"Јокић је на истом путу као Џордан и Леброн"!

Свима је јасно да се Денвер Нагетси налазе у борби за плеј-оф највише захваљујући сјајном Николи Јокићу, који је експлодирао ове сезоне у НБА.

Кошарка 02.04.2017 | 23:00
"Јокић је на истом путу као Џордан и Леброн"!
Због свега што је млађани Сомборац ове године урадио, све чешће се налази у центру пажње светских медија, а последња велика прича у низу долази нам управо са званичних интернет страна најјаче лиге света.

"Нико у клубу, укључујући и генералног менаџера Тима Конолија који је довео Николу неће сести овде и рећи да смо ово предвидели. Нисмо могли да претпоставимо да ће Јокић који је драфтован у другој рунди, постати играч какав је сад“, почео је причу тренер Денвера Мајк Мелоун.

Ово и не чуди ако се у обзир узме то како је Јокић изгледао у млађим данима, као и чувена прича, коју је у интервјуу за Б92 потврдио и човек који му је био тренер у Мега Лексу Дејан Милојевић, да је јео килограм бурека и пио два литра кока-коле дневно.

"Као тинејџер уопште није изгледао као професионални центар. Ако га питате рећи ће вам да је био млади дебели плејмејкер који расте“, додао је Мелоун.

Момак из Сомбора, који је као 41. пик друге рунде драфтован 2014. године, од почетка је показао свој таленат за асистирање – што је Мелоун убрзо приметио и форсирао га да се развија у том смеру. Нешто слично радио је својевремено Дон Нелсон са Дирком Новицким, мада је Јокић због висине сличнији старијем Арвидасу Сабонису.

"Зато је толико тешко чувати нас ове сезоне, нико други то нема. Најприближнији њему кога тренутно могу да се сетим је Марк Гасол, по начину на који доминира на терену. Он је веома посебан таленат“, хвалио је свог саиграча Мајк Милер.



Никола је тренутно други асистент на својој позицији у лиги, док је можда још импресивнији податак то што је од трећег фебруара забележио пет трипл-даблова, по чему се налази иза феноменалне тројке – Расела Вестбрука, Џејмса Хардена и Леброна Џејмса.

"То није посао, ми само играмо игру и ја уживам у томе. Сваку утакмицу играм као што сам играо баскет са друштвом у свом родном граду“, био је Николин одговор на питање шта му је омиљена ствар у његовом послу.

Јока има 16,3 поена, 9,5 скокова и 4,7 асистенција просечно по мечу ове сезоне, а опет то није најупечатљивији утисак који је оставио играма у најјачем кошаркашком такмичењу на свету.

То су пре свега лакоћа којом се игра са противницима, затим креативност и експериментисање баш као да је са другарима из детињства на локалном терену у Сомбору.

"Притисак је лош за човека, кажем вам свака утакмица је за мене као игра у родном граду са другарима. Изађем са тим ставом на терен и играм меч, наравно мораш да одиграш што боље, али то је само игра“, изјавио је пред важан меч са Портландом, додавши да је пред дуел у 'Рип Стијиу' имао чудан сан.

"Да, сањао сам да ме двојица момака јуре и туку. Није било добро, нимало".

Као да је предосетио нешто, као да му је подсвест нешто поручивала, пошто је тим из Колорада поражен, а два играча домаћих – Си-Џеј Меккалум и Јусуф Нуркић – убацила су комбиновано 72 поена.

Далеко од тога да због такво става нема амбиција, поготово кад се наспрам њега налазе највеће звезде светске кошарке.

"Ја заиста ценим Тима Данкана и када сам играо против њега то је за мене била велика ствар. Али, ако на њега гледаш кроз све оно што је освојио и постигао у каријери, и закорачиш на паркет с тим ставом – нећеш урадити ништа, онда нећеш бити добар на том мечу. Не смеш да мислиш о њему".

Осим асистенција, оно што га разликује и истиче ван терена свакако је његов осмех и спремност за шалу, што очигледно није наследио од оца.

"Мој отац није баш опуштен човек (смех). Тачније, нервозан је, хоће све сад и одмах, док сам ја сушта супротност. Ја сам смирен. Хиљаду пута, ма милион пута до сада се изнервирао због мене, чак и дан данас га излудим са тиме што сам смирен и што не дозвољавам да ме ишта дотакне. Често ме је питао – 'Како можеш да будеш тако миран?'. На све то, и оба старија брата су иста као отац", открива Јокић.

Упитан да ли може да подлегне притиску у плеј-оф серији рекао је да не мисли да ће се то њему догодити.

“Да будем искрен, сви ми кажу да плеј-оф није ништа посебно. То су утакмице као и сваке друге“, рекао је Никола, а Милер објаснио шта све долази за притиском, било које врсте.

“Очигледно је да са притиском долази много лоших ствари, онда када почнеш ствари да посматраш негативно. За Николу још нико није рекао нешто лоше. Још није осетио тај део НБА лиге. Али хоће сигурно, у том тренутку биће најважније какви те људи окружују и да ли ће ти помоћи. Ја мислим да ће имати праве људе око себе“, рекао је Милер на шта се надовезао и тренер Мајк Мелоун.

"То је фантастично питање. Прича о Николи Јокићу једна је од оних лепих, са којом људи воле да се повежу. Сви воле Николу и сви причају како је сјајан момак, несебичан и како додаје лопте иза леђа. Али, критике ће доћи у једном тренутку. Сви ће се питати - може ли Никола да одведе Денвер до плеј-офа? Верујем да таква питања и критике граде великог играча. Он је на том путу и биће део великог путовања. Мајкл Џордан, Ајзеа Томас, Леброн Џејмс – сви су они прошли кроз исто. Ја сам тренирао Леброна пет година, знам шта причам. Доћи ће дан када ће људи критиковати Јокића, а он ће морати да има спреман одговор“, рекао је Мелун.

“Он за сада има две године иза себе, и од нас нико није очекивао да уђемо у плеј-оф. У будућности ће то бити случај, и то је уреду, ми желимо резултат. Мислим да он има добре темеље, долази на посао сваки дан и не дозвољава да коментари споља утичу на њега. А када га људи буду критиковали, он ће се снаћи без проблема. Посебно због тога што носи у себи, одакле потиче, због своје породице и његове менталне снаге“, закључио је Јокићев тренер.

Иако мора још много да ради и напредује, млади Србин већ сада први је играч Нагетса и неко око кога ће се градити тим у наредним годинама.

Ако настави са оваквим ставом да приступа игри, љубитељи кошарке широм света уживаће још јако дуго, како у његовим бравурама на терену тако и духовитим, непосредним 'испадима' ван њега.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар