Трамп потписује још једну уредбу

Амерички председник Доналд Трамп потписаће извршну уредбу којом ће поништити низ прописа из Обаминог периода који се тичу борбе против климатских промена.

Свијет 28.03.2017 | 20:50
Трамп потписује још једну уредбу
Трамп ће то учинити у настојању да повећа домаћу производњу енергената и подстакне отварање нових радних места.

Активисти за заштиту животне средине, међутим, поручују да је најновија уредба опасна и обећавају да ће се обратити суду, преноси агенција Ројтерс.

На удару Трамповог декрета је првенствено План за чисту енергију бившег председника Барака Обаме, којим се од савезних држава захтева да смање емисију угљен-диоксида емитованог из енергетских постројења, како би САД испуниле обавезе из глобалног климатског споразума који је готово 200 земаља постигло у Паризу у децембру 2015. године.

Трамповим указом се, такође, укида забрана закупа угљеносног државног земљишта и мењају прописи о ограничавању емисије метана који се ослобађа у производњи нафте и гаса.

Трамп је дуго најављивао овај потез, тврдећи да ће укидање тих прописа проузроковати нови бум у производњи нафте, гаса и угља и да ће помоћи отварању на хиљаде радних места, без икакве штете по ваздух и квалитет воде у САД.

"Кренућемо у другачијем смеру. Претходна администрација је девалвирала раднике својим мерама. Можемо заштитити животну средину, док истовремено пружамо људима посао", изјавио је један високи званичник Беле куће новинарима уочи потписивања декрета.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар