Једанаест нај земаља за живот

Уједињене нације недавно су објавиле годишњи Извештај о људском развоју, на основу којег доносе закључак које земље света су најбоље за живот.

Свијет 30.03.2017 | 20:25
Једанаест нај земаља за живот
Рангирање се врши на основу бројних фактора, као што су дуговечност становника, школство, здравство, родна равноправност и финансијско благостање, пише Индепендент.

Оцењивано је више од 200 земаља света, а на врху листе налазе се следеће земље:

11. САД — издвајају се по великом финансијском богатству. Американци у просеку годишње зараде 53.245 долара.

10. Канада — Раме уз раме са САД, Канада се котира високо по одличном школском систему. Више од половине њених грађана дипломира.

9. Исланд — Људи на Исланду су врло дуговечни - у просеку живе 82.7 година.

8. Ирска — Стопа криминала у Ирској је веома ниска. Према најновијим подацима, стопа самоубистава износи само 1.1 на 1.000 људи.

7. Холандија — Ова земља одликује се најмање израженом родном неравноправношћу када је реч о заради - 12.4 одсто. Требало би такође напоменути да је овај проценат у сталном паду од деведесетих година прошлог века.

6. Сингапур — Реч је о још једној дуговечној нацији, чији припадници у просеку живе 83 године.

5. Данска — Када је реч о просечним платама мушкараца и жена, разлика у овој земљи (везано за пуно радно време) износи 7.8 одсто. У поређењу с тиме, у САД износи чак 17.9 одсто.

4. Немачка — Од октобра 2014, студирање на свим универзитетима у Немачкој је бесплатно за њене становнике и међународне студенте, док више од 96 одсто људи има завршено средњу школу.

3. Швајцарска — Ова земља котира се врло високо када је реч о општем здрављу. Људи у Швајцарској у просеку живе 83 године, а ризик од маларије, ХИВ-а и туберкулозе је овде најмањи.

2. Аустралија — Више од 5 одсто БДП буџета се у овој земљи издваја за образовање, по чему Аустралија дели исто место са Швајцарском.

1. Норвешка — Тринаесту годину заредом, Норвешка се налази на првом месту листе као земља са најбољим животним стандардом, најбољом очекиваном дужином животног века (најбољи државни здравствени систем) и најбољим школством.

Извештај УН показује да свет генерално постаје боље место за живот. Иако 800 милиона људи и даље свакодневно иде у кревет гладно, у последњих 25 година више од милијарду људи успело је да се извуче из екстремног сиромаштва.

С друге стране, целокупан људски прогрес и даље гуши неколико различитих фактора, као што су дискриминација и нетолеранција.

Извор: Индепендент
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Гга

30.03.2017 18:31

А гдје смо ми?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

30.03.2017 19:48

Од 200 земаља ми смо на 201. мјесту. тако нам је пао грах

Name

Дјекна

30.03.2017 22:23

Није нам пао, ми смо га сијали.