Стеауа се од сада зове...

Фудбалски клуб Фудбалски клуб Стеауа Букурешт, чији је власник Ђиђи Бекали, контроверзни румунски бизнисмен.

Фудбал 01.04.2017 | 15:30
Стеауа се од сада зове...
Не, нисмо погрешили.

Од данас, највећи румунски клуб у свом имену ДВА ПУТА има Фудбалски клуб.

Фудбалски клуб Фудбалски клуб Стеауа Букурешт.

Ову бизарну промену имена одобрио је Румунски фудбалски савез, а све након судског процеса, у којем је пресуђено да клуб који је 1986. године освојио титулу првака Европе, нелегално корусти име "ФК Стеауа", које заправо припада војсци.

У тужби Министарства одбране наведено је да клуб, који је основан 1847. године, нелегално користи име и бренд Стеатуа од 2004. године.

Цео спор, у суштини, настао је зато што је Војска Румуније тражила још новца за коришћење имена Стеауа.

Овом пресудом отворена су многа питања. Једно од њих, рецимо, јесте - шта ће бити са именом wеб сајта клуба www.стеауафц.цом

Новинар из Румуније Емануел Росу је на свом Тwиттер налогу објаснио зашто је власник ФК ФК Стеауе, контроверзни бизнисмен, Ђиђи Бекали ово урадио - да би спречио евентуално нову правну битку са армијом.

Стеауа је током 90-их и свргавања режима Николаја Чаушескуа, а то је довело и до разлаза са војском као власником клуба, потпуно пала.

У периоду од 2007. до 2012. године, (нова) Стеауа се враћала у врх румунског фудбала, али заобилазним путем због преке нарави свог гуруа, Бекалија, човека који је (иако порекло води из цинцарске мањине у Румунији) оптуживао "румунске Мађаре да владају земљом", имао антисемитске испаде, одбијао да потпише тамнопутог Флорана Синаму Понголеа, само зато што је - тамнопут...

Бекали, који је раних 90-их, попут многих способних пословних људи, на сумњив начин стекао милионе у Румунији, 20. маја 2013. године осуђен је на три године затвора и то управо због "муљања" са војском око земљишта. Укратко, Бекали се обогатио када је наговорио поједине војне структуре да уђу у трампу земљишних парцела, па је војсци "увалио" земљиште на периферији, а добио власништво над делом града које ће касније постати елитно насеље.

Судски је, међутим, доказано да Бекали уопште није био власник парцеле коју је нудио војсци током преговора и да је откупио земљу од правих власника тек када је склопио нераскидив уговор са војском, знајући да тако не може да пропадне. Оно што је добио од армије продао је инвеститорима који су на том месту изградили луксузне виле и солитере.

Са "прљавим кешом" у рукама, навијач највећег ривала Стеауе, Динама из Букурешта, одлучио је да уђе у фудбал и то куповином клуба чије је име као дечак псовао са трибина. Уосталом, Динамо је увелико био заузет оперативним деловањем његових рођака Јоана и Виктора Бекалија.

Почетком 2003. године "Ђиђи" је постао власник 51 одсто акција Стеауе, а до краја године успео је да купи још 15 одсто, међутим државна пореска агенција запленила му је комплетну имовину већ 2005. године јер је био у дуговима од 11 милиона долара. Када је добио државу на суду, Бекали се у великом стилу вратио у фудбалски бизнис и направио "пресек стања" у Стеауи, за који сви ривали највећег румунског клуба тврде да је тренутак када је права Стеауа престала да постоји, а осванула нова, приватна...

Бекали, било да је у затвору или да проводи дане на слободи, сада је сива еминенција на "Натионалу", јер је акције клуба расподелио рођацима и делује из другог плана, а од сезоне 2012/13 поново се дичи титулама. Првенство је Стеауа одбранила и 2014. и 2015. године, али на том путу није успела да се домогне Лиге шампиона.  

СЛАВНИ ИГРАЧИ СТЕАУЕ

Георге Хаџи, Илије Думитреску, Дан Петреску, Миодраг Белодедић, Георге Константин, Јон Димитру, Марцел Радучану, Тудорел Стоика, Јон Владоју, Мирел Радоји, Дорин Гојан, Никола Дика, Ангел Јорданеску, Виктор Питурка, Флреа Војнеа, Маријуш Лакатуш, Вјорел Настасе, Николае Татару, Клаудију Радучану, Јонел Данчилеску, Гаврил Балинт...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар