До краја године посебан статус

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић каже да је један од циљева ове организације за ову годину да добије посебан статус.

Република Српска 30.03.2017 | 19:25
До краја године посебан статус
"Програмом рада Народне скупштине Републике Српске предвиђено је да у другом кварталу буде разматран нови закон о правима бораца. Ми смо већ поодмакли у тој иницијативи и процедурама, Влада је у принципу дала позитивно мишљење", рекао је Савчић.

Он је данас у Новом Граду током радне посјете општинској Борачкој организацији, рекао да је, осим задржавања достигнутог нивоа права, ово приоритетно питање за борце.

Савчић је најавио да ће у задњем кварталу ове године, Влада Републике Српске разматрати измјене и допуне Закона о правима бораца.

"На нама је да до тада припремимо најбоља могућа рјешења и да у оквиру постојећих средстава нађемо праведнији начин расподјеле за борачке категорије", рекао је Савчић.

Према његовим ријечима, највећи проблем борачких категорија и даље је запошљавање, а могуће рјешење види у планираном закону о посредовању у запошљавању.

"Надамо се да ћемо имати утицај приликом доношења закона, да се на прави начин дефинишу услови, да се институција конкурса јави као обавеза приликом запошљавања и да се покуша наћи неко рјешење за старије категорије бораца, пошто сумњамо да су људи од око 60 година прихватљиви на тржишту рада", рекао је Савчић.

Он је навео да се мора тражити рјешење за 20.000 незапослених демобилисаних бораца који су у најтежој позицији по питању економског и социјалног стања.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић рекао је да је сарадња ове организације са општинском власти добра.

"У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у редовима Војске Републике Српске било је 8.234 борца из Новог Града, од којих је 353 погинуло", рекао је Гачић.

Он каже да је у наредном периоду планирана изградња спомен-обиљежја погинулим борцима у насељима Јабланица и Кршље.

Замјеник начелника општине Бојан Лукач навео је да је ове године у општинском буџету за рад организација које окупљају борачку популацију предвиђено 68.000 КМ, што је за 3,4 одсто више него прошле године.

"Осим тога, за текуће помоћи ратним војним инвалидима и борцима планирано је 30.000 КМ", изјавио је Лукач.

Он каже да је у овој општини завршен програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида изградњом 52 стамбене јединице.

Прије радног састанка оранизована је посјета спомен-соби.

(Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

борац

30.03.2017 17:36

Недајте борцима ниста све за дезертере и профитере они су понос и дика насег рода

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.03.2017 17:46

Јос једа од празни прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУНГОС

30.03.2017 18:34

САВЧИЋУ, ПА ЗАР И ТИ ОДЕ У ПАПКЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

30.03.2017 19:21

Нека протекне јос 20 година па онда ресавајте питања бораца.Најбоље рјесење је све ветеране потровати.Вазно је да су дезертери на власти и они законе праве за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Том Талицни

30.03.2017 20:12

За ста овај цовјек трази посебан статус а вец га има .Новац који република српска даје за удрузење градјана пола тог новца добија Борс.А посебан будзет свака локална самоуправа и долазимо до цифре од 5 милиона км.И трази посебан статус а не ради ниста и не одговара ником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

30.03.2017 21:02

Видите права бораца из федерације па преписите И нама да смо у истом.полозају као и федералци. Сто би они имали и једно право висе од нас. Савцицу велико си разоцарење , много смо оцекивали од тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУНГОС

30.03.2017 23:38

РЕКОХ НАПРЕД, ЈОШ ЈЕДАН ПАПАК.

Name

ВРС

31.03.2017 05:17

Савчићу због чега треба посебан статус Борачке организације. То је шупља прича. Битно је да ти и твоје колеге пензионисани југо официри (Савчић, Торбица, Четковић Продановић ...) имате посебан статус, добре пензије и да примате за којекакве ангажмане добре плате и накнаде. Незапослени демобилисани борци нису за вас битни. и у рату сте били себични.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДР

31.03.2017 10:28

Знам особу која нема оба родитеља(отац погинуо на ратисту)Нема никаквих примања и права.Јединствен слуцај на опстини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велимир

31.03.2017 12:19

Оцигледно је да и овај цовјек на мјесту предсједника Борс-а мисли о само малој групи људи који су на функцијама у тој организацији.На треба Борс да има посебан статус него Борац генерале БОРАЦ..Схватите једном у тој својој глави..САМО БОРАЦ и наравно породица погинулог и остали из тих категорија..А ви ганерале да имате цасти и образа водили би битку а не политику ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јова

31.03.2017 17:37

Свака цаст на коментару.Оцито су Савцицу борци на задњем мјесту.

Name

Припадник ВРС.

01.04.2017 09:27

Господине Савицицу какав посебан статут за борце ВРС? ја би вас питао ста ви мислите са борцима који су младји од 65.година и који примају годисњи додатак од 120км. дали је то довољно и зар су толико доприњели овом насем друству? питао би вас засто су борци бољи они преко 65.год него ми младји кад они имају додатак на мјесецном нивоу у висини око 65км, сто знаци у току године добију око 720км. а исто тако и имају пензију за разлику од мене који не радим, а уцесник сам рата и дао за отадзбину 52мјесеца уцесца посто сам био редован војник ЈНА у Словенији гдје ме је и рет задесио и тако сам био и заробљен, медју првима сам осијетио тортуру и услове заробљеног србина.Ја би предлозио да се и овим младјим борцима уведе мјесецни додатак опет то би било око 2км,по дану и питао би ове насе политицаре дали би они за две марке ратовали дневно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац за права

18.11.2017 16:48

Свака цаст! Борац је борац и нема везе и није битно колико има година. ОН ЈЕ БОРАЦ И ТРЕБА ДА ПРИМА СВАКИ МЈЕСЕЦ БОРАЦКИ ДОДАТАК. ЗАСТО ОНАЈ ОД 65 год. ДА ПРИМА ,А БОРАЦ ОД 59. год. ИЛУИ МАЊЕ ДА ИМА САМО ГОДИСЊИ? ЛУДИ МИНИСТРИ< ЛУДИ И БЕЗОБРАЗНИ СЕБИЦНИ ПРЕДСТАВНИЦИ БОРАЦКЕ. НЕДАЈТЕ ЉУДИ ДА ВАМ УЗИМАЈУ ВАСЕ. ДАЛИ СТЕ ЗИВОТЕ!!!