Јокића смо бирали са 41. мјеста и нисмо знали да ће постати играч какав је сад!

Ићи ће путем којим су ишли Џордан, Ајзеа, Леброн. . .  Сајт НБА лиге посветио велику причу српском центру, са бројним саговорницима из Денвера, па и самим репрезентативцем Србије.

Кошарка 02.04.2017 | 23:10
Јокића смо бирали са 41. мјеста и нисмо знали да ће постати играч какав је сад!
Денвер више није кројач своје судбине. Пораз од Портланда у једној од најважнијих утакмица сезоне Нагетсе је збацио са осме позиције у Западној конференцији, а хвалоспеви на рачун Јусуфа Нуркића и његово брутално издање против бивших саиграча и добио директан окршај с Николом Јокићем покренуло је међу америчким новинарима дискусију - може ли српски центар да одведе Денвер до плеј-офа?

Гледајући садашњи развој ситуације и чињеницу да Денвер заостаје само један тријумф за осмопласираним Портландом - могуће је. Али, Трејлблејзерси су у значајном успону форме, док су многи који су срцем били уз Јокића и друштво почели да окрећу леђа. 

Управо су дешавања непосредно после завршеног меча у Мода Центру подстакли новинара сајта НБА лиге Ијана Томсена да направи причу о Николи Јокићу. Уједно и чињеници да претходних година Денвер није могао ни да сања место у доигравању, а да је 22-годишњи момак из Србије учинио да Колорадо опет сања велике снове. И то у својој другој НБА сезони, односно само три месеца након што је добио стартно место у постави Денвера.

„Био је преломни тренутак ове сезоне. Тада је Денвер добио свој идентитет“, почео је разговор тренер Нагетса Мајкл Мелоун.

Од тог момента Денвер је екипа са најбољим офанзивним учинком у НБА лиги, бољим чак и од Голден Стејта. Вредни статистичари из САД открили су и да Денвер не личи на себе када Никола Јокић није на паркету, у поређењу с временом када је у игри. Бројке се драстично разликују.

„Нико у овом клубу, па чак ни Тим Конели, човек који је драфтовао Николу Јокића, није могао никако да предвиди овакав расплет у Николином случају. Ми нисмо предвидели да ће Никола Јокић да постане играч какав је данас, јер смо га бирали као играча у другом кругу Драфта са 41. позиције“, подсећа Мелоун.

Новинар сајта НБА лиге уверава да би овакав потез Нагетсових људи могао да се испостави као историјски. Подсетио је на време када је Дон Нелсон давне 1998. године изабрао Дирка Новицког са девет позиције на Драфту. Односно, да је претходно темељно радио на томе да нађе високог играча са истанчаним шутерским предиспозицијама. У Денверовом случају, Мајкл Мелоун је тражио да им један од пикова буде центар који уме да додаје лопту. Онакви какви су били Бил Волтон или Арвидас Сабонис својевремено.

„То је оно што нас чини екипом коју је јако тешко чувати. Ниједан други клуб у НБА лиги нема играча какав је Никола. Клуб који има нешто налик томе је Мемфис с Марком Гасолом. То је посебан играч“, каже Николин саиграч Мајк Милер, који је сомборском центру и наденуо надимак Џокер.

Затим су откривени детаљи са тренинга који се одиграо дан пред сусрет Портланда и Денвера. Никола Јокић је упитан да ли играње кошарке сматра послом?

„Посао? Не, ја то више гледам као игру“, рекао је Јокић уз осмех.

„Само играмо кошарку, а ја у томе уживам. Сваку утакмицу играм као да је у питању баскет с друштвом у Сомбору“.

Чињеницу да све посматра као шалу новинар Ијан Томсен гледа као главни фактор зашто јеНикола Јокић једно од највећих изненађења НБА лиге.

„Сваки пут ће вам рећи да је као мали био дебели плејмејкер“, ускаче Мелоун, да би Николазатим добацио:

„Притисак је лош за човека. Верујте ми, мени је свака утакмица као баскет код куће. Тако морате да уђете у сваки меч. Без притиска. Истина, морате да урадите нешто велико. Али, то је само утакмица“.

Упитан да открије тајну своје смирености, Јокић је узвратио:

„Мој отац није опуштен човек. Стално је нервозан. Жели да уради све одмах. Ја сам потпуно другачији од њега. Смирен сам. Излуђивао сам га стално, а-ха-ха. Хиљаду пута, милион пута, па чак и сад. Јер сам миран и ништа не може да ме избаци из такта. Сећам се, дешавало се да дође и да ми прича: 'Како можеш да будеш тако миран? Погледај се'. Притом, имам два брата, који су такође нервозни као и отац“.

Тренутак када је Никола Јокић схватио да је део најјаче кошаркашке лиге света, догодио се у првој сезони, на гостовању Сан Антонију.

„Замислите, ја стојим на терену, а поред мене Тим Данкан. Њега много волим, а када сам играо против њега, била је то заиста велика ствар за мене. А онда дођеш на терен и схватиш да је он постигао у каријери много тога, а ако се оптеретиш тиме ништа нећеш да урадиш у тој утакмици. Не можеш да мислиш на њега. Мораш да мислиш само на себе. Да изађеш на терен и играш своју игру“, каже освајач олимпијског сребра из Рија.

Интересантно, Јокић је пред утакмицу са Портландом рекао да је ноћ раније имао кошмарне снове.

„Да, сањао сам да ме двојица момака јуре и туку. Нимало није било добро“.

Можда је, некако предвидео да ће Си Џеј Меколум и Јусуф Нуркић да добију утакмицу за Портланд и заједну убаце чак 72 поена?

Сада сви само причају о плеј-офу и да ли Денвер може оно што није годинама уназад?

„Стално слушам приче о плеј-офу и томе како је тешко, а ја мислим да је тада баш добро. Играш утакмице“, каже Никола, а упитан да ли може да га сломи притисак морања и евентуално одласка у плеј-оф - одговорио је:

„Искрено, верујем да се то неће мени десити“.

Мајк Милер је имао занимиљив закључак на ову тему.

„Јасно је да је притисак производ многих дешавања, када ствари крену у негативном смеру. У Николином случају досад нико ништа није рекао лоше за њега. Још није осетио тај део НБА лиге. Али, хоће сигурно. А у том тренутку биће најважније какви те људи окружују и да ли ће ти помоћи. Ја мислим да ће имати праве људе око себе“.

А онда се убацио и тренер Мелоун.

„То је фантастично питање. Сада је прича Николе Јокића једна од оних лепих, са којим људи воле да се повежу. Сви воле Николу и сви причају како је сјајан момак, несебичан и како додаје лопте иза леђа. Али, критике ће доћи у једном тренутку. Сви ће се питати - може ли Никола да одведе Денвер до плеј-офа? Искрено, верујем да управо таква питање и критике граде великог играча. Он је на том путу и биће део великог путовања. Мајкл Џордан, Ајзеа Томас, Леброн Џејмс... Сви они су прошли кроз исто. Ја сам тренирао Леброна пет година, знам шта причам. Доћи ће дан када ће људи критиковати Јокића, а он ће имати спреман одговор“, каже Мелоун и додаје:

„Он је тек у другој години овог путовања и нико није могао ни да нас замисли како играмо плеј-оф. А у будућности хоће, само ако будемо играли добро. Никола хоће резултат, хоће победу. Он је чврсто на земљи, није умишљен, ради вредно сваког дана и не дотичу га ствари око њега. А када га људи буду критиковали, он ће се снаћи без проблема. Посебно због тога што носи у себи, одакле потиче, због своје породице и његове менталне снаге“, закључује Мелоун.

Запамтите ове речи када једног дана Никола Јокић буде на врху. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар