"Трудноћа је здравље жене, а не болест"

Будуће маме имале су данас прилику да се друже и разговарају са гинеколозима, генетичарима, анестезиолозима о трудноћи и порођају у градској општини Стари град.

Здравље 01.04.2017 | 12:24
"Трудноћа је здравље жене, а не болест"
У саветовалишту "Мама, да ли си спремна за мене?" генетичарка Милица Филиповић Станковић је истакла предности генетичког, пренаталног теста који се спроводи од 10. недеље трудноће из периферне крви, тако да не постоји ризик од компликација као што су инфекција, контракције, крварења и побачај, наводи се у саопштењу организатора.

"Неинвазивним пренаталним тестом могуће је врло рано у трудноћи открити присуство неке од најчешћих генетичких неправилности: Даунов синдром, Патауов синдром, Едвардсов синдром, неправилности полних хромозома и шест микроделеционих синдрома. На захтев родитеља могуће је открити и пол бебе", рекла је Филиповић Станковићева.

Гинеколог Мима Фазлагић истакла је да је трудноћа благословено стање, да то није болест, већ да она представља здравље сваке жене и нешто најлепше што може да јој се догоди.

"Трудноћа је пут од девет месеци током кога се од једне ћелије ствара беба од око три килограма. У организму се тада дешавају велике промене, он се адаптира на трудноћу, што подразумева мноштво нових симтома и осећаја", рекла је Фазлагићева.

Она је нагласила да статистика каже да би 80 одсто жена могло да се породи и без присуства бабице, а да је медицина напредовала, те да жене које из здравствених разлога раније нису могле да остану у другом стању, сада могу да роде бебу.

"Међутим, чин превременог порођаја и спонтаног побачаја је и данас енигма и за медицинске раднике. Зато од нормалне трудноће не треба правити болест и не треба утицати на то да се жене осећају уплашено и несрећно", поручила је Фазлагићева.

Анестезиолог др Јелена Ђукић из ГАК Народни фронт појаснила је да је епидурал врста анестезије, али уједно и једини начин да порођај прође без болова.

Епидурално дат анестетик почиње да делује веома брзо, али за пуно дејство потребно је око 40 минута.

Гинеколог проф. др Љиљана Мирковић из ГАК Вишеградска истакла је да је труднице потребно едуковати да главобоља, отоци, бол у трбуху и испод десног ребарног лука, сметње са видом представљају најозбиљније симптоме који захтевају неодложно даље испитивање.

Саветовалишту "Мама, да ли си спремна за мене?" присуствовало је више од 100 трудница, а најсрећнија је на поклон добила бесплатно чување матичних ћелија, поклон Медигена.

Саветовалиште за труднице организовали су Удружење жена "Наша Аска", Градска општина Стари град и Медиген.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар