Шаровић: БиХ ''црна рупа'' на тржишту

БиХ је поново под санкцијама енергетске заједнице и једина је земља која се нашла под санкцијама овакве врсте.  Увођењем ових санкција БиХ губи десетине милиона еура које су намијењене енергетском скетору БиХ, а санкције се поново уводе због тога што није испоштован договор према којем су до краја марта требало да буду усаглашене преостале спорне одредбе закона о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса.

Босна и Херцеговина 03.04.2017 | 12:52
Шаровић: БиХ ''црна рупа'' на тржишту
Република Српска сматра да захтјев Енергетске заједнице да се на нивоу БиХ креира овај Закон представља још један покушај преноса надлежности.

Све ово ће довести до новог поскупљења гаса у БиХ, што ће највише осјетити грађани јер ће поред земног гаса који се користи у домаћинствима, поскупити и гас у боцама, те ауто гас.

Мирко Шаровић, министар вањске трговине и економских односа БиХ данас је у Сарајеву да је могуће поскупљење гаса крајем године због повећања тарифа за транспорт преко територије Србије.

„Међутим, поскупљење које се најављује и које се спроводи од стране БХ Гаса, наступиће између осталог због непостојања закона који би регулисао питање транспортне тарифе. Да имамо на нивоу БиХ регулисане принципе, правила за обрачунавање транспортних тарифа не би дошло до једностраног поскупљења  гаса од дистрибутера, већ би се он морао прилагодити правилима које би му преписао регулатор на државном нивоу за гас, као што је то за електричну енергију.

Мислим да је ово једна врста понашања које није транспарентно и највише ће га осјетити грађани, јер сада су  препуштени на милости и немилост увозницима који без јасних правила диктирају цијене гаса на бх. тржишту“, рекао је Шаровић.

Он је најавио да ће закон у вези са транспортом електричне енергије и гаса, који је у највећој мјери усаглашен са надлежним ентитетским министарствима, упутити у даљу процедуру у Савјет министара и Парламентарну скупштину БиХ.

„Мислим да је то најбоље рјешење и не желим да на било који начин упропастим оно на шта смо потрошили двије године рада“, рекао је Шаровић.

Он је истакао да се на ово одлучио након што се протеклих дана консултовао са руководством Енергетске заједнице и представницима Брисела.

Шаровић је неозбиљним назвао тврдње да је увођење санкција Енерегетске заједнице неважно.

„Не слажем се са онима који сматрају да је то неважно. Мислим да то шаље веома лошу слику о БиХ. У питању је њен кредибилитет и имиџ за све који желе да дођу у БиХ и инвестирају у енергетски сектор“, истакао је Шаровић.

Он је указао да је БиХ једина земља у Европи и у Енергетској заједници која је под санкцијама и прва земља којој су те санкције уведене.

Нагласивши да је гасни сектор БиХ веома неразвијен, он је упозорио да ће БиХ бити лишена било кавих инвестиција у области гаса.

„Енергетска заједница је кроз ове санкције позвала Европску комисију да размотри и питање даљих улагања у БиХ у области електричне енергије, а да не наслућујем даље санкције које би могле да погоде БиХ"“ рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, забрана извоза струје једна је од санкција која се само наговјештава.

„Претпостављам да је то једна од мјера која би се могла примјенити према БиХ, јер не вјерујем да ће ни Европска комисија, а ни Енергетска заједница дозволити да у енергетском смислу БиХ буде 'црна рупа' и буде једина земља која није примијенила трећи енергетски пакет“, рекао је Шаровић.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

судија

03.04.2017 12:14

За све ово крива је Федерација која подржава ЕУ и хоче закон на нивоу државе.Е нечемо макар траву јели.

ОДГОВОРИТЕ