Милошевић прави Нуркићу друштво у Портланду!

Арт директор Портланд Трејл Блејзерса, 33-годишњи Марио Милошевић, рођен у Тузли, говорио о послу у НБА клубу, сарадњи с кошаркашким звијездама и Нуркићевом доласку у највећи град у америчкој савезној држави Орегон.

Кошарка 01.04.2017 | 21:15
Милошевић прави Нуркићу друштво у Портланду!
Босанскохерцеговачки репрезентативни центар Јусуф Нуркић утакмицом против бившег клуба Денвер Нагетса потврдио је звјездани статус који је стекао за свега 30-ак дана откако је стигао у Портланд Траил Блејзерсе.

Иако засигурно најпопуларнији, Нуркић није једини из БиХ који ''ради'' у овом НБА клубу. Марио Милошевић годинама стрпљиво гради каријеру у тиму из Рип Цитyја и данас је арт директор овог клуба

Дјечака рођеног у Тузли, ратни вихор је из Кладња, градића у централној Босни с нешто више од 16 хиљада пријератних становника, гдје је живио с породицом до другог разреда основне школе, одвео у Србију.

У Србији  је отац радио као професор музике, а мајка као зубни техничар. Одлучили су 1997. године напустити  земљу и с двије торбе прећи ''велику бару'' и покушати осигурати бољи живот Марију и његовој сестри.

Маријев ''амерички сан'' почео се остваривати на крају треће године студија графичког дизајна на Портланд Стејт Универзитету. На часу wеб-дизајна прије 12 година, добили су прилику да раде на стварним пројектима.

Његова група имала је задатак дизајнирати информативну wеб-страницу о стипендији коју су Трејл Блејзерси основали за студенте његовог одсјека. И тако је почела његова прича с клубом који у витринама има трофеј НБА првака.

”Након завршетка тромјесечја професор ми је понудио да наставим одржавати страницу неколико сати мјесечно. Умјесто плате понуђена ми је стручна пракса у тиму Портланда на коју сам радо пристао. Након годину дана рада и доказивања запослен сам на сталној позицији графичког дизајнера'', испричао је Марио почетке у Портланду.

Десет година рада и труда на крају се исплатило. Прије двије године унапријеђен је у арт директора и данас предводи тим талентованих дизајнера.

''Посао ми је да бринем о изгледу графичког дизајна на телевизији, (wеб-страници) траилблазерс.цом, друштвеним мрежама и штампаном материјалу како би све било у складу с брандом клуба. Интересантан пројект на којем тренутно радимо је ребрандирање, односно мање модификовање Траил Блазерс знака и дресова у сарадњи с компанијом Нике који ће бити представљени за сезону 2017/18.'', открио је 33-годишњи Марио.

Захтјеван посао с НБА звијездама 

У каквом пословном окружењу Марио ради најбоље свједочи податак угледног ''Форбеса''. Тим Портланд Трејл Блејзерса  у 2017. години вриједи 1,05 милијарди долара уз годишњи приход од 178 милиона долара. И то их чини ''тек'' 16. највреднијим тимом лиге.

Свакодневне пословне обавезе подразумијевају сарадњу с играчима, међу којима су и шести најбољи стријелац лиге Дамиан Лилард (26,7 поена по утакмици), однедавно Јусуф Нуркић и друштво. Марио је Јусуфа упознао дан након размјене играча.

"Прије почетка утакмице асистент генералног менаџера ме позвао да дођем у канцеларију како бисмо га дочекали. Ту су били генерални менаџер, асистент генералног менаџера, Дамиан Лилард и ја. Изненадио се када сам проговорио наш језик и рекао да сам такође рођен у Тузли. Почели смо причати док су остали чудно гледали покушавајући разумјети о чему разговарамо", рекао је Марио.

Арт директора клуба је за АА казао како је рад с НБА звијездама врло занимљив и захтјеван, нарочито током сезоне.

''Као и у сваком спортском тиму постоје разне особине играча. Могу рећи да тренутно, захваљујући менаџменту, који брине о квалитету играча, не само на терену него и ван њега, имамо много добре и васпитане момке. Јусуф је такође један од њих и то је један од разлога зашто га Лилард и остали играчи много воле и слажу се с њим'', рекао је Марио.

Томе нису одмогле ни Нуркићеве одличне партије које пружа у дресу Портланда. У посљедњих мјесец дана, колико игра у Портланду, Нуркић је неколико пута поправљао личне рекорде и водио екипу до побједе. Круна сезоне била је утакмица против Нагетса. Постао је први играч у историји клуба с више од 30 поена и 15 скокова на утакмици на којој је играч имао проценат шута изнад 80 посто. За представу је добио овације читавог Мода Центра који је узвикивао његово име.

То је био наставак ''Нурк Февер'' (Нурк грознице), која је захватила највећи град у савезној држави Орегон. Марио каже да су Портландови навијачи ватрени и изузетно воле свој тим. Скоро свака утакмица у сезони је распродата, а од 1977. до 1995. су распродали невјероватних 814 узастопних домаћих утакмица.

''Након само неколико утакмица Јусуф је постао миљеник публике. Његови дресови су тренутно једни од најтраженијих и већ дуже вријеме распродани у нашој продавници. Грозница је захватила и наше људе који ме често контактирају у вези карата. На утакмици против Торонта док је покушавао ухватити лопту Јусуфу су испале двије зубне круне, али је наставио да игра. То доказује да га ништа не спријечава и то, наравно, навијачи много цијене'', испричао је Марио.

Недуго по доласку у Портланд, клуб је на Тwиттеру почео користити босански језик, Нуркић је могао бирати музику за загријавање, а коментатор га најављује уз ријечи ''центар, два метра и тринаест, из Босне и Херцеговине, број 27, Јусуф Нуркић''.

''Било је веома интересантно чути домаћу пјесму у Мода Центру током загријавања. У питању је пјесма 'У.С.А.' Дубиозе Колектив, која је, наравно, била Јусуфов избор. Коментатор је снимио Јусуфа на свој телефон да би научио како да га најави. Послије сам имао састанак с коментатором како бих му помогао да течније изговори неке од ријечи. На захтјев колега који воде налоге друштвених мрежа припремио сам списак ријечи и фраза које могу користити током утакмица'', рекао је Марио.

Током марта, Портланд има учинак 12:3. Нуркић је у одличан низ који их је довео до позиције која води у плеј-оф уградио 15 поена по утакмици уз 10,4 скокова, 3,3 асистенције и 1,9 блокада.

''Нуркићев допринос тиму од старта доказује да је ово био веома успјешан траде за Портланд. Блејзерсима је био потребан центар попут Јусуфа, а њему тим попут Блејзерса. Дошао је у право вријеме на право мјесто. Примјера ради, за тим Портланда је играо легенда наше кошарке покојни Дражен Петровић, али овдје није успио, јер није имао довољну минутажу да покаже своје квалитете и зато је традеован. Јусуф има ту срећу да буде у стартној постави и покаже своје квалитете што ће се у будућности успјешно одразити на његову каријеру'', изјавио је Марио.

Играчи не крију радост Нуркићевом игром, а сваки кош испрате слављем на клупи. Марио је потврдио да га саиграчи воле и цијене.

''Као што сам навео раније, имамо веома добре момке у тиму који бодре једни друге и имају одличну тимску хемију. Недавно сам Јусуфу рекао како ми је драго што се брзо уклопио у тим, на шта ми је одговорио да се није тешко уклопити када ти је негдје лијепо'', казао је Марио Милошевић у разговору за АА.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

радник

01.04.2017 21:07

Успјешни млади људи. Свака част !

ОДГОВОРИТЕ