Вучић данас у Мостару

Новоизабрани предсједник Србије Александар Вучић састаће се данас у Мостару са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем, премијером Хрватске Андрејем Пленковићем и предсједником Црне Горе Филипом Вујановићем.

Босна и Херцеговина 03.04.2017 | 09:37
Вучић данас у Мостару
Први потез новоизабраног предсједника Србије Александра Вучића на изборима који су јуче одржани, још увијек у улози премијера те земље, биће долазак у Мостар.

Гости на Сајму привреде

– Мене чека пут као предсједника Владе Србије. Заказао сам тешке и озбиљне разговоре у Мостару, са господином Пленковићем. То је важан дан за све нас у региону – казао је Вучић синоћ на првој пресс конференцији након изборне побједе.

Најављено је да ће се Човић прво састати с Вујановићем у 16 сати, потом с Пленковићем у 17 и на крају, у 19 сати, с Вучићем. Премијери Хрватске и Србије те предсједник Црне Горе биће гости на 20. јубиларном Сајму привреде који ће бити отворен сутра.

Осим привредног центра гдје ће се окупити бројни регионални и европски привредници, Мостар ће тако бити и мјесто гдје ће лидери причати о односима у регији који су далеко од складних у посљедње вријеме и гдје ће, како су најавили, покушати отворити и разговарати о тешким темама.

Односи на релацији Сарајево – Београд нарушени су након неуставног референдума о дану РС, али и након одлуке бошњачког члана Предсједништава БиХ Бакира Изетбеговића да поднесе захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије за геноцид.

Доказ да односи са званичним Загребом нису најбољи су све чешће оптужбе из БиХ да се хрватски дужносници мијешају у унутарашње ствари, док односи с Црном Гором функционишу најбоље, нарочито након потписивања споразума око границе и рјешења питања Суторине.

Кандидатски статус

Састанак у Мостару биће нова прилика да се разговара и покуша поновно успоставити регионални дијалог који је нужан. Недавна догађања у БиХ забринула су и европске дужноснике који су изјављивали како је ситуација напета, а нестабилност на Балкану је велики проблем.

Према најавама, БиХ очекује до краја ове године кандидатски статус, али ако се и регионални и унутрашњи односи не поправе и врате на пут напретка и позитивних промјена, биће тешко.

Састанци ће бити одржани у Кабинету хрватског члана Предсједништва БиХ у Мостару, а први састанак, с предсједником Црне Горе Филипом Вујановићем, почеће у 16 сати.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

борац

03.04.2017 08:38

А Баја ???????Није висе главни ни у својој куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

03.04.2017 08:55

Несто кад помислим,колико смо били испред Србије према ЕУ до 2006 године,а онда досао Додик на власт......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

03.04.2017 09:20

Додика под хитно Вуциц да стави под ноге.

Name

боро

03.04.2017 09:40

Како их културно Човић шкартира и бају и бакира .

ОДГОВОРИТЕ