Судија осумњичен за порнографију

Тужилаштво Тузланског кантона подигло је оптужницу против Дарка Жупарића, суспендованог предсједника Општинског суда у Орашју, због два кривична дјела, потврдио је портпарол овог тужилаштва Адмир Арнаутовић.

Босна и Херцеговина 02.04.2017 | 11:34
Судија осумњичен за порнографију
Он је истакао да је Жупарић оптужен за искориштавање дјетета ради порнографије и задовољавање похоте пред дјететом или малољетником.

Арнаутовић је истакао да је оптужницу, коју је подигло Кантонално тужилаштво, потврдио Општински суд у Орашју, дакле исти онај на чијем је челу био Жупарић, прије суспензије.

Портпарол Тужилаштва ТК рекао је да се у овом суду ускоро очекује почетак главног претреса против Жупарића. Он није могао дати подробније информације из оптужнице, иако је она потврђена.

Према Кривичном закону ФБиХ, за кривично дјело искориштавања дјетета или малољетника ради порнографије предвиђена је казна затвора од једне до пет година, док је за кривично дјело задовољавања похоте пред дјететом или малољетником од три мјесеца до три године. То значи да би Жупарић у овом процесу, буде ли проглашен кривим, могао добити максималну казну од осам година затвора.

Четрдесетогодишњег Жупарића полиција у Орашју лишила је слободе крајем новембра прошле године. Њега је Тужилаштво Посавског кантона првобитно теретило за кривично дјело сполног односа с дјететом из члана 207. Кривичног закона Федерације БиХ.

Али, иако је ово тужилаштво тада тражило једномјесечни притвор за њега, Општински суд Орашје пустио га је на слободу, па се Жупарић, чак, неколико дана након тога вратио на посао, односно на дужност предсједника Општинског суда. Убрзо је реаговао Високи судски и тужилачки савјет, па је надлежност тужилаштва премјештена из Орашја у Тузлу.

Након што је предмет премјештен из Орашја, Тузланско тужилаштво одредило је Жупарићу притвор те га касније додатно продужило. У међувремену је ВСТС донио одлука да он привремено, до окончања истраге, буде удаљен с дужности предсједника и судије Општинског суда у Орашју.

(Радиосарајево.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

бака

02.04.2017 10:13

Монструма иза ресетака хитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ПРАВУ

02.04.2017 10:25

У праву је био Мектић када је споменуо овог судију гостујући у емисији федералне телевизије заједно са Ружицом Јукић

ОДГОВОРИТЕ
Name

виком

02.04.2017 10:41

Надјите ми који судија није у кривицном дјелу коме одговарају ником хаос

ОДГОВОРИТЕ
Name

аџенда

02.04.2017 11:38

Има ли овдје још ико нормалан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

02.04.2017 20:17

... изгледа да нема ???....