Парламент БиХ не врши функцију?

Парламент БиХ већ више од двије године не ради оно што му је основна функција, а то је усвајање закона који су пријеко потребни да би БиХ функционисала и да би испунила задатке који су пред њу стављени на путу ка Европској унији.

Босна и Херцеговина 03.04.2017 | 07:45
Парламент БиХ не врши функцију?
Оба дома парламента БиХ у нешто више од двије године, колико је у овом сазиву, усвојили су до сада само 16 закона. Већина њих су биле измјене и допуне већ постојећих закона, што значи да посланици и делегати нису усвојили ниједан нови закон.

Иако је БиХ у обавези да донесе велики број реформских закона, како би до краја године добила кандидатски статус, то ће се тешко остварити јер се и сједнице Вијећа министара БиХ одржавају једном седмично, а сједнице Представничког дома једном у мјесец или два. Велики проблем представља и Дом народа БиХ, који је ријетко одржавао сједнице.

Наиме, он је у протекла три мјесеца само једном засједао.

Мирсад Исаковић, посланик СББ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, истиче да парламент не ради колико би требало, те да је до сада ово законодавно тијело могло усвојити законе о којима не постоји неслагање између ентитета.

"То се могло лијепо ријешити, усвајањем или у већем броју случајева мијењањем преамбуле у законима попут Закона о водама, шумама, заштити околиша и свим оним 'бенигним' законима који имају пролаз", рекао је Исаковић. Као примјер је навео Бугарску која је у једном кратком периоду усвојила чак 200 закона, које није ни превела, како би се што прије приближила ЕУ.

Мирсад Мешић, посланик СДП-а, истиче да је ово најпроблематичнији сазив парламента БиХ јер нема истинске већине.

"Не пролази ништа што се предложи, сви се декларативно залажу за европски пут БиХ, а у ствари ова власт није способна да БиХ одведе у Европу", рекао је Мешић.

Његова колегиница из СНСД-а Милица Марковић истиче да је власт на нивоу БиХ неспособна, те да је једино конкретно што је урађено у периоду од скоро три године апликација за чланство у ЕУ.

"Ни то не би било урађено да није било добре воље и сагласности ЕУ", истакла је Марковићева.

Момчило Новаковић, посланик НДП-а, истиче да је највећи проблем слабе проводивости закона и уопштено слабог рада парламента страх свих да повуку конкретне потезе.

"Савјет министара не може да ради због латентних криза. Нон-стоп је нека криза коју створи нека од страна која је у парламентарној већини. Гласачи то не кажњавају јер се боје да не угрозе будућност и свако се приклања својој десничарској партији. Мисле да се спасавају, а у ствари ми тонемо све дубље и дубље", каже Новаковић и тврди да ништа боља ситуација није била ни у прошлом сазиву парламента БиХ.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Не контам

03.04.2017 05:52

Како Додик може да тражи од српских чланова у парламенту да усвоје закон о акцизама кад је Народна скупштина донијела одлуку да се бојкотују институције на нивоу БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

03.04.2017 06:00

Па кад је накарадно састављена власт, не може мањина представљати већину! Баке нас је наг... као Хрвате у прошлом сазиву! Побиједите на изборима па онда представљате народ, а не трк за фотељама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.04.2017 07:24

Како мозе несто да функционисе кад не постоји . мислим на тзв беиха.и досад сто је урадјено било је под присилом странаца а никако да су се ови наси договорили . толико о дрзавности тзв беиха или преведено циркус дрзаве

Name

борац

03.04.2017 06:59

Па како да врши кад је ратни профитер Ненад Лалић у Парламенту. Е моја јбн дрзаво

ОДГОВОРИТЕ
Name

идиоти и мламази

03.04.2017 07:08

Истјерати свиње из оних клупа ставити козе мозда це боље радити од ових.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само фотеље битне

03.04.2017 07:31

Најлосија и најнеспособнија власт на заједничком нивоу од Дејтона!

ОДГОВОРИТЕ