РТРС - СНСД, ДНС и СП пропаганда

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић послао је данас амбасадору мисије ОЕБС у БиХ Џонатану Муру анализе централне информативне емисије Дневник 2 Радио-телевизије Републике Српске за посљедњих мјесец дана.

Република Српска 02.04.2017 | 11:49
РТРС - СНСД, ДНС и СП пропаганда
Анализе, које су до данас кориштене за интерну употребу у Партији демократског прогреса, предсједник Бореновић послао је након гостовања господина Мура у емисији на РТРС коју је водитељ искористио за нове нападе на опозицију у Републици Српској.

Писмо преносимо у цјелини:

”Поштовани гдине Мур,

с обзиром на чињеницу да сте ове седмице гостовали на Радио-телевизији Републике Српске и да сте током емисије од водитеља добили потпуно тенденциозне и нетачне информације у вези са односом јавног сервиса Републике Српске према опозицији у Републици Српској, достављам Вам анализе централне информативне емисије Дневник 2 на РТРС у посљедњих мјесец дана.

Жао ми је што је емисија у којој сте Ви гост искориштена како би јавни сервис Републике Српске опозицију у Републици Српској опет изложио нападима.

Осјећам се одговорним да реагујем, поготово због чињенице да је једна од сфера којом се ОЕБС бави и слобода медија. На коју се позива и јавни сервис. Који је слободу извјештавања схватио тако да може да ради шта год жели.

Ово ни у ком случају не може да буде протумачено као политички притисак, будући да су до данас ове анализе кориштене за интерну употребу у Партији демократског прогреса.

Одговорним се осјећам да реагујем јер је и партија коју водим дио Народне скупштине Републике Српске, којој јавни сервис подноси извјештај о раду.

Јавни сервис би, по Закону о РТРС, морао да буде у служби истинитог и објективног информисања јавности. Али он то, нажалост, није.

Објективно, у скупштинским клупама, не можемо много да промијенимо, јер је Радио-телевизија Република Српске искључиво сервис владајуће коалиције.

Свакодневно реагујемо на рад Радио-телевизије Републике Српске, што можете да прочитате и у нашим демантијима, које, накнадно, објављују.

Од Вас лично не тражимо ништа, осим што Вас молим да прочитате анализе. У којима ћете видјети у којима темама је заступљена Партија демократског прогреса и опозиција. Видјећете колико и на који начин су заступљени функционери ПДП и Савеза за промјене у заједничким институцијама.

Примјера ради, у анализи Дневника 2 за 9. март 2017. године РТРС је конференцију за новинаре у Бањалуци предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка на којој су саопштили да је Међународни суд правде у Хагу одбацио покушај ревизије пресуде суда по тужби БиХ против Србије – ставили у једну реченицу.

Догађај који је изазвао пажњу медија у региону, Европи и свијету и разријешио кризу, и то у интересу Републике Српске.

Примјера ради, такође, у анализи Дневника 2 за 15. март 2017. године, видјећете у којем минуту је објављен двосатни састанак предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића са израелским премијером Бењамином Нетањахуом у Јерусалиму. На крају дневника.

Јер је много важније у првих пет, десет, 15, 20, 25 минута ЈАВНОГ СЕРВИСА објавити све остале инсинуације које ће величати СНСД и њихове коалиционе партнере, а опозицију представити као штеточину.

Кажем инсинуације, јер од информација и догађаја тог дана није било ништа. И намјерно наводим примјер тог дана, јер није било догађаја који су важнији од званичне посјете у резиденцији изралског премијера у Јерусалиму. Са истим премијером, али и другим свјетским званичницима, успутне, незваничне фотографије и селфији појединих фунцкионера СНСД буду објављене у првим минутама.

Да није јадно и да нема изузетно опасне посљедице, Дневник 2 би био јако духовит. Као и остале информативне емисије јавног сервиса, каже се у писму предсјендика ПДП-а Бранислава Бореновића.

Бореновић је Муру прослиједио и анализу дневника у жељи да, како је навео, по ко зна који пут демантујемо наводе РТРС и да слобода медија буде схваћена као могућност објективног информисања грађана Српске, а не као средство за пропаганду владајуће коалиције у Српској против политичких неистомишљеника.

(Информативна служба  ПДП-а)
(анализа: хттпс://пдп.рс.ба/бореновиц-послао-муру-анализе-дневника-2-ртрс-а/

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ХЕРЦ

02.04.2017 10:27

Тако је Браниславе свака част стоку треба затјерати гдје им је и мјесто.Претјерали су више и досадни су колико су НЕРЕАЛНИ .Сви их плаћамо то нас боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

02.04.2017 22:50

То је зло невиђено, а не телевизија.

Name

Погрешна адреса

02.04.2017 11:07

На погрешну адресу си написао писмо.Муру одговара овакво стање као и Инцку.Док год у овој држави нема владавине права Муру ће бити добро и дуго ће примати велику плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

из Далесове доктрине (изврситељ Влада РС)

02.04.2017 11:17

"У управљању државом, ми цемо изазивати хаос и неред. Неприметно, но активно и постојано, цемо помагати деспотизам циновника, корупцију и непринципијелност. Цеститост и поштење це бити исмевано, и никоме неце бити нужни и бице сматрани остатком прошлости. Подлост и дрскост, лаж и превара, пијанство, наркоманија, хомосексуализам, издајништво, шовинизам и , медунационалне мржње- све цемо то неприметно култивисати у свест људи и све це то доживети прави процват…"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

02.04.2017 11:26

Ртрс невидјена хускацка тв. Издајници, мудзахедини, гдје је ко са брадом кога убио, измисљотине итд. Јел они мисле да је ово '90 година да нема интернета и осталих медија. Једном ријецју зло од медија. Отровали су толико људи и напунили мрзњом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

02.04.2017 13:09

Среца па не гледам ту телевизију !!! А доце брзо да и она постане РТРС У служби свих њени градјана, а не једне погубне политике која је довела РС до дужничког ропства.

Name

Просјаци

02.04.2017 12:04

Не могу да преносе нај веци Српски дерби, Звезда-Партизан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масинац

02.04.2017 12:35

Драги мој колега Бране, кога то висе занима? Казите нам несто сто не знамо, јер поред вас таквих, овај це да влада јос сто година. По ко зна који пут казем, Додика мозе побиједити само лик исти као и он, или јос гори. Знаци, надјите довољно сирову и бахату особу, културолоски заосталу, посаљите га на цасове пјевања да мозе одгуслати једно двије пјесме под сатором, идите у народ и сједите пред трговину и поцуцлајте с њима коју гајбу пиве. Не мозес на Додика на фињака а у дрзави имас 10% функционално писмених градјана, да знају бар један страни језик, имају солидно опсте образовање и користе рацунар ниво изнад лајка на фацебоок-у. Ви морате уци медју ових 90%, то је Вуциц схватио, зато и има овакве изборне резултате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИМО

02.04.2017 12:49

Моралније је гледати ,,парове,, и остале гадости него ткз.ртрс!! они ми се гаде да сам тај канал блокиро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.04.2017 13:32

Ја нисам ниста лосе примјетио на РТРС, ја их уопсте не гледам.

Name

БОБА

02.04.2017 13:12

ДОБАР ДАН РЕП. СРПСКА СВЕ ЈЕ У ПРИВАТНИМ РУКАМА ПОДАНИКА СРЕТНО КО ПРЕЖИВИ ПРИЧАЋЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудулбак

02.04.2017 13:46

Медији у служби мафије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.04.2017 13:49

1. 4. Никола Спириц 40 мин. рекламира своје написане књиге на којима је зарадио стотине милиона марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рик

02.04.2017 14:50

Цудновато да сдс се не јавља бас цудно.

ОДГОВОРИТЕ