезону Црвене звезде украсио је са 21 голом, док је португалски нападач забележио један мање.

Могу ли Партизановци то да надмаше?

ЗЛАТНЕ КОПАЧКЕ СУПЕРЛИГЕ

2007: Срђан Баљак (Банат) 17
2008: Ненад Јестровић (Црвена звезда) 13
2009: Ламин Дијара (Партизан) 19
2010: Драган Мрђа (Војводина) 22
2011: Ивица Илиев (Партизан) 13
2012: Дарко Спалевић (Раднилчки Ниш) 19
2013: Милош Стојановић (Јагодина) 19
2014: Драган Мрђа (Црвена звезда) 19
2015: Патрик Фрајдеј (Младост, Лучани) 16
2016: Александар Катаи (Црвена звезда) 21
2017: ?

ЛИСТА СТРЕЛАЦА СУПЕРЛИГЕ 2016/2017

Урош Ђурђевић (Партизан) 16
Леонардо да Силва Соза (Партизан) 16
Филип Малбашић (Војводина) 13
Огњен Мудрински (Спартак Ждрепчева крв) 12
Дарко Бједов (Јавор) 10*
Милан Бојовић (Младост) 10
Јован Стојановић (Вождовац) 10
Алекса Вукановић (Напредак) 10

Напомена: Звездица иза имена Дарка Бједова означава да је он напустио Суперлигу, зимус се преселио у белгијски Гент

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар