154. вечити дерби у понедјељак или уторак!

За викенд ће бити настављена Суперлига. Још 270 минута и подела бодова пред трећи круг, који ће највероватније почети утакмицом Црвена звезда - Партизан, али не на Велику суботу или Васкрс.

Фудбал 30.03.2017 | 13:00
154. вечити дерби у понедјељак или уторак!
Фудбалска Суперлига Србије биће настављена у петак и суботу, а уколико Партизан победи у Нишу у последњој утакмици 28. кола, 153. вечити дерби дефинитивно ће бити одигран већ у првој рунди трећег круга такмичења - односно 31. колу.

Претходно ће, наравно, бити преполовљени бодови када буде одиграно 30. коло.

Црвена звезда, која и даље има шест бодова предности над црно-белима (читај: три), обезбедила је једну од прве две позиције, док би њен вечити ривал то могао да уради у наредних 90 и кусур минута на "Чаиру", тако да би - хипотетички - тандем на врху табеле у последња два кола другог круга одлучивао о томе ко ће завршити први, а ко други.

За очекивати је, ипак, да прву позицију и предност домаћег терена у трећем, скраћеном кругу, обезбеди актуелни шампион, који би тако дочекао другог, трећег, петог и шестог на табели, а гостовао четвртом, седмом и осмом.

Уколико не буде изненађења и Партизан после ФИФА паузе не препусти Војводини другу позицију, 154. вечити дерби у фудбалу гледаћемо…

...није тачно познато ког дана.

По "стандардном реду вожње", 31. коло требало би да буде одиграно за викенд, 15. и 16. априла, међутим како су Фудбалски савез Србије и Суперлига у међувремену попустили под вишегодишњим бојкотом Делија, које су у једном тренутку престале да долазе на трибине када православни свет слави Велики петак, Велику суботу и Васкрс, и пре почетка сезоне за термин првог кола трећег круга одређен је уторак, 18. април.

До даљег, то ће бити термин за 31. коло, мада незванично у ФСС и Суперлиги разматрају могућност да коло, или бар дерби, буде померен за понедељак, 17. април, јер су у међувремену извучени веома атрактивни парови четвртфинала Лиге шампиона у фудбалу, тако да ће се 18. априла састати Бајерн Минхен - Реал Мадрид, односно Лестер сити - Атлетико Мадрид.

Гледаност Суперлиге ове сезоне драматично је слаба, два дербија донекле су поправила просек, па се сада у канцеларијама челних људи такмичења води дискусија око тога да ли би требало доводити људе у ситуацију да бирају - Суперлига или Лига шампиона, јер би избор могао да буде очигледан у највећем броју случајева…

Трећу утакмицу у сезони 2016/17, након победе Партизана у Хумској јесенас 1:0 и бурног ремија 1:1 у Љутице Богдана 4. марта, црвено и црно-бели одиграће после поделе бодова, која у овом тренутку говори да лидер има три бода више, а изазивач бољи међусобни скор.

Али…

Уколико би се догодило да пре поделе и трећег круга један клуб има паран, а други непаран број бодова, оном који има непаран број било би додато 0,5 бодова аутоматски, што би касније - ако би две екипе завршиле са истим бројем бодова - био први критеријум по којем би се одлучивао боље пласирани.

Простије речено, ако би се Партизан до последњег кола изједначио са Црвеном звездом по броју бодова, међусобни скор и гол-разлика били би меродавни само у случају да пре тога, приликом дељења бодова, некоме није додато 0,5.

Све ово додатно подиже притисак, како на оне који се боре за титулу и Европу, тако и за оне који покушавају да заврше у плејофу и самим тим изборе опстанак, као и - на крају - оне који се увелико боре да сачувају статус суперлигаша.

На опроштају од овог система такмичења (од наредне сезоне биће враћена два круга без поделе бодова) и овог броја странаца (од наредне сезоне право наступа имаће четворица, не шесторица странаца), биће занимљиво видети ко ће се докопати горњег дома и уживати у "пола" круга са водећима на табели, а ко ће до 21. маја страховати за статус.

На позицијама осам и девет, које раздвајају две групе, тренутно се налазе Спартак и Вождовац са истим бројем бодова, са реалном могућношћу да "ухвате" оне испред себе, попут Младости са 41 и Јавора са 39, али и да их престигне захуктали Чукарички, који се од доласка Ненада Лалатовића покренуо с дна и стигао до 33 бода.

Парови 28. кола:

петак

Металац – Чукарички (17.00, Арена спорт 1)

субота

Црвена звезда – Спартак (16.00, Арена спорт 1)
Борац – Рад (17.00)
Вождовац – Војводина (17.00)
Радник – Бачка (17.00)
Младост – Јавор (18.00)
Напредак – Нови Пазар (18.00)
Раднички – Партизан (18.30, Арена спорт 1)

Табела: Црвена звезда 70, Партизан 64, Војводина 57, Напредак 43, Раднички 43, Младост 41, Јавор 39, Спартак 37, Вождовац 37, Чукарички 33, Рад 29, Металац 26, Бачка 24, Радник 21, Нови Пазар 20, Борац 18.

Табела са подељеним бодовима: Црвена звезда 35, Партизан 32, Војводина 29, Напредак 22, Раднички 22, Младост 21, Јавор 20, Спартак 19, Вождовац 19, Чукарички 17, Рад 15, Металац 13, Бачка 12, Радник 11, Нови Пазар 10, Борац 9.

29. коло (8. – 9. април): Партизан – Радник, Бачка – Нови Пазар, Спартак – Металац, Борац – Напредак, Чукарички – Младост, Јавор – Вождовац, Рад – Црвена звезда, Војводина – Раднички.

30. коло (13. април): Црвена звезда – Борац, Вождовац – Чукарички, Металац – Рад, Младост – Спартак, Напредак – Бачка, Нови Пазар – Партизан, Раднички – Јавор, Радник – Војводина.

Листа стрелаца:

15 – Урош Ђурђевић (Партизан)

15 – Леонардо Да Силва Соуза (Партизан)

13 – Филип Малбашић (Војводина)

12 – Огњен Мудрински (Спартак)

10 – Милан Бојовић (Младост)

10 – Дарко Бједов (Јавор/Гент)

10 – Јован Стојановић (Вождовац/Кортрајк)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар