У секунди избјегли велику трагедију

Грешке које се појављују на пружним прелазима, могу бити кобне за возаче. Једна таква забиљежена је у насељу Залужани код Бањалуке – рампа је била подигнута, иако је пругом пролазио воз.

Република Српска 29.03.2017 | 19:44
У секунди избјегли велику трагедију
Догађај на пружном прелазу у Залужанима присутне возаче оставио је без даха. Иако подигнута рампа, требало је да значи да је аутомобилима дозвољен прелазак преко пруге, а у том тренутку је наишао воз, што се јасно види у видео-снимку који су гледаоци доставили БН телевизији.

Мјештанима није јасно како се то догодило. Поједини кажу да се због свега осјећају небезбједно при преласку преко жељезничке пруге.

Из "Жељезница Републике Српске" објашњавају да се не ради о њиховој кривици: "Рампа на пружном прелазу се није спуштала због квара који је изазвало возило страних регистарских таблица које је ударило у механизам и оштетило рампу."

"Како због великог оштећења рампе иста није могла бити одмах оспособљена, особље `Жељезница Републике Српске` у даљем раду се придржавало утврђених одредби тако да безбједност на путном прелазу није била угрожена. Наведеним одредбама дефинисане су радње које радник који рукује браником, у случају да исти не ради, предузима што је и учињено. Радник је поступио у складу са чл. 9 и лично обезбјеђивао прелаз."

У посљедње вријеме у Српској се догодило неколико саобраћајних несрећа на пружним прелазима, које су однијеле неколико људских живота.



(БН телевизија)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Саша

29.03.2017 18:16

Радујем се да је избјегнута трагедија. Мање, али ипак ми је драго да сам у праву кад кажем да је пред сваким пружним прелазом, имао рампу или не, потребно стати, увјерити се да нема воза, па тек онда прећи пругу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.03.2017 19:30

Управу си .нас је просле године обисо цовјек кад смо цекали прије прелаза да воз продје И крај самог воза је просо.фаца немозе цекат вец полетио И да му је несто било коби био крив.

Name

Кики

29.03.2017 20:10

Јест вала..иду два воза на дан и побисе пола Српске. Ја предлазем ону стару индијанску методу, она је добра и провјерена. Знаци паркирас ауто и изадјес из аута,ставис ухо на сине и ако ниста не цујес знаци да воз није ни у близини.

Name

Нерко

29.03.2017 22:07

Кики коментар за десет ха ха

Name

Поправити?

30.03.2017 07:17

"Рампа на пружном прелазу се није спуштала због квара који је изазвало возило страних регистарских таблица које је ударило у механизам и оштетило рампу." А да се тај механизам мозда поправи?

Name

ре кики

30.03.2017 07:19

У нас бар продју 2 а у Федерацији цувају овце И краве по пруги тако да ти је паметније да се покријес по усима.ил кад цујете да треба проц сви полетите да га видите ко да стизу ванземљаци.

Name

Луне

29.03.2017 18:20

Висе су побили свијета и нанијели стете породицама него цијели рат у тим крајевима!? Страсна небрига дрзаве! Није ни цудо када мисле само на лоповлук и власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

29.03.2017 20:21

Пред сваком пругом треба да буде звуцна и свјетлосна сигнализација са рампом и све то коста 2000 КМ! А посто је један зивот!? Маму вам ј ***м лоповску,за 1 минут толико украдете!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

30.03.2017 21:30

Поента ове приче је да свака сигнализација може да се поквари, и да су Вам најсигурније Ваше очи и знак СТОП испред сваког пружног прелаза.

Name

Боро Грбиц

29.03.2017 22:16

Ови људи из зељезница нису нормални.Никад није њихова кривица, па ни данас кад је рампа била подигнута.Узас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирољуб Слијепцевиц

29.03.2017 22:17

Људи права је истина да је рампа у квару и да радник који послужује рампе је физички обезбедјивао путни прелаз.Е сад знате какви су возачи сви журе негдје.Срећа па се ништа није догодило мада сматрам да се возно особље могло обавијестити путем налога гдје би воз морао стати испред прелза с обзиром на велику фреквенцију саобраћаја на томпрелазу.Ја лично сам радио на путним прелазима и знам колико је тешко руковати браницима фактички сам мора пресијецати колону аутомобила.Лијепо се на слици види да радник покушава да заустави возила и да има у руци црвену сигналну заставицу али познавајући културу наших возача добро је што се ништа није десило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

30.03.2017 21:32

Тачно. Док је радио "брзи"воз за Сарајево између Рајловца и Жељезничке станице у Сарајеву је стајао пред сваким прелазом. Па му је за 10-ак км требало 20 минута. Но боље је и то него иједан изгубљен живот.

Name

Мира Гарсиа

29.03.2017 22:18

Из "Жељезница Републике Српске" објашњавају да се не ради о њиховој кривици: "Рампа на пружном прелазу се није спуштала због квара који је изазвало возило страних регистарских таблица које је ударило у механизам и оштетило рампу."?????? дал су ови љууди из зељезница нормални? па људи моји, кад је такав квар ознаци се,а не пустати људе да гину...сунце ти пољубим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан Рузициц

29.03.2017 22:20

Слазем се, Налог је морао бити уруцен масиноводји, ако је вец ауто ударило и онеспособило рампу,а на снимку га нема, знаци да је било много прије поласка воза из претходне станице, питање је дали је неком било мрско бавити се папирологијом, па наредити заустављање испред путног прелаза,јер сви који се иоле разумијемо у Правилник бр.1 о безбједности зељ.саобрацаја, свјесни смо ција је одговорност за овакву брзину воза на овако обезбједјеном прелазу. Ауто онеспособило рампу, полиција обавила увидјај, уклоњено возило и предмети, знаци најмање сат времена је вец било просло од незгоде, радник на прелазу је имао обавезу некога обавјестити о незгоди, о стети или неисправности уредјаја, тај неко је имао времена и морао одреаговати, ради се о ванредној ситуацији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

30.03.2017 03:48

Па коње погледај мало боље да је прелаз физички обезбиједјен. А то сто поједини мангупи неће да поштују такве сигнале ,њихов проблем. Позвао бих сваког да само једну секунду буде у кожи овог масиноводје. Лично искусио.

Name

Раденко Микановиц

29.03.2017 22:22

Већ сам пријављивао сличан случај на прелазу 13-а у Приједору, а полицајац ме пита: "У ком својству Ви то приијављујете". Као да је планирао да ме упозори да ми више не падне на памет да пријавим. Рампа на 13-ој повремено не ради, али су зато возови добили семафор и стају да се увјере да нема других учесника у саобраћају. Какав циркус!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Гасиц

29.03.2017 22:25

Као да је свјетлосна рампа богатство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возац

30.03.2017 07:18

Прузни прелази су обезбједјени са саобр.знаковима који се постављају на прописној удаљености од прелаза.Последња опомена је рампа у овом слуцају она је неисправна али ту је радник који сигнализира долазак воза.Није коректно кривити зељеyнице због оваквих ситуација(једино ако мислимо да је воз требао стати да продје ова ,,ФАЦА,,са аутом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

30.03.2017 07:30

Рампа и сигнализација морају да раде или се у противном обуставља један од саобрацаја;зељезницки или путницки!? Јасно као дан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мијо

30.03.2017 15:51

Овај радник сто дизе рампу је био без униформе и капе тако да нико није знао ко је он а истрцао је из куцице тек кад је воз био 50 м од прелаза

Name

Кафана мајка

30.03.2017 15:42

Па овај што обезбјеђује прелаз, долази и упозорава када је овај са аутом већ на прузи.Спава у кућици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бск

31.03.2017 15:43

А увек њима ниста не пасе наводно убисе се радеци а пара нема ово показује њихов рад,,нерад то све истерати из зелезнице и на њиву сад це сезона копања за друго и нису

ОДГОВОРИТЕ