Сјећања - На данашњи дан... Звездин КПК!

Подсећамо се дана када је КК Црвена звезда остварила свој највећи успех у историји. . .

Кошарка 02.04.2017 | 15:15
Сјећања - На данашњи дан... Звездин КПК!
Била је то вероватно наславнија генерација у историји кошаркашког клуба Црвена звезда. Предводио ју је маестрални Зоран Мока Славнић, а њему уз раме тада су били Драган Капичић и Љубодраг Дуци Симоновић. Дуго је та генерација била у врху југословенске, али и европске кошарке. Тада још ниједан овдашњи клуб није имао европски трофеј у својим витринама, иако је репрезентација већ увелико господарила Старим континентом.

А онда је дошла та сезона 1973/74, када је на клупи Црвене звезде седео легендарни професор Александар Николић. Црвено-бели су играли у тадашњем Купу победника купова, а пут ка трофеју почели су у Тирани, против Ненторија, после тога је пао француски Алзас Бањоле, а онда у групи једна победа над софијским ЦСКА и два тријумфа против Торина за пласман у полуфинале. Тамо је оружје положио и шпански Естудијантес. 

И онда финале - 2. април 1974. Друго у Купу победника купова за црвено-беле. Меч се играо у Удинама, а ривал је био тада изузетно озбиљни Спартак из Брна. Звезда је мање-више рутински добила ову утакмицу двоцифреном разликом.



Драган Капичић је у финалном мечу забележио 23 поена, Зоран Славнић 20, а Дуци Симоновић 19. Црвена звезда је у своје витрине "спаковала" први европски трофеј. Меч је одигран у италијанским Удинама и куриозитет је да је, упркос вансеријским играчима на паркету, највећа звезда у медијима био тренер црвено-белих Николић, који је претходне четири године више него успешно водио италијански Варезе.
"То је био први пут да клуб са простора Југославије дође до финала и освоји трофеј, па је то било нешто сасвим посебно. Ми смо дуго били у врху југословенске кошарке и знали смо да нам припада позиција европског врха. Било је јако тешко и плашили смо се да нам фали корак до успеха. Међутим, успели смо на нашу велику радост", истакао је Капичић присећајући се тог времена.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - СПАРТАК БРНО 86:75 (45:36)

Хала: Паласпорт Примо Карнера у Удинама.

Црвена звезда: Славнић 20, Симоновић 19, Капичић 23, Вучинић 12, Живковић 8, Сарјановић 4, Ракочевић.

Спартак: Беранек 8, Балаштик 9, Брабенец 14, Бобровски 20, Новицки 8, Поспишил 6, Петр 10.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар