Интервју - Размишљања Немање Видића... О свему!

О штоперима, 3-5-2 или 4-4-2, наследнику, поштеном Валенсији, фудбалској еволуцији. . .  Стопостотни фудбал из мозга најбољег српског фудбалера у овом веку.

Фудбал 02.04.2017 | 23:45
Интервју - Размишљања Немање Видића... О свему!
Ретко када прича у јавности, ретко када се појављује у јавности, али када каже нешто - онда је то стопостотни фудбал. Више је волео да прича на терену, него у медијима. Зато је сваки озбиљан интервју Немање Видића право благо за истинске поклонике фудбала.

Као један од најбољих штопера у овом веку и без дилеме наш најбољи фудбалер у последњих неколико деценија, Немања Видић је више него кредибилна личност да приближи неке ситуације са терена и фудбалску суштину.

Легендарни капитен Манчестер Јунајтед је у интервју за амерички ЕСПН причао о данашњем фудбалу, дефанзивцима, Манчестер Јунајтеду...

Наравно, када се помене Видић, одмах вам на памет падне митски штоперски тандем који је годинама чинио заједно са Фердинандом у Манчестер Јунајтеду. Једна од најбољих дефанзивних копија у историји фудбала...

„Комуникација је јако важан сегмент одрбане, и није од помоћи када се последња линија константно мења. Као што је то био случај у Јунајтеду ове сезоне. Јако је битно за штопере да се разумеју и имају добру комуникацију. Ако се штопери превише мењају, онда то отежава ситуацију и играчи се све теже разумеју“, каже Видић подсећајући на све дефанзивне муке и промене штопера у Манчестер Јунајтеду откако су он и Рио сишли са сцене.

„Ја сам имао среће да само толике године играо са Ријом Фердинандом. Иако смо били различити типови играча и личности, увек смо знали шта ће овај други да уради у одређеној ситуацији на терену. То је кључна ствар за штоперски тандем. Али, потребан вам је и голман са којим ћете имати добру комуникацију. Давид Де Хеа је бриљантан у тим стварима“.

После дуго времена, чини се да је Манчестер Јунајтед добио штопера од поверења. Ерик Баји је човек који се чекао.

„Баји је веома добро почео и имао период од два или три месеца одличних игара. Али онда није имао среће и имао је проблеме са повредама и ишао је на Куп афричких нација. Млад је, агресиван и доли да се брани. Има квалитет да буде још бољи. Мислим да Фил Џонс или Крис Смолинг могу да направе са њим идеалан штоперски тандем. Смолинг има менталитет за дефанзивца, физичке предиспозиције и воли дефанзиву“.

За разлику од поменутог репрезентативца Обале Слоноваче, аргентински штопер МаркосРохо је често на мета критика.

„Рохо је фудбалер који је играо добро на позицији левог бека у Аргентини. Да ли је довољно добар као штопер? Видите овако, наравно да је добар играч. Уосталом, одиграо је толико утакмица за Манчестер Јунајтед. Може ли да буде бољи? Али ако ме питате којег штопера више волим да гледам, онда је то Ерик Баји“.

Видић се дотакао и некадашњег саиграча Анотнија Валенсије који је прекомандован у дефанзивца после година играња на крилној позицији.

„Волео сам да играм и са њим, и против њега јер је поштен играч. Јако га је тешко победити у ситуацији један на један. Снажан је, моћан је, има све. Драго ми је када га видим на десном беку јер тако има могућност да иде напред и шаље центрашутеве, а нема толику обавезу да буде креативан како када је играо у везном реду. То је добра позиција за њега“.

Видић воли дефанзивце који добијају дуеле, који клизају, који побеђују у ситуацијама „један на један“...

„Играо сам тако да зауставим човека по сваку цену“.

У његово време је реткост била ситуација да нека екипа игра са тројицом фудбалера у последњој линији. Данас је то формација која све више осваја фудбалску планету...

„Играо сам у Интеру у одбрани са тројицом позади и није ми се свидело. Али одбрана са тројицом може брзо да се трансформише у одбрану са петорицом. Још ако имате два крила, онда то може бити добра поставка. Али то није моја визија фудбала. Волим 4-4-2, 4-3-3 и 4-2-3-1. Ипак, сваки тренер бира формацију у зависности од ограча које има на располагању“.

Свестан је легендарни Србин промена које захватају фудбал...

„Исто тако знам и да се фудбал мења и да ће Челси освојити титулу са тројицом у последњој линији. Тројица у одбрани су можда будућност фудбала, а Барселона је можда најбољи пример тих промена. Везисти играју као штопери, а ако играте као Барселона, онда ћете стално нападати“.

Видић је целу каријеру провео као штопер, а данас примећује да дефанзивци постају све више универзалци.

„Данас леви бекови могу да играју као штопери. То се раније ретко догађало. Или се мења фудбал или нема довољно дефанзиваца... Нисам сигуран шта је у питању. Питање је да ли више желимо дефанзивне играче. Ја знам шта желим: дефанзивце који знају да се бране. Одбрамбени играчи доносе стабилност тиму и недостатак дефанзиваца може да поремети тај баланс“, закључио је Немања Видић.



Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар