Даниловићева има све предуслове да буде најбоља на планети!

„Млада је и најважније је да не жури по сваку цену у професионалне воде”, каже за Блицспорт селектор српске репрезентације до 16 година Марко Ђоковић.

Тенис 30.03.2017 | 22:15
Даниловићева има све предуслове да буде најбоља на планети!
Олга Даниловић је тријумфом на турниру у Анталији потврдила неспоран таленат и квалитет. У Турској је побеђивала дупло старије и далеко боље пласиране тенисерке и стекли смо утисак да је Олга прерасла фјучерс турнире. Марко Ђоковић (није Новаков брат) Олгин је селектор у репрезентацији до 16 година. У том узрасту Даниловићева је прошле године постала шампионка Европе. Ђоковић који прати Олгин развој тврди да нема потребе на њена плећа стављати било какав притисак, већ је само пустити да ради и тренира. На питање да ли би ћерка легендарног кошаркаша Предрага - Саше Даниловића требало да игра чешће профи турнире, за Блицспорт каже:

- Мислим да ће она то са својим тренером одлучити, али искрено, не бих волео да прекине скроз са јуниорским турнирима. Мислим да би требало да комбинује и такмичи се у обе конкуренције.

Ђоковић је објаснио и зашто је боље да Олга не одустане брзо од јуниорских надметања.

- Прво, зато што је тек напунила 16 година и зато што мислим да би требало да буде и број један у овој конкуренцији. То би требало да јој буде први циљ, бар тако мислим. Јуниорски турнири су од непроцењиве вредности за младе играче. Нема потребе да жури у професионалне воде. За све има времена. Она је засад имала једну или две озбиљне повреде, а са здрављем не сме да се шали. Мора да пази на то да као сениорка не би имала проблема. Нема прескакања степеника, само корак по корак.

Рускиња Анастасија Потапова је, на пример, млађа од Даниловићеве, али је већ дубоко у 400 најбољих на свету.

- Потапова је од почетка била боља од Олге, актуелна је прва јуниорка света, али мислим да то што је сада боље рангирана од ње не мора ништа да значи. Ежени Бушар је до 18. године играла у јуниорској конкуренцији, па је годину и по дана после тога била у десет најбољих сениорки планете. Јелена Јанковић је са 18 освојила Аустралијан опен, па је тек онда почела да игра у најјачој конкуренцији. Све је индивидуално, али ништа њој неће сметати да игра још неко време као јуниорка - истиче Ђоковић.

Када упоредите Даниловићеву са Јеленом Јанковић и Аном Ивановић, Олга је најбрже дошла до титуле на једном профи турниру. Ани је требало да одигра пет профи турнира да би стигла до пехара, а Јелена је прескочила најнижи ранг такмичења.

- Нема то никакве везе. Ивана Јоровић је прву турнир од 10.000 долара освојила са 15 година, баш као и Данка Ковинић, а Белинда Бенчић са 14 година. Олга мора физички и ментално да буде спремна за прелазак из јуниорских у сениорске воде. Нека проба да игра профи турнире, али неопходно је да буде здрава. Не би требало стварати неку претерану еуфорију око свега, већ је пустити да се развија. Олга је бескрајно талентована, рођена је за овај спорт, само да јој не стављамо непотребан притисак. Пут којим је кренула је одличан, нека настави да ужива на терену - закључио је Ђоковић.

Требало би да игра Фед куп

Олга је добила позив за сениорски тим који ће 22. и 23. априла играти у Зрењанину против Аустралије, бараж меч за попуну Друге Светске групе.

- Надам да ће Олгин одговор селекторки Јечменици бити позитиван. Исто тако, она ће на лето имати обавезе у репрезентацији до 18 година. Имамо европско екипно првенство и мислим да Олга и ту треба да јуриша на титулу - каже Ђоковић.

Генерација 2001.

(позиција на WТА листи, име, држава, датум рођења у 2001. години)

454. Анастасија Потапова (Русија) - 30. март

512. Аманда Анисимова (САД) - 31. август

670. Маја Чалинска (Пољска) - 11. октобар

700. Ига Свјатек (Пољска) - 31. мај

826. Јуки Наизо (Јапан) - 16. фебруар

902. Олга Даниловић (Србија) - 23. јануар

(Коришћени су подаци са WТА листе од 20. марта, јер ће због двонедељног турнира у Мајамију нови бодови бити уписани тек 3. априла)

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар