Елите на Балкану не желе у ЕУ?!

Посланик Социјалдемократске партије (СПД) у немачком Бундестагу Јосип Јуратовић оценио је да елите на Балкану не желе у Европску унију.

Регион 30.03.2017 | 22:30
Елите на Балкану не желе у ЕУ?!
Ипак, како каже, то не важи за Србију.

"Србија се ту мало одвојила и настоји да, што је могуће брже, уђе у Европску унију - то иначе сматрам веома важним, јер Београд још увек има одређени утицај на читав регион", рекао је он за Дојче веле.

Јуратовић, који је и члан Одбора Бундестага за спољне послове и известилац Одбора за европске послове задужен за југоисточну Европу, сматра да је Босна и Херцеговина у истој или сличној ситуацији као и Македонија по питању политичких елита.

"Оне не желе у Европску унију и свим могућим средствима покушавају да заобиђу приступ ЕУ", рекао је он.

Према његовим речима, аргумент око имена Македоније само је изговор да се ништа не ради.

"Да би Македонији кренуло набоље, држава се мора реформисати изнутра, мора се учинити функционалном. Македонска влада, међутим, ништа, баш ништа не ради, како би земља ушла у ЕУ. А влада и не жели у Европску унију", рекао је он.

То, како је додао, иначе важи и за Босну и Херцеговину.

"Елите не желе у ЕУ зато што су се угнездиле у систему који су саме себи изградиле. Свака промена тог система угрожава њихове позиције. То они веома добро знају. Зашто би онда уопште хтели у Европску унију?" рекао је Јуратовић.

Он је такође оценио да се Македонија не креће никуда, од 2008. године.

"Тамо се, то је моје мишљење, искристализовао круг људи који су злоупотребили моћ за своје лично богаћење. Тај круг људи покушава, колико год је могуће, да заустави процес демократизације. Такво је стање у Македонији и због тога пати читава нација", рекао је он.

Јуратовић је додао да је у сличној ситуацији и Босна и Херцеговина.

Према његовим речима, ситуације у БиХ и Македонији не могу да се пореде, али су једнако тешке, а најуочљивији је бојкот рада парламента.

"Онај посланик који бојкотује парламент, морао би, уколико има достојанства, одмах да врати свој мандат. Није он изабран да би бојкотовао, већ да би се у парламенту с најбољим аргументима и предлозима борио за будућност земље", рекао је Јуратовић.

Извор: Агенције
Фото: ГеттyИмагес

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Скоројевици

30.03.2017 20:56

Нису то елите, то су скоројевици који су се обогатили изненада . За мене је елита онај ко је образован, интелигентан и ко је новац створио размишљањем, а не продавши ђедовину и њиве па отворио пумпу или купио положај. Какве елите, то су скоројевици (добар дио њих), и наравно да они неце нигдје, јер било гдје су нико и ништа, па и у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

30.03.2017 21:05

Срби зеле да се уједине са Србијом, нецемо да трпимо апартхејд Сарајева, града у коме злоцинци примају пензије за поцињене злоцине над Србима, сутра це по тим звјерима да се зову улице и тргови у Федерацији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре србин

30.03.2017 21:40

Није болест све што боли ! За такве као што си ти ,Качавенда има лијек !

Name

Гојко

30.03.2017 23:17

Шта би ти? Какво уједињене? Требамо бити срецни да смо добили 49 % територија, на које по правди Бога немамо право!? И то ћемо изгубити, а и требамо. А сад ти који си ово написао: 100 % си неки балавандер родјен 90-их и немаш појма о историји и свему шта је било и како је било. Учили су те само једно, а то је да смо ми Срби жртве, учили те мржњи и национализму и о још постојећем сну о великој Србији, која нас је коштала живота!!!!

Name

ре гојко

30.03.2017 23:56

Ти си муслимаман и јос плус босњак. на којој си ти терапији.

Name

Ре.Србин

31.03.2017 05:08

Србине размисли добро кога то ти трпис Сарајево или Бањалуку.Ти хоцес да се припојис Србији,сав свијет глуваћу један,ти говори да немозе а исто тако Муслимани би хтјели да укину РС ал немозе.Ако неко несто покуса ето ти белаја.Друго, на крају би Муслимани добили своју Муслиманску Републику Босну,зелис ли то Србине.Зато сједи и сути и трпи Бањалуку,ниста теби Сарајево није криво.

Name

Ре.ре.Гојко

31.03.2017 05:26

Сто,ако неко не мисли као ти одма није Србин.

Name

ре гојко

31.03.2017 09:33

Много си болестан.

Name

Цуј елита

31.03.2017 05:09

Каква елита.Све лопов до лопова с купљеним дипломама.Фукара која власт схвата приватно.

ОДГОВОРИТЕ