Да ли се атеисти више плаши смрти?

Страх од непознатог је у људској природи, а једна од највећих непознаница је смрт. Шта се дешава када умремо?

Свијет 01.04.2017 | 21:46
Да ли се атеисти више плаши смрти?
Већина људи се плаши смрти, барем мало.

Нова студија је открила да се искрени верници и њихова супротност, они који уопште не верују, најмање плаше краја свог живота.

Истраживачи са британског Универзитета у Оксфорду објавили су резултате 100 проучаваних списа, објављених између 1961. и 2014. године. Ту је било прича од неких 26.000 људи широм света, који су описивали своја осећања о смрти.

Можда је мало изненађење да они који заговарају дубоко религиозна уверења наводе да су имали мало или нимало страха од сопствене смрти. Али, још занимљивије је да су атеисти поделили иста искуства. Објављена у часопису Религија, мозак и понашање, студија је открила да су се они на супротним крајевима веровања бојали смрти много мање од оних описаних као "између".

"Ово дефинитивно компликује стари став, да се религиозни људи мање плаше смрти него они који не верују. Могуће да атеизам пружа удобност од смрти, или да људи који се не плаше смрти нису приморани да траже религију", рекао је вођа тима студије, Џонатан Јонг, научни сарадник у Институту за когнитивну и еволуциону антропологију и истраживач на Ковентри Универзитету.

Како преноси Спутњик, око 18 одсто случајева открило је да су они са снажним религијским уверењима имали једнако јак страх од смрти, па се сматра да је то мотивишући аспект њихове вере.

Према истраживањима, број атеиста у Сједињеним Америчким Државама удвостручио се између 2007. и 2014. године и данас се око 3,1 процената грађана те земље тако изјашњава. У истом временском периоду, број оних који сматрају да је религија важна, смањио се са 36 на 30 одсто.

(Б92)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ајнстајн

01.04.2017 19:57

Саставни дио зивота је смрт.Једно без другог не иду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

02.04.2017 08:59

Некако ми је ствар чисте логике да се ми (атеисти) плашимо више смрти него религиозни људи. Јер основна разлика између нас И религиозних И јесте та да они вјерују у још један живот на "оном свијету". Значи сасвим је логично да се ја бојим смрти јер то је то, нема више, а исто тако ови који искрено вјерују у Бога они би требали бити мирни јер ако су били добри на онај свијет иду у рај, И нема бојазни, чак шта више, биће им боље тамо. Али у религији, не желим никога повриједити, логике врло често И нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.04.2017 10:55

За твоју информацију не постоји пакао и рај, по вјери цовјек кад умре спава, цека васкрсење тј вјецни зивот или вјецно унистење, атеисти имају страх од Бога, тј погресно схватање и перцепцију о Богу коју су видјели кроз призму свестеника, довољно је да мисле својом главом и цитају, видјет це да ни једна фус нота науке неце бити у супротности са Богом. Ниче је био циста дуса, погресна перцепција га је одвела у лудило и неразмјевање итд итд, горе наведени текст свједоци о незнању и поврсности онога ко га је писао

Name

Мило

02.04.2017 09:19

Вјерник се боји смрти зато што вјерује у зивот после смрти дали га је заслузио.а атејиста мисли да кад умре да је ту крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма не

02.04.2017 16:55

Мене су оживели 2 пута током и послије операције. Смрт изгледа као да си изишао и гледаш све одозго. Мене као атеисту само брине шта ће бити с мојим братом који има трајне сметње иначе бих најрадије опет горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.04.2017 18:09

Ако смрт изгледа као да гледас одозго онда постоји дуса, ако постоји дух зивотни онда постоји Бог а ако постоји Бог онда не знам како мозес и даље бити атеиста, друго: твој брат це бити спасен и зивјети на планети Земљи кроз вјецност гдје неце бити болести, свако добро

Name

Дусан

06.04.2017 16:47

У мојој куци зиве АТЕИСТИ а ја радим ЗА СВЕСТЕНИКЕ И ЦРКВУ.

ОДГОВОРИТЕ