Како се ради и живи у дијаспори

Сваког мјесеца шаљемо у Босну паре, јер више од половине родбине је незапослено, а и оно мало што их ради или прима пензију, као да ништа и не примају. Они у нас гледају као у неке чаробњаке и ја им ту слику не смијем покварити. прича један Сарајлија који је напустио БиХ 1994. године и “постао дијаспора”.

Босна и Херцеговина 01.04.2017 | 08:21
Како се ради и живи у дијаспори
Некад сам покушао да родбини кажем како тешко радим, али ови моји  као да су глухи, никада то не чују. Они мисле да мени тамо у туђини печене кокошке падају с неба. Не набијам ником на нос, али помало сам уморан од свега, од тога да сам постао банкомат из којег се извлачи лова -  наставља причу овај Сарајлија за Ал Џазиру.

Каже да тешко ради у једној творници, као и његова супруга, која у две смене распрема канцеларије и риба туђе кухиње, како би школовао дјецу и помогао бар три фамилије уже родбине у Сарајеву.



Старог БМW, којег сам купио половног и држао га у гаражи од прошлог љета и посјете БиХ, јер на посао, тамо у Немачкој, идем искључиво возом, а на пијацу бициклом, добро сам изгланцао. Купио сам нове раткапе и навлаке за сједишта, тако да сам га напуцао, па изгледа као нов. Жена и дјеца су покуповала хрпу мајица, сукњи, хлача, и још неких дрангулија на распродаји, па су, по ћеркином наговору, побацали пластичне кесе од тих јефтиних радњи, а купљене ствари све фино препаковали у неке украсне и поскидали цијене, тако да се не види колико смо све платили. Узели смо сву годишњу уштеђевину, жена се мало увалила и у црвено на картици,  па смо прије две седмице дошли овде на очевину, да се  као одморимо, а онда, да се вратимо празних џепова – наставља своју исповјест овај Сарајлија.

Каже да је његова прича идентична причама хиљада других “дијаспораца”, одакле год били.

- Има их што су се снашли, па добро зарађују, али они су мудрији, паметнији, љети иду на годишњи негде у иностранство, а обилазе само најужу родбину, па некако избјегну све ово – додаје овај Сарајлија.

Сарајлија наводи пример познаника, исељеника из Добоја, који, каже, сваке године дигне мали кредит само да би, кад дође у своју махалу, био оно што они од њега очекују да буде.



Онда се јадан читаву годину дозива од тог кредита, ради као роб по два-три посла и таман кад се мало опорави, ваља му поново на годишњи у Босну. Ама, најгоре ми је кад кажу: лако је вама. И ја онда заћутим. Коме ишта након тога објашњавати?”, пита, док његова кћерка, 22-годишња студенткиња у Хамбургу, додаје:

- Знате како изгледа наш боравак овде: кад дођемо сви се скупе, прво ужа родбина, онда и шира, а убрзо почне долазити и  комшилук. Прво је то она фина весела прича – како си, куд си, где си, јеси лијепа…  све уз кафу, питу и колаче, а док ми дијелимо оне кесе са поклонима. А онда крене кукњава и мој отац, који се још није опоравио од рана током рата у БиХ,  вади паре, не знам ни ја одакле више. Мама ћути, а знам да у себи броји колико је дао, да размишља шта ћемо кад се вратимо, од чијег ће стана кренут са чишћењем и пеглањем  - каже ћерка овог Сарајлије.

Она се пита зашто њени рођаци само седе по кафићима, а ништа не раде.



Кад већ немају посла за оно за што су се школовали, што се не преквалификују, што не раде нешто друго?  Мислим да би мом оцу било лакше дићи им кредит да направе малињак или покрену неки мали бизнис, него што овако сваке године шаље - као да сипа воду у шупље буре - каже уз опаску како она уз студиј редовно ради и неки послић, како би имала за џепарац.

Аднан М. из Звроника, постдипломац на универзитету у Ст. Лоуису, који живи од стипендије и повремених послова, љут је, каже, на властиту родбину “која никако да схвати да он није никакав богаташ”.

- Видим неки дан братова ћерка полаже возачки. Питам откуд то одједном, јер немају ауто, а ни пара да га купе, а мала вели да јој је рекла је нана, тј. моја мати, да ће јој Адо купити ауто! Замислите, они мисле да ја имам пара куповати аута, а ја се по Босни возим бициклом! Али, они из тог не извлаче закључак да ја немам пара за ауто, већ да сам кул, да се онако мало форлирам са бициклом – наводи Аднан.

На питање што једноставно не каже родбини какво је стање – да он, уствари, нема новца.

- Како ћу то рећи? Па, овде је срамота да дијаспора каже да нема пара - каже и љутито додаје да је мислио по повратку у Америку наћи неког инвеститора па доћи овде и покренути неки мали бизнис, али да ни то неће моћи.

(Блиц)

Коментари / 66

Оставите коментар
Name

вирус

01.04.2017 06:39

Јесте то негде ту само сто ове младје генерације неце ни дацују за бабовину а камоли улазу паре као генерације пре њих, а то је и за дрзаву иако је нема ударац у дупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Белгија

01.04.2017 12:52

Зарадим 3000 еура лагано и несаљем доле марке .

Name

бос

01.04.2017 17:35

Игоре ти ниси ни до Љубљане досао а камоли до бенелуxа.

Name

румунија

03.04.2017 13:45

Изварали смо И дијаспору,а преко њих би могли овде цудо направити!поздрав свима који својим радом цине цуда!

Name

ре Игор Белгија

03.04.2017 14:25

Да ти Игоре зарадис 3000 еура, то знаци да ти је плата најмање 9000 еура, јер Белгија има највеци порез у ЕУ, ја знам да зивим у Сведској и да људи раде и зараде око 1500 еура вецином, доктори мозда 2500, јер њима је виси порез на веца примања. Мало ко мозе да заради, јер порези су огромни... А сад то је проблем јер смо примили пуно избијелица, који се мнозе и имају цак по 15торо дјеце са вјенцаном и невјенцаним зенама, те се све своди на давање новца пропалој дрзави кој аје за 2 године са 1 мјеста спала на 7 по статистици УН-а. Цхристиан Сwеден

Name

Мајстор

01.04.2017 06:40

Док сам радио приватно и по позииву исао по куцама, велика вецина ових сто раде вани су се увијек стискали кад је у питању било плацање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеси мајстор

01.04.2017 08:16

Али у Њемачкој и Аустрији не би могао ићи по кућама и радити на црно.Можда би могао једно вријема али када би те ухватила инспекција види би.Ако ти неко поштено плати оно што сте договорили у реду али ако неће онда је то проблем карактера.

Name

Мајстор

01.04.2017 17:04

С њима се није могло договорити, све им скупо.

Name

мисслим

01.04.2017 06:40

Потпуно сте у праву и то је веома расирено код нас теско Наци радника да обавис неки посао а сви кукају како се нема кафане пуне багра смо ми и своју породицу пљацкамо радне навике никакве јесмо ли се угледали на насе водје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

01.04.2017 06:42

А Додик планира да уведе порезе на плату и онима који је у дијаспори зараде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борац

01.04.2017 07:33

Ала си болестан.

Name

Петар

01.04.2017 07:44

Они вец плацају порез тамо гдје зиве.

Name

ре борац

01.04.2017 08:19

Бас си оптерећен.

Name

Зизи

01.04.2017 06:46

Фамелија стално кука а непропустају ниједну фесту славе сви возају аута а казу да немају да би ми сто висе дали а кад одемо прицају како смо се стисли и постали скрти. Они ниста нераде а исти су као паразити. Нека додзу овде па да виде како се ради и колики су троскови..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

01.04.2017 07:40

Није лијепо да прицас да ниста не радимо радимо ми али немамо државе праве пробај ти зивити за 200е месечно а веце смо будале сто се трудимо да вас угостимо да све буде како треба пред вама.

Name

милојко

01.04.2017 08:30

Иди рокни се јер не мозес тако прицати понизавас сав народ који овдје зиви има људи који се труде али се не мозе зарадити за достојан зивот,ти нпр не морас ником ниста дати ако то гледас тим оцима а био сам ја горе миалим.и сад сам цесто вас једини пробем је сто морате ици на посао али сконтај да вецина људи код нас би за тај посао све дала...нас је пеоблем сто немамо гдјеее а вама је лако реции неце да раде.

Name

Мирјана

01.04.2017 08:31

Слазем се ок коментар никад се незна ста зивот носи сви који помазу вратице им се на неки нацин цистим и ја кад платим рацуне остане за пастету и нетреба радити за ситно овамо.боље здравље цувати а ви увијек се мозете вратити овамо па узивати без пребијене паре и зато уцутите ја била срецна да могу помоци неком. ако је дневница 40 км ви дате 20е а наси људи овдје немају а дају ти за таxи и питају јесте ли гладни.

Name

како

01.04.2017 06:52

Не лазите то за ауто и одјецу то сигурно није изјавио. И ви серете. Оцигледно овај сто је писао има несто против гастарбајтера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМА ТУ НЕСТО ДРУГО

01.04.2017 06:56

Ово су стандардни коментари људи који најцесце зиве од мало рада мало социјале Ја сам заврсио вису сколу у ЕXYУ, а данас радим као возац аутобуса у једном великом граду у ЕУ нормалан рад тезак онолико колико је тезак једном возацу Бијељини услови перфактни нормална плата нормалан зивот и добар стандард у ницему не оскудјевам помогнем колико треба а и имам и прилицно устедзевине.Сваком је понекад теско недостаје БИХ раја навике. Зато дијаспоро не кукајте него се фатајте посла а ако неваља назад у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ди

01.04.2017 07:11

90% измисљена прица. Блиц није морао обрадјивати Босанску дијаспору када има оваквих у Србији далеко висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаћи

01.04.2017 07:13

Све тачно.Код нас је битно само да живиш на нечијој грбачи а чијој небитно.А кад овдје радиш ко коњ сви кажу одакле му. А на изборима гласаће за оног ко да 50 км или нешто обећа а не испуни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

01.04.2017 07:26

Изасао сам прије 10 пуних година из БиХ да зивим вамо лијепо није лосе уклапам се без дугова сам истина је само да мије фамелија за главом доле отац мати пензија једна 330 км сваки мјесец дотирај сестра кредити помози њој посо слаб ради 50 сати за 400 км а ја са3 дјеце могао би лијепо зивјети возити лијепо авто мјењати сваке3 године друго али немогу имам авто од14 година дојдјем доле вец6-7 година са истим а фамелија стојим дајем вазда питаме јос је тај пассат ниси промјенијо а ја сутим реко ове године и све тако.Мого бија много тога да два зивота не зивим а онај у Босни ме коста скупље него овамо итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.04.2017 07:42

Мој друг сит се гладном невјерује сам сам ти такав.

Name

Ререре

01.04.2017 07:45

Јос ако ти и зена даје њеним ту си супљи онда висе ста мозес тако нам је многима.

Name

...

01.04.2017 07:27

Мислим да је ово заиста реална прица коју вреди процитат. Него ми смо народ цудан сви би до десет спавали до 1 пили кафу и гледали стакомсија има и ако ста има обавезно је лопов. Цињеница је да нас политика унисти да нам узесе све да је корупција пресла све горње границе али треба кренут и од себе бит реалан па рец да смо се искварили.да слабо ко хоце да ради.сви су у неким авионима милионима криминал опасни момци и сл.нико неце реално да погледа ста сам заврсио колико сам се сколово и ста од зивота могу да оцекујем.ако сам нпр ауто механицар паније реално да будем директор неки.сматрам да нас је рат доста покварио и да зивимо у неком нереалном свијету како ја могу и заслузујем боље.а ко хоце да ради ко се посла не пласи радит мозе и зарадит за нормалан зивот и у овој насој бих Толико од мене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катастрофа од народа

01.04.2017 07:55

Мој брат који зиви у БиХ стално је кукао како ниста нема од меине и његове пунице све док мени није досадило . Немас ти ниста од нас само братова кола возис а у пунициној куци спавас . Дај бозе да са својих ледја имас гаце.

Name

Симо

01.04.2017 07:44

Сигурно да смо цудан народ. Боље кукат цвилит како немам и дај ми.немамо образа висе присицемо само да нерадимо. Ја радим у градјевинској фирми ради се али зарадит могу фино и висе него солидно,редовна плата редовни доприноси топли оброк само могу бит безобразан да казем да није тако.на терену се ради имас смјестај имас превоз .газде тразе нон стоп радника који хоце да раде немогу нац казу неце тезак физицки рад а нема дана да неко несто не трази.ти људи тамо вани сто раде сигурно се озноје висе него ја за ту плату.јес да је веца али и његов зивот је далеко скупљи од мог. До нас је ни до кога другог народе мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Породице

01.04.2017 07:49

Срецом или несрецом сва мамина породица је готово изумрла. Остало их је пар. Брат је дао 150 еура родици коју је полубрат преварио за толико пара, а муз алкохолицар јој броји ребра за тај новац. Дадне и другима који просе. Врато се празан. Колаце му нико не прави и једе у асциницама. Да, опис ових Сарајлија је реална слика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

01.04.2017 07:51

Опет спика типа: НЕМОЈТЕ ици из свете БиХ, у иностранству вас бицују, боље да кицмате за владу у БИХ за дзабе, него вани за 2000 еура. Ко год је отисао није се вратио, тако да све горе наведено је вјетар у магли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленија

01.04.2017 07:57

Зивим вец дуго у иностранству и реално,велика вецина насих људи тамо зиве скромно.Посто су досли 90-их као неквалификована радна снага,не мозе се оцекивати да су примања огромна.Знаци-цисцење,фабрика,конобарисање.Плус ,сколовање дјеце ,ауто и остале резије.Е,сад фамилија,породица:не зеле да цују реалан зивот у иностранству,кукање,оцекивања изнад нормалног,незахвалност,па цак и безобразлук.Видим људи сједе вец у 8 ујутро по кафицима,не зеле да раде послове ако не могу узети хиљадарку..Да је дијаспора скрта,уопсте није тацно.Људи постено плате за урадјено.Проблем је сто у отадзбини зеле да ти наплате висе него некоме домацем за крецење,и сл.Не казем да су сви такви,али има их довољно.У дијаспори има мали дио насих који су отворили своје фрме и иде им добро.Такав је мали број.Али и доле у отадзбини није другације.Знаци ако зелизе да радите,наци цете неки нацин да несто зарадите.А ових паразита ми је преко главе и куповања поклона сваке године.Те није им фирмирана роба,те није квалитет,те није боја итд.Колико год да нам је теско овдје,захвани смо сто смо све постено зарадили и стекли ,ником се не захваљујем и прузам руку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муни

01.04.2017 08:01

Имам ја родбине у Аустрији,и додју код нас у Бањалуку једном годисње,ал цим додју одмах кукњава у старту како је теско тамо,нем се посла,скупи станови и те хорор прице.Људи нисте дузни никоме ниста овдје дати али немојте кукати и онако овдје на послу ,у бусу само те прице слусамо јос ми само ви фалите и васа кукњава.Кад им казем ајде вратити се овдје па зивите онда се увриједе.Ма носите се к врагу висе и ви и васе паре које ни вама ниста не знаце док тако биједно кукате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.04.2017 08:16

Сигниурно ти нико недаје паси такав или таква а цаст Дијаспори хвала им коме год дају паре ту остају и врте се.Немам никога вани али некајих мало сване љети...

Name

Трн

01.04.2017 08:20

Цовјек је у праву ал сад 3 генерације пуно боље зиве имају сколе заврсене убијају мјесецно 7 8 хиљада еура љепо се зиви!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

03.04.2017 19:48

Ма ко има плату 7000 еур? Ста лупетате болан.

Name

миле

01.04.2017 08:26

Овај сто је исприцао ову прицу претјерано га завлаци,ако ти не пасе врати се овамо ради за 500 стотина ти наси љјди у дијаспори су накгори само кукају а вецином све имају,разлог је сто им.је теско радити наравно свако има своју муку али наса мука је много гора која нема да заради ни за основне ствари док се прwпиремо око глупог национализма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре миле

01.04.2017 09:07

Има миле ако хоцес да радис. Него ти би вјероватно са сколом механицара или конобара у неке институције типа поста банка електро и сл. Није ти миле та прица реална.а испусис миле сваки дан двије кутије цигара и попијес три кафе у граду.питај ове људе који раде по европи колико пусе и колико испијају кафа.ја сам из бих али је до нас људи требамо се сами запитат дал смо у реду.

Name

Ме

01.04.2017 08:41

Ја мислим да Није ове тзв. " диаспоре" , пола Босне би цркло од глади,. На заслост, Морам тако реци, јер ЈА МИСЛИМ да Сам у праву,. Ови наси Малди неце да раде,. Само цекају "сервирано"... Само погледајте колико је необрадиве земље има, од пољопривреде се зиви, И храна долази, а не од модерних аута,Мобитела.итд.итд..

ОДГОВОРИТЕ
Name

У праву си

01.04.2017 09:41

Сигурно друзе.природа нам је дала све имамо сто мало ко у свијету има али смо нехљебовици тески.само дај цигарцину дај кафану гдје ували се и трацај.онај ко несто има он је лопов онај ко нема види га јадо и тако нас зивот пролази.

Name

Коо

03.04.2017 14:55

Тако нас науцило брате. Матер и стари одрасли у Југи, заврсили сколу и казе стари дрзава ми дала посо, ја зарадио пензију а нисам се добро ни узнојиио и таквих 300 поред њега а једна масина у погону. Данас се трази способност, а коју је могуце добити само с јако пуно зноја и рада. Наса младез је таква јер су им и родитељи били и дан данас прицају исте прице. У комунизму се зивјело на дрзавној грбаци а ником није ни било јасно откуд толике паре за масу. Кад смо банкротирали дали су нам рат а данас су нам све приватизирали и поробили. Сто смо у бити и заслузили. На западу се ради пуно висе него код нас, али се и заради. Само ни близу онога сто вецина насег народа мисли.

Name

босанац

01.04.2017 08:45

Прица вам је без везе. Како увијек надјете примјере полуписмених дијаспораца. Ако им такоблосе, нека се врате. Отворите мало оци и погледајте на сколоване. Наси су људи јако цијењени јер смо имали пуно боље образовање од еуропског. И сам сам инзењер и водим фирму овдје. Није лако али се не да поредити с БиХ гдје само политицари и пљацкаси "успијевају". И сам помазем и улазем доле. Ко зна каква времена иду. С добрим образовањем се свуда мозе добро зивјети...сем у бивсој Југи. Тамо су лопови на цијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоле

02.04.2017 22:20

Твоја скола нема ниста са образовањем.Уз ту твоју сколу добро би ти досло мало куцног васпитања.У дијаспори зиви висе од пола са основним образовањем али сви имају оно фино домаце васпитање са којим никог не вриједају.

Name

Семберац

01.04.2017 08:50

Добро каже баја 90% узела ми жена а осталих 10% фамилија њена хахахахаххаха то што кукате толико и што дајете фамелији сами сте криви ја помогнем само родитељима и готово кад сам лани чистијо њиву мало је зарасла у шуму позво сам рођаке платчо јим 100марака дневницу пошто знам ипак је шума има ту посла тежак посо радли су 1 дан други дан ме звали да нисам нормалан а у ствари они су зарадли тих 100марака и имају за мјесец дана за кафану да испијају кавице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

01.04.2017 09:24

Овде се прица о фамелији која мисли да се овде лако заради а не о кукњави о зивоту на западу.Које генерације имају 7-8 хиљада евра? Ако имас 2000-2500 евра нето за мјесец дана онда си јак тако је овде у Холандији.Од тога ти одбију комуналије и кредит ако имас а остало ти је за зивот.Вецина има нето од 1400-до1900 евра и то је за солидан зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купусар

01.04.2017 09:27

Све зависи како се ко снасао , бог нафаку даје и није за све иста. Него да ми оснујемо једну ванстранацку али мултинационалну(ми се овамо свакако братски друзимо) озбиљну странку па да средимо вец једном ове криминалце у домовини јер да није нас одавно би имали милион људи на улицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тезак је вас динар

01.04.2017 10:20

Зивим у РС, како ни ја незнам, када мирам дрва за зиму да купим, зло ми доде, морw И зимовање само гледам на ТВ, хицу да радим И еадин, 12 љети сваки дан кид газде, нисам прихављен, ако се буним добит цу отјаз, када зима диде седи И цути код куце. Имам родбину вани, никада ни цент мојој деци нису дали, куце сам им поправио, док су били вани, де прими материјал, де припази... Када је све готово било ни хвала, има Бога казем, знају колика нам дневница задњих 20 година, они отисли на 8 а сада имају И 12/14 евра, нека, али немојте нас понизавати. Борио сам се за ову земљу, али памтим када додете на неко весеље од вас се зив немозе остати И од васег родољубља,...али нека има Бога.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо!!!

01.04.2017 17:17

Јес интересантна тема, који су коментари, све тацно сто је овај цовјек исприцо у потпуности се слазем. А у Босни се добро зиви ниста хим не фали ,нераде ни 1% ко сто се ради у иностранству а то знам из искуства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

02.04.2017 07:24

Прицај те ви ста хоцете.У Бих додзе 3.50000000км од те исте Дијаспоре годисње.Сви ви питај те се ста мозе те милијарде да ураде.Ал има једна изрекаа сто вода однесе ватра спури гузица поједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

02.04.2017 07:34

Ја Сам сам тзв Дијаспорац.Без хвале ја и мој брат смо улозили у Бијељину и самим тим и у Бих најмање 250.000 км.Питај те Додика,Изетбеговица јесул они мозда улозили или изњели из Бих.Примјер један мој родзак радио код столара ја нруцим комплетну столарију за двије куце.Па ми родзак казе ста си ти мени ваљо.А несхвати да Сам због њега то урадио.Да би и он и јос 10 њих имали посо.Могу реци само једну ствар безобразлуку краја нема.А сам знам да нас нема поцркали бих по Бакиру и по Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

03.04.2017 08:05

А да ниси слуцајно наруцио ту столарију код родје зато сто те изасла 2 или 3 пута јефтиније него иста таква у тој твојој дијаспори ? Господо дијаспорци, пустите ту прицу да није нас , да није нас. Ста би било да није вас, ниста страсно, сви би и даље зивјели најнормалније, и ми и ви, ако се вец дијелимо на вас тамо и нас овамо. Нико вам руку у дзеп не гура, ако ста дате некоме дајте то од срца и заборавите или немојте ни давати, као кад дајете прилог у цркву или дзамију. Немојте брате бити лицемјерни. И ми овде зивимо, радимо, славимо славе, правимо свадбе, родјендане дјеци славимо, волимо да угостимо, поцастимо, и право да вам казем волимо да некад оцеифимо па макар сутра дан не имали ни за кифлу сто се казе. Немојте паметовати молим вас, и сами знате засто сте отисли из бивсе Југославије у ЕУ, немојте то заборављати сада када сте мало стали на ноге. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

Name

Бн

02.04.2017 07:49

Јос несто да не заборавим колико су моја и братова улагања помогла другим гранама привреде.Купи блок циглу зељезо цименат итд итд плати мајсторе и све остало.Све ви то знате Сам се правите будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

03.04.2017 08:17

А ти брате други пут немој куповати циглу , зељезо, цемент овде код нас, ти све то потјерај отуда, тако цес помоци дрзаву у којој сада зивис и радис, сто је по мом мисљењу сасвим уреду. Немој ни насе мајсторе узимати да ти раде, ти поведи неког из ЕУ овамо, они раде боље и квалитетније, раде сто се казе по најновијем стандарду. Па да брате. А не знам засто уопсте улазес паре овде код нас, улази их тамо у ЕУ , било би ти то сигурније улагање. Направи неки бизнис тамо, па запосли тог твог родју сто ти је столарију правио, нека и он види мало те ЕУ проблеме и муке. Немојте нам помагати, нема потребе за тим, сви смо пунољетни, а јој ви сте мозда отисли када смо ми били дјеца, али порасли смо и ми, не требају нам старатељи висе.

Name

Бн

03.04.2017 16:07

Е Рацицу погресно контас.под прво нисам добио столарију 2-3 пута јефтиние под друго управу си требо Сам покренути бизнис боље би ми било.

Name

рациц

03.04.2017 19:58

"Бн" Немојте мислити да вам ја несто приговарам, тема ми је интересантна и добро позната па због тога износим своје мисљење, једноставно због тога сто се са васим размисљањем не слазем, а познајем лицно јос људи који размисљају попут вас. Потпуно сам искрен када вам ово писем. Ево један примјер, ако купите неког Мерцедеса да ли то знаци да тиме зелите помоци њемацку економију или једноставно зелите себи купити Мерцедес ? Исто тако када купујете столарију или циглу то радите зато сто то вама треба а не зато сто зелите некоме помоци. Опустите се земљаце мој, немојте мислити да це вам неко замјерити ако му не прузите неки динар, уосталом засто би вас и било брига за људе који це вас постовати само зато сто сте им новцано помогли ? Размисљајте позитивно. Будимо људи. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

Name

тузлак

02.04.2017 20:20

У Дити и Хаку прије рата радник зарађивао више неко гастарбајтери. У Глиници исто тако, намјенској индустрији такође ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

03.04.2017 15:34

Ово је навлакуша за људе који планирају ици из државе да одустану. Кад им је толико лоше нека се врате у БиХ па нека раде за 600км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

03.04.2017 16:12

Е болиме хоцес ици или нецес и немој да прицас о некој навлакуси ите Брате гдје хоцете ал нема нигдје дзаболе.

Name

Јоооој

03.04.2017 15:55

Какве супље прице. Да ли то покусавате оваквим прицама спријецити омладину и људе да не одлазе из БиХ и са Балкана несретног? Нецете успјети јер људи знају истину. Људи, не дајте да вас лазу, говорим из лицног искуства и великог броја људи које знам преко границе, зивот у дијаспори је предиван ако је цовјек нормалан и хоце да ради, посла има на све стране и о новцима који се тамо зараде овдје се само мозе сањати. Нема израбљивања вец се ради као и свугдје. Сретни сте ако овдје уопсте мозете наци посао и да будете бар пристојно третирани. Сви би се вратили да је тако како је у овој прици, али нема у њој ни секунде истине. Зато омладино, бјезите из БиХ. И сретно онима који остају, ко изадје задњи нека угаси свјетло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

03.04.2017 16:14

Слусај Бакија и Додика и Ују из Мостара.

Name

Тататира

03.04.2017 17:54

Ето ја бас зарадим 3000е,вјерово неко или не бас ме заболи,јест да вуцем ко сивоња ал и те паре се могу постено зарадит!вриједан цовјек увијек надје посла и мозе добро да заради на западу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

добриња

03.04.2017 19:20

Мислим да се претјерује са овим.дијаспора највише троши у босни на.свој провод.значи ресторани и сл јер је то је Босни пуно јефтиније.ја имам пуно родбине и кад додју никада им нисам ништа тражио.лијепо их изведем и на ручак о свом трошку јер и ми радимо.путовао сам код њих у иностранство и то све о свом трошку.када крену назад обавезно им неки поклон купим.да ли сувенир или пакет аргета.тако да није тацно да сви тражимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

03.04.2017 20:15

Ма наравно "добриња" , онај ко је цовјек он је цовјек и у ЕУ и у Америци и у Републици Српској и у БиХ или било гдје на кугли земаљској. И ми кад идемо "њима" у госте понесемо у кеси по оном насем старом обицају милосте. Једне прилике сам се добро исприцао на овакву тему са једним својим земом гастарбајтером, и рекао сам му да би са њима најпостеније било прицати у процентима. Не спомињати износ новца само проценат, колико несто коста у процентима од укупне реалне зараде овде или тамо. Ма људи моји ако цемо реално прицати колика су овде реална примања напримјер једног производног радника а колика су у тој ЕУ ? Затим на вагу у процентима од те зараде ставите колико се потроси на гориво, на храну , на становање, на неки вид забаве, па да онда видимо колико це коме на крају мјесеца остати у новцанику.

Name

Бн

03.04.2017 21:03

Такву прлца мој младзи брат који зиви доле Бих.казе доста ми је тебе и твоје прице,а сто је год моје гардаробе сто оставим код куце у Бн.Након одласка назад видим на њему по фб а као нетребами ниста од тебе.Који карактер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Јорк

04.04.2017 03:11

Мислим ја - теби добро Мислиш ти - мени добро Лично ми на живце иду људи који дају па порекну Или дај од срца и ћути , или недај сједи с миром и ћути. Нико ти у џепу није и нико осим тебе незна шта и колико ти имаш Примијетих како овај гастарбајтер каже да вози бимера половног, угланцаног. Ја сам у НY 30 година, сваке године идем кући са толико кофера да двоја кола дођу по нас. Ја не возим бимера овдје и не бих га ни тамо. (Возим Субару,средње ауто узбрдо брзо и економично) Живим по оној крилатици Светог нашег Николе "НЕК не види љевица колко даје десница" Мајка галами што долазимо пуних шака али ја другачије не могу Сјећам се деведесетих кад љеба тамо било није, мени је срце пукло за њима и то не заборављам. Хвала Богу да их више не морам потпомагати, али не због мене, но њих Снашли су се, раде, дјецу ишколовали и не бринем се за њихов голи опстанак. Једно морам да признам, сметају ми пусте, ушибљене њиве без ратара, говедара, овчара.... Љеба на асфалту нема а богме ни у кафићу сатима То овдје нико ни луд неби повјеровао Смета ми кад видим младе Амере који себе школују са неким три-четири дана послићем а братова ми дјеца кажу да не моги радити и ићи у школу јер не могу стићи обоје Мало ми то чудно ал не бих више да критикујем Уздај се у се и своје кљусе Хиљаде и хиљаде људи живи солидно од своје земље, ми своју заборавили Уздравље вам и срећа да вас све за вазда прати

ОДГОВОРИТЕ
Name

с

04.04.2017 06:17

Свака част, све је тако. Ми овде нећемо да радимо ни оно што можемо , нећемо ни у школу ни на посао, већ само сједимо НАКО. Ко хоће може и овде солидно да живи

Name

Митар

04.04.2017 06:29

Како живе ? Пошто ја имам рођеног брата у Канади, па могу написати како им је тамо. Прва ријеч је тешко им је, да раде од јутра до навече, само кукају, а кад им затражиш да вам пошаљу који долар, као да им очи вадиш. Само кукају а нико се неврача овамо у БИХ, гдје нама цвјетају руже и тече нам мед и млијеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фамилија

04.04.2017 06:43

Просли рат смо презивели солидно захваљујуци помоци из Њемацке од породице.Нису никад приговорили, ми смо захвални ине заборављамо. Моји из вана се цуде колико се кола овде возе,сједи у локалима, купује у маркетима, купују се станови, куце праве!Па онда казу сто смо се ми тако лосе снасли.Знам да вецина насег народа једва презивљава и да је бољи зивот само пусти сан.Стигле су нас и године ми смо вец за пензију а како у пензију, на бироу се водимо , зарадимо радеци на дневницу.Сто зарадимо то поједемо, платимо скупе резије. Молимо бога да умремо у ципелама да се висе не злопатимо.Порука дијаспори ако дас не зали и не приговарај. Кад додете добро сте досли знам да оставите новац, од васег новца највисе дрзава има користи, све заврси у њиховим касама. Мало сиротиња угрије дусу! Порука домацима не кукајте и не тразите цувајте достојанство! Стварно се види ко има , а ко нема.Ко доде овде да се дува и фолира, а да па приговара,то сигурно види бог.

ОДГОВОРИТЕ