Гласање ће бити у недјељу и у БиХ

Амбасадор Србије у Босни и Херцеговини Станимир Вукићевић потврдио је у интервјуу за Анадолу Агенцy (АА) да је све спремно за гласање држављама Србије који живе у Босни и Херцеговини за српске предсједничке изборе који ће се одржати, у недјељу 2. априла.

Босна и Херцеговина 30.03.2017 | 13:19
Гласање ће бити у недјељу и у БиХ
"Што се нас тиче, ми смо потпуно спремни. Ми смо уредили бирачке спискове, обавијестили људе који требају да дођу на гласање, наравно њихово је дискреционо право да дођу или не дођу. Имамо бирачка места у Бањалуци и Сарајеву. Према томе, очекујемо да на тим изборима у складу са нашим бирачким списковима дође бар 70 посто људи", рекао је Вукићевић.

Када је у питању број бирача који у БиХ имају право гласати за србијанске предсједничке изборе, то је око 1.000 особа.

"Прецизан податак не могу да дам кажем када је у питању Бањалука. Они имају више него у Сарајеву, а у Сарајеву су регистрована 154 бирача. А, у Бањалуци их је негдје између 700 и 800", истакао је Вукићевић.

Вијеће министара БиХ на посљедњој сједници дало је сагласност за организирање гласања држављана Републике Србије на територији Босне и Херцеговине 2. априла, поводом предсједничких избора у Републици Србији. Гласање ће бити обављено у термину од 7 до 20 сати у просторијама амбасаде Републике Србије у Сарајеву и генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци.

"Ми смо захвални да је Вијеће министара БиХ донијело одлуку. То је у складу са нашим договором и ми имамо праксу реципрочног давања сагласности. Када су избори у БиХ ми дајемо могућност да грађани БиХ изађу на изборе у Србији и обрнуто", каже Вукићевић.

Дато је одобрење и за гласање генералном конзулату Републике Србије у Мостару, али га тамо неће бити.

"Тражили смо доле гласање, међутим, по нашим критеријима број људи који би изашли на изборе у Мостару није толики да би могло да се отвори бирачко место. Зато су људе из Мостара и они који би хтели да гласају у Мостару преусмерили на Сарајево, и ако буду хтели да дођу овде добро су дошли", поручио је Вукићевић.

Након предсједничких избора, амбасадор Србије у БиХ очекује још боље односе двије државе.

(БН/Вијести)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

30.03.2017 11:33

Треба направити "хрватски" принцип па нека Срби из Босне одлуцују ко це бити на власти у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

30.03.2017 13:08

Може ли се у Бијељини гласати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн2

30.03.2017 14:07

Изгледа да не мозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн2

30.03.2017 14:12

И сад ми,који смо вољни изаци на гласање требамо из Бн у Бл о свом троску? Теско!!!

ОДГОВОРИТЕ